All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 07

Data Interpretation – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. What is the ratio of the number of people of age group-I of city A and D together to the number of people of age group-I of city C and E together?
    Answer: B. 1:1 Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  2. Number of people in age group III of city D is ______% more than that of age group II of city B.
    Answer: C. 6⅔% Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  3. The difference between the total number of people in age group II of city A and B together and age group III of city C and E together is
    Answer: B. 1.2 lakhs Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  4. Number of people of age group I is more than 4 lakhs in exactly ______ city/cities.
    Answer: B. two Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. For city C, if the number of people who will turn 21 years of age next year is 16000; the number of new born will be 32000, and the number of people in age group III will remain the same, then what will be the new ratio…
    Answer: A. 31 : 31 : 60 Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. What is the difference between the sales of Amul and Warna in 2020? (in ₹ crore)
    Answer: C. 1870 Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  7. What is the average annual rate of increase in the Ice-Cream sale in 2023 in comparison to the year 2018?
    Answer: B. 26.67 % Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  8. If the percentage market share of companies remains the same in 2021 as that in 2020, then what is the increase/decrease in the turnover of Amul from 2020 to 2021?
    Answer: B. ₹140 crore decrease Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  9. If the sale of Wadilal increases by 38 % from 2020 to 2023, and the percent sale of other companies accordingly stands reduced then what would be the market share of Wadilal in 2023?
    Answer: D. 16.05 % Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. The market share of companies in 2023 is same as in 2020. In 2024, the ice-cream sale increases by 10 % but the market share of Amul falls to 23 %. What is the percentage change in the turnover of Amul from 2023 to 2024?
    Answer: B. 9.64 % decrease Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  11. If the annual incomes of B and C are ₹ 432000 and ₹ 528000, respectively, then what is the difference between the amount spent by them on Transport?
    Answer: D. ₹ 19488 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  12. If the amount of money spent on food by C and D is ₹ 144000 and ₹ 172800, respectively, then the annual income of C is ______% of the annual income of D.
    Answer: C. 62.5 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  13. If the annual income of each of C and D is ₹ 840000, then what is the sum of the amount spent by C on Rent and that by D on Miscellaneous items?
    Answer: C. ₹ 293160 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  14. If the monthly income of A and D are ₹ 80000 and ₹ 72000, respectively, then the amount of money spent by A on Rent is ______% more than the amount spent by D on clothes.
    Answer: B. 38.89 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  15. If the annual income of each of the six persons is ₹ 3 lakh, then the amount of money spent on clothes is more than ₹ 41800 by exactly ______ persons.
    Answer: A. 2 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  16. In which of the following years did the performance of girls show maximum improvement as compared to the previous year?
    Answer: C. 2022 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  17. If in the year 2018, the total number of boys who appeared in the exam is 600, then what is the percentage difference between the percentage of boys who passed and the percentage of girls who passed in the exam?
    Answer: D. 28% Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  18. If in the year 2020, the total number of boys and the total number of girls who appeared in the exam are 800 and 700 respectively, then what is the ratio of the total number of boys who passed to the total number of gir…
    Answer: A. 40 : 21 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  19. If in the year 2019, the total number of boys and the total number of girls who appeared in the exam are 800 each, then what is the sum of the total number of boys and girls who passed in that year?
    Answer: B. 656 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  20. If in the year 2023, the total number of boys and the total number of girls who appeared in the exam are 1250 and 850 respectively, then the number of boys who failed is approximately ______ % more than the number of gi…
    Answer: D. 102.84 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  21. What is the average number of boys who passed in the 10+2 examination in the year 2024 from all the six schools (A-F) together?
    Answer: D. 379 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  22. What is the ratio of the number of boys who passed from School A in 2023 to the number of girls who passed from School E in the year 2023?
    Answer: C. 5 : 6 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  23. For School F, the number of boys who passed in the year 2024 is approximately ______ % more than that in 2023.
    Answer: B. 47.7 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  24. The average number of girls who passed in the year 2024 from all the six schools is ______ % of the number of students who passed from School A in the year 2023.
    Answer: B. 62.2 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  25. Number of boys who passed in the examination is more than 300 in the year 2023 as well as in 2024 in only ______ schools.
    Answer: A. two Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  26. What is the number of Red EVs sold in August?
    Answer: D. 216 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  27. What is the difference between the number of White EVs sold in June and the number of Red EVs sold in August?
    Answer: D. 72 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  28. What is the average number of White EVs sold in May, June and July together?
    Answer: C. 216 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  29. Number of White EVs sold in May is ______ % more than the number of Red EVs sold in September.
    Answer: C. 20 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  30. What is the ratio of the number of EVs sold in May and the average number of red and white EVs sold in August?
    Answer: D. 25 : 9 Paper 1 · 26 June 2025 Evening