All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 07

Data Interpretation – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. What was the difference in the production of number of Type-C cars between 2019 and 2020?
    Answer: A. 5000 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  2. If 85% of Type-E cars produced during 2019 and 2020 together are sold by the Company, then how many Type-E cars are left unsold by the company?
    Answer: D. 21300 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. If the number of Type-A cars manufactured in 2020 was the same as that of 2019, then what would have been its approximate percentage share in the total production of 2020?
    Answer: B. 13% Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. What is the ratio of number of Type-C cars produced in 2019 to the number of Type-D cars produced in 2020?
    Answer: C. 27 : 26 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. If the percentage production of Type-B cars in 2020 was the same as that of 2019, then what would have been the number of Type-B cars produced in 2020?
    Answer: C. 130000 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. The number of colleges offering the Python course is more than 460 in
    Answer: A. All the four states Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  7. The total number of colleges offering AI in all the four states is
    Answer: B. 2816 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. If M and N represent the total number of colleges offering Python and Java, respectively, in all the four states, then M − N =
    Answer: D. 32 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. Ratio of the number of colleges offering Multimedia in State C to that of State D is
    Answer: C. 14 : 17 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. Number of colleges offering Java in State B is ____ % of the number of colleges offering AI in State C.
    Answer: B. 80.23 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. Total number of Laptops of models A, B and E produced in 2019 was:
    Answer: C. 21.00 lakh Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  12. What is the ratio of number of Model-F Laptops produced in 2019 to the number of Model-C Laptops produced in 2020?
    Answer: B. 35 : 66 Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. What was the difference in the number of Model-B Laptops produced in 2019 and 2020?
    Answer: A. 3.55 lakh Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. If the percentage production of Model-A Laptops in 2020 was same as that in 2019, then the number of Model-A Laptops produced in 2020 would have been:
    Answer: B. 13.2 lakh Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. If 90% of the Model-D Laptops produced in each year were sold by the company, then how many Model-D Laptops remained unsold?
    Answer: C. 79000 Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. What is the approximate average population of City-P for all the given years?
    Answer: B. 59 Lakhs Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  17. What is the ratio of the total population of City-P for the years 2014, 2015 and 2016 together to the total population of City-R for the years 2018, 2019 and 2020 together?
    Answer: D. 29 : 54 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. What is the percentage rise in population of City-R from the year 2016 to 2017?
    Answer: C. 16.67 % Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. What is the difference in the total population of City-R and the total population of City-Q for all seven years?
    Answer: A. 130 Lakhs Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. For which city and in which year, the percent rise in population from the previous year was the highest?
    Answer: A. City-Q and year - 2016 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. What was the total amount spent on food in 2020?
    Answer: B. ₹ 9500 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  22. For which of the following budget heads did the family spend more amount of money in 2021 than they spent in 2020? A. Health B. Clothing C. Travel Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and C Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  23. What is the increase in the amount of money spent on the health budget head from 2020 to 2021?
    Answer: B. ₹ 2000 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. What is the ratio of total amount spent on Travel by the family in 2020 to that in 2021?
    Answer: C. 17 : 18 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. What is the difference in the amount of money spent on Entertainment and Food together during the years 2020 and 2021?
    Answer: C. ₹ 7500 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. If the number of students who have passed from B and C are equal, then what is the ratio between the number of failed students from B and C, respectively?
    Answer: D. 21:11 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  27. If the ratio of students in B and C is 2:3, then what is the ratio between the number of males who passed from B and the number of females who failed from C?
    Answer: C. 55:27 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  28. Find the ratio of number of male to female students in D?
    Answer: A. 149:51 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. What is the pass percentage of male students in College A?
    Answer: C. 19⅕% Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. If the number of male students who have passed from D and F are equal, then what is the ratio of number of students in D and F respectively?
    Answer: D. 5:8 Paper 1 · 21 October 2022 Evening