All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 07

Data Interpretation – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. What is the sum of the number of students who scored 70 or more than 70 but less than 80 marks in Hindi and the number of students who scored 80 or more than 80 marks in Punjabi?
    Answer: B. 228 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  2. What is the ratio of the number of students who scored 50 or more than 50 marks but less than 60 marks in Hindi to the number of students who scored 40 or more than 40 marks but less than 50 marks in Punjabi?
    Answer: D. 13 : 5 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  3. The number of students who scored 80 and above marks in Hindi is ___ % less than the number of students who scored 60 or more than 60 marks but less than 70 marks in Punjabi.
    Answer: A. 46 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  4. What is the difference between the number of students who scored 70 or more than 70 marks but less than 80 marks in Punjabi and the number of students who scored 40 or more than 40 marks but less than 50 marks in Hindi?
    Answer: C. 14 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  5. What is the average of the number of students who scored 50 or more than 50 marks but less than 60 marks in Punjabi and the number of students who scored 50 or more than 50 marks but less than 60 marks in Hindi?
    Answer: B. 150 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  6. Number of total books (hardbound and paperback together) sold by the highest selling shop is what percent higher than the lowest selling shop?
    Answer: C. 120% Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  7. Number of hardbound books sold by shop A is approximately what percent less than the number of paperback books sold by shop C?
    Answer: B. 36 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  8. What is the ratio between total number of hard bound books sold by shop C and D together and number of paperback books sold by shop D?
    Answer: C. 3 : 2 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  9. What is the ratio between total sale by shops A and C together to the total sale by shops B and D?
    Answer: A. 77 : 106 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  10. What is the difference between the average number of hardbound books sold by shops A, B and D and the average number of paper back books sold by shops C and D?
    Answer: D. 1750 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  11. What is overall percentage of marks scored by student A in all the subjects together?
    Answer: D. 58 % Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  12. What is the average marks scored in the subject S5 by all the students together?
    Answer: C. 146 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  13. What is the ratio of the total marks scored by student B to the total marks scored by student D?
    Answer: B. 36 : 37 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  14. If for getting first division, a student needs to score minimum 60% marks in aggregate, then the number of students getting first division is:
    Answer: D. 4 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  15. The marks scored by student B and student C together in subject S1 is ______ % more than the marks scored by student A and student D together in the same subject.
    Answer: A. 55 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  16. How much percent more is the average demand of all five colleges taking together than the average of available seats of all the five colleges ?
    Answer: C. 15.22% Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  17. What is the ratio of the number of colleges having more demand than available seats to those having more available seats than demand ?
    Answer: D. 3 : 2 Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  18. The demand for college B is approximately what percent of the demand for college C ?
    Answer: A. 24% Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  19. The total demand of two highest demanded colleges is what percent higher than total demand of two lowest demanded colleges ?
    Answer: B. 250% Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  20. The difference of demand and available seats in college E is what percentage lower than the difference of demand and available seats of college A ?
    Answer: C. 26.67% Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  21. Which item maintains profit in the same percentage on cost every year?
    Answer: A. A Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  22. Which item has profit in the same percentage on cost during first two and last two years only?
    Answer: C. C Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  23. Profit of which item increases by one percent every year?
    Answer: D. D Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  24. Which item has 10% gain in the percentage of profit in the last year than its percentage of profit in the first year?
    Answer: B. B Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  25. What is the percentage of profit of sale price of item D in 2019 on the cost of 2015?
    Answer: C. 61.84% Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  26. What is the difference between total number of employees present in offices C and D together on Tuesday and total number of employees present in offices A and E together on Thursday?
    Answer: C. 151 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  27. What is the respective ratio between total number of employees present in office B on Wednesday and Thursday together and total number of employees present in office C on Monday and Friday together?
    Answer: C. 7 : 9 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  28. The number of employees present in office E on Monday is what percent more than the number of employees present in office C on Thursday?
    Answer: D. 53.33% Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  29. What is the average number of employees present in office B on Monday, Tuesday and Friday?
    Answer: A. 143 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  30. The number of employees present in office A on Wednesday is what percent of the number of employees present in office D on Friday?
    Answer: B. 71 7/8 % Paper 1 · 29 June 2025 Evening