All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 07

Data Interpretation – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. If the college has paid ₹ 41200 for Tent Items, then how much amount has been paid for Food ?
    Answer: B. ₹ 51500 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  2. If the amount paid for Lighting was ₹ 24690, then how much total amount was paid for Tent Items and Poster Making ?
    Answer: C. ₹ 37035 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  3. If the total expenditure was ₹ 43000 (Forty three thousand rupees), then what is the difference of amounts between the highest paid Head and two lowest paid Heads taken together ?
    Answer: A. ₹ 2150 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  4. If the combined amount paid for the Tent Items and Lighting was ₹ 24690, then how much combined amount was paid for Food and the Sound System ?
    Answer: B. ₹ 24690 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  5. What is the difference between the expenses on Food and Poster Making, if we assume that the total expenses of the event were ₹ 67880 ?
    Answer: D. ₹ 10182 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  6. In which year, the number of students have doubled with reference to the previous year in a particular program?
    Answer: B. 2023 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  7. In how many year(s) does the 50% of total number of admitted students in a year is less than the number of students admitted in B.A. program that year?
    Answer: D. 4 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  8. Which program has the second highest percentage increase from 2021 to 2025 in the number of admitted students?
    Answer: B. B.Sc. Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  9. In which year, the ratio of admitted students to its previous year admitted students, is the highest?
    Answer: B. 2023 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  10. In which year, the ratio of admitted students in B.A. program to those in all the programs, is the lowest?
    Answer: A. 2021 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  11. In terms of the cumulative marks from 2021 to 2025, which of the following students has scored maximum marks?
    Answer: A. A Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  12. Which year witnessed the lowest average marks attained by the students?
    Answer: A. 2021 Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  13. How many students experienced continuous decrease in marks obtained from 2023 to 2025?
    Answer: B. two Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  14. What was the approximate percentage increase of marks for student C from 2023 to 2025?
    Answer: C. 12 Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  15. If we compare the cumulative combined marks of students A and B over the years with those of students C and D, then the marks scored by A and B together are more than those scored by C and D, by approximately what perce…
    Answer: D. 10 Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  16. During which of the following years, manufacturing of product A was approximately equal to the average production of that year?
    Answer: A. 2021 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  17. Manufacturing of product C in the year 2023 was approximately what percent of the total production of product B in years 2022 and 2024 together?
    Answer: A. 84 % Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  18. If we consider the combined production of product C and E in each year, then what is the difference of their combined production in the years 2023 and 2025?
    Answer: B. 15000 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  19. During which of the following years, product B has the lowest percentage of manufacturing with reference to combined manufacturing of that year?
    Answer: C. 2023 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  20. Manufacturing of product D in the year 2021 is approximately less by what percent of its production in the year 2024?
    Answer: D. 44 % Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  21. What is the number of males without low income in College C if the total number of students in that college is 5000?
    Answer: A. 1520 Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  22. If the number of males without low income in College E is 2295, then the total number of students in College E is:
    Answer: C. 4500 Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  23. Which college has the least number of male students with low income, if we assume that every college has equal number of total students?
    Answer: B. C Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  24. Which college has the least number of female students with low income, if we assume that every college has same number of total students?
    Answer: D. E Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  25. Which college has the least number of students without low income, if we assume that every college has same number of total students?
    Answer: A. A Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  26. How many students are there in the four programs?
    Answer: B. 430 Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  27. Which program has the highest failure rate in the mid-semester test?
    Answer: A. B.A. Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  28. Which program has the lowest passing percentage in end-semester test?
    Answer: B. B.Sc. Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  29. What is the ratio of number of students in B.Sc. program to the number of students in B.Com. program?
    Answer: C. 107:80 Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  30. If the number of students passing a test be considered a criterion for comparison of difficulty level of two tests, then mid-semester test of which of the following programs was the least difficult?
    Answer: D. B.B.A. Paper 1 · 3 January 2026 Morning