All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match List - I with List - II:List - I (Education Commission) List - II (Chairman) A. University Education Commission I. Mr. Sam Pitroda B. Secondary Education Commission II. Thomas Raleigh C. Indian Universities Commis…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  2. Arrange the following Committees/Commissions in chronological order, from oldest to latest. A. Education Commission on moral and spiritual values B. National Policy on Education C. Committee on Religious and Moral Instr…
    Answer: B. E, C, D, A, B Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  3. Which of the following programmes of UGC is not related to promotion of value and ethical practices?
    Answer: D. National Resource Centre for Value Education (NRCVE) Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  4. For the purpose of systematically fostering the culture of innovation in all HEIs, when did ministry of Education establish 'Innovation Cell'?
    Answer: B. 2018 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  5. Arrange the following commissions/ committees (in field of education) in chronological order: A. GNANAM Committee B. Kothari Commission C. National Knowledge Commission D. MUDALIAR Commission E. Yashpal Committee (Advic…
    Answer: D. D, B, A, C, E Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  6. Which of the following institutions are among Top Ten institutions in the category of research institutions in India Ranking : 2024 released by NIRF? A. Indian Institute of Technology, Delhi B. Tata Institute of Fundame…
    Answer: D. A, C and E Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  7. Match List - I with List - II:List - I (Four Independent Verticals of HECI) List - II (Major Function) A. HEGC I. Frame graduate attributes B. GEC II. Common Single Point Regulator C. NAC III. Funding and Financing of H…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  8. Which of the following articles of Indian constitution is related to 'Right of minorities to establish and administer educational institution' ?
    Answer: C. Art. 30 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  9. It is said that Takshashila University was named after Taksha, son of
    Answer: D. Bharata, the younger brother of Rama of Ramayana Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  10. Arrange the following institutions chronologically as per their year of establishment. A. Banaras Hindu University B. Jawahar Lal Nehru University C. Indian Institute of Science (IISc) Bangalore D. University of Delhi C…
    Answer: B. C, A, D, B Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  11. Choose the correct statements about Post-Vedic Education. A. Post-Vedic education was not meant only for the sake of education. It was for the sake of life. B. Self study was emphasized C. Upanishads are known as 'Para-…
    Answer: D. A, B, C, E Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  12. Match List - I with List - II : List - I (Language) List - II (Year of inclusion in eighth schedule) A. Bodo I. 1950 B. Punjabi II. 1967 C. Sindhi III. 1992 D. Nepali IV. 2003 Choose the correct answer from the options…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  13. Which among the following is NOT a fundamental principle of National Education Policy, 2020?
    Answer: C. Promoting translingualism and the power of language Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  14. For the purpose of credit calculations under National Credit Framework (NCrF), overall, one Credit is equivalent to:
    Answer: A. 30 notional learning hours Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  15. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Leaders in higher education institutions set the tone for academic and research excellence. Reason R: Eff…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  16. Arrange the following developments of education in the chronological order: A. SWAYAM MOOCs B. Open education C. Distance Education D. Correspondence Education E. Credit Transfer through Academic Bank of Credit Choose t…
    Answer: D. D, C, B, A, E Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  17. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Commission on Education) LIST-II (Major Recommendation) A. The Education Commission I. Setting up of the University Grants Commission B. University Education Commission II. 12th Clas…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  18. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Writing Disability I. Gender Identities B. Socio-Economically Disadvantaged Group II. Dysgraphia C. National Mission for Mentoring III. PARAKH D. National Assessment C…
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  19. In the National Education Policy-2020, which body has been proposed to frame 'graduate attributes' for higher education programme?
    Answer: D. General Education Council Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  20. Which among the following is not true with regards to the UGC guidelines (2022) for pursuing two academic programmes simultaneously?
    Answer: D. A student can pursue one full time academic programmes along with Ph.D. in phys… Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  21. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Education builds character, and enables learners to be ethical, rational, compassionate, and carin…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A) Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  22. Arrange the following bodies in the chronological order of their establishment: A. University Grants Commission B. Central Advisory Board on Education C. National Educational Technology Forum D. Indira Gandhi National O…
    Answer: D. B, A, D, E, C Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  23. Match List - I with List - II.List - I (Body of a University) List - II (Function) A. Court/Senate I. Principle decision making body on academic matters B. Executive Council II. To review and advise on the broad policie…
    Answer: D. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  24. The SWAYAM was launched in
    Answer: B. 2017 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  25. Which education policy first recommended 6% of GDP as public expenditure on education in India?
    Answer: A. National Policy on Education, 1968 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  26. National Education Policy 2020 has entrusted ______ with the responsibility to set up the standards of content, technology and pedagogy for online/digital teaching-learning.
    Answer: A. National Educational Technology Forum Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  27. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Higher Education Institutions in the country with appropriate credit transfer mechanism are facilitating…
    Answer: D. A is not correct but R is correct Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  28. Arrange the following phrases in the vision of National Education Policy, 2020 in the correct sequence of their appearance: A. A conscious awareness of one's roles and responsibilities in a changing world B. An educatio…
    Answer: D. B, D, C, A, E Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  29. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Body under HECI) LIST-II (Function) A. NHERC I. Accreditation of higher education Institutions B. NAAC II. Single point regulator for higher education sector C. HEGC III. Formulating…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  30. Arrange the following in chronological order: A. RPWD ACT B. RTE ACT C. RCI ACT D. PwD ACT E. SDG Adoption by India Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, D, B, E, A Paper 1 · 3 January 2026 Evening