All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which among the following is NOT a National Coordinator for Higher Education Courses on SWAYAM?
    Answer: D. National Institute for Open Schooling Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  2. As per the National Education Policy-2020, what percent of learners from school and higher education were expected to have exposure to vocational education by 2025?
    Answer: D. 50% Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  3. Which one of the following is NOT the role of Higher Education Institutions for promoting inclusive practices?
    Answer: C. To make compulsory provisions for teacher training based on Universal Design of… Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  4. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Education is the most important pillar of a civilized and dignified society. Reason R: The educational in…
    Answer: C. A is correct but R is not correct Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  5. Arrange the following education institutions in the increasing order of the entry eligibility for the programs offered there? A. Indian Institutes of Technology (IITs) B. Jan Shiksha Sansthan C. Industrial Training Inst…
    Answer: A. B, C, D, A Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  6. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Layer of Panchakosha) LIST-II (Aspect of Development) A. Annamaya Kosha I. mind layer B. Anandamaya Kosha II. intellectual layer C. Manomaya Kosha III. inner self D. Vijnanamaya Kosh…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  7. As per the recommendations of National Education Policy, 2020, all stand alone teacher education institutions will be required to convert into multidisciplinary institutions by:
    Answer: B. 2030 Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  8. Journals that prioritize self-interest at the expense of scholarship and are characterized by false or misleading information, deviation from best editorial/publication practices, lack of transparency and/or use of aggr…
    Answer: D. Predatory journals Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  9. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): National Education Policy, 2020 (NEP-2020) visualized 'Research-Intensive Universities'. Reason (R…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  10. Arrange the following senior functionaries of a central university in the correct hierarchal order: A. Visitor B. Dean of the faculty C. Chancellor D. Head of Department E. Vice-Chancellor Choose the correct answer from…
    Answer: C. A, C, E, B, D Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  11. Match List - I with List - II.List - I (Department of Ashram) List - II (Subject) A. Vishnu Sthana I. Military Education B. Vivasta Sthana II. Jyotish C. Garun Sthana III. Politics D. Mahendra Sthana IV. Travel and Tran…
    Answer: C. A-III, B-II, C-IV, D-I Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  12. Match the LIST-I (Institution) with LIST-II (Known for): LIST-I LIST-II A. Nalanda I. Medicine and Arts B. Ujjain II. Hinayana Buddhism C. Takshashila III. Mahayana Buddhism and Secular Studies D. Vallabhi IV. Physics a…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  13. Select the CORRECT statements pertaining to NEP 2020: A. It promotes secular and minorities education vehemently B. It promotes multiple entry-multiple exit in higher education C. It recommends that the state must spend…
    Answer: C. B, D and E Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  14. The NPE 1986 envisaged setting up of residential schools with an aim of providing excellence coupled with equity and social justice. This led to the establishment of:
    Answer: C. Navodaya Vidyalayas Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  15. Match the LIST-I (Scheme/Institution) with LIST-II (Function): LIST-I LIST-II A. Rashtriya Avishkar Abhiyan I. Identification of talented students B. e-Pathshala II. Assessment of learning outcomes C. NAS III. To promot…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  16. The UGC has given a 10 point scale for grading. Arrange the following grades for highest to lowest performance: A. F B. P C. O D. A E. Ab Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. C, D, B, A, E Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  17. Arrange the following chronologically: A. University of Bombay, Calcutta and Madras B. University Grants Commission C. Panjab University, Lahore D. Banaras Hindu University E. University of Delhi Choose the correct answ…
    Answer: B. A, C, D, E, B Paper 1 · 22 June 2026 Evening