All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. National Board of Accreditation was established by
    Answer: B. AICTE Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  2. Given below are two statements: Statement I: DIKSHA, SWAYAM and SWAYAMPRABHA are existing e-learning platforms. Statement II: National Education Policy 2020, has identified National Education Technological Forum (NETF)…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  3. Match List I with List II: List I List II (A) Patanjali (I) Ashtadhyayi (B) Chanakya (II) Yoga Sutra (C) Panini (III) Medical treatise (D) Charaka (IV) Arthashastra Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. Given below are two statements: Statement I: The Indian Parliamentary Committee on Value Education in February 1999 identified five core Universal Values as truth, righteous conduct, peace, love and non-violence. Statem…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. Who described the Education Despatch of 1854 as the "Magna Carta of Indian Education" in his work, "A History of Missions in India"?
    Answer: A. J. Richter Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. Which of the following were a part of the ancient system of education? (A) Vedas (B) Brahmanas (C) Upanishads (D) Dharmasutras Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  7. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion (A): As per National Knowledge Commission report, the number of engineering institutions in India is more t…
    Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  8. Given below are two statements: Statement I: Kothari Commission recommended a national system of education based on structure of 10+2+3. Statement II: National Knowledge Commission was constituted in June 2005 by the er…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. Who among the following were prominent women vedic scholars? (A) Maitreyi (B) Viswambhara (C) Apala (D) Gargi (E) Lopamudra Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, D, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. The objectives of All India Council of Technical Education (AICTE) are: (A) Promotion of quality in technical education (B) Funding salary of teachers in engineering colleges. (C) Planning and coordinating development o…
    Answer: C. A, C, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. Given below are two statements: Statement I: National Education Policy 2020 recommends abolition of the system of affiliation of colleges in higher education system. Statement II: National Education Policy 2020 recommen…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  12. The provision of earning credits from Optional and Elective courses was introduced in Higher Education Institutions by which of the following?
    Answer: C. Choice Based Credit System Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  13. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion (A): E-Governance is important for good governance in Higher Educational Institutions. Reason (R): E-Govern…
    Answer: C. (A) is true but (R) is false Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  14. Given below are two statements: Statement I: The medical treatises of Charaka and Sushruta were included among ancient sources of education in India. Statement II: Among ancient sources of education no distinction was d…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. Match List I with List II:List I (Education Commissions) List II (Proponent) (A) National Knowledge Commission (2009) (I) Dr. S. Radhakrishnan (B) University Education Commission (1948-49) (II) Mr. Sam Pitroda (C) Secon…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. Given below are two statements: Statement I: Distance Education Bureau (DEB) of University Grants Commission (UGC) has replaced the Distance Education Council (DEC). Statement II: Indian Council of Agricultural Research…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  17. Given below are two statements: Statement I: As per National Education Policy 2020, Agricultural Universities comprise approximately 9% of all universities in India but enrolment in agricultural and allied sciences is l…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  18. Given below are two statements: Statement I: Punjab University was established by a Special Act of Incorporation in 1914. Statement II: University of Allahabad was established by a Special Act of Incorporation in 1887.…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  19. According to the National Education Policy (2020) all affiliated colleges would eventually transform into degree awarding autonomous colleges over a period of
    Answer: B. 15 years Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. During the British rule who among the following said, "...our system of higher education in India is a failure; that it has sacrificed the formation of character upon the altar of cram."
    Answer: C. Curzon Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. A Government institution recognised as an Institute of Eminence is to get additional funding of
    Answer: D. Rs 1000 Cr Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  22. Given below are two statements: Statement I: According to National Education Policy (2020) the Gross Enrollment Ratio (GER) is to be enhanced to 50% by 2030. Statement II: Distance mode education is going to play a cruc…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  23. Which of the following type of courses have been emphasized to be introduced as per NEP-2020?
    Answer: B. Value-based courses Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  24. Delhi University, Delhi was established in the year:
    Answer: B. 1922 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. Who was the chairperson of the committee appointed in 1963 by the National Council for Women's Education to look into the causes for the lack of public support for girls' education and to enlist public support?
    Answer: D. Bhaktavatsalam Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. Given below are two statements: Statement I: As a result of the recommendation of the 'Woods despatch', modern University education in India began in 1857, when the universities of Calcutta, Bombay and Madras were found…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  27. Match List I with List II: List I (Commissions) List II (Chairperson) (A) University Education Commission 1948 (I) Dr Sam Pitroda (B) Secondary Education Commission 1952 (II) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan (C) Education C…
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(III), (D)-(I) Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  28. Given below are two statements: Statement I: 'Pandit Madan Mohan Malaviya National Mission of Teachers and Teaching' aims at promoting socially relevant research in Science. Statement II: 'Scheme for Promotion of Academ…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  29. Which was the first commission to touch upon the issues of higher education in India indirectly?
    Answer: A. The Indian Education Commission (1882-83) Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. The N.N. Kunzru committee was formed to look into the issue of ________ at the university level.
    Answer: D. Medium of instruction Paper 1 · 3 September 2024 Evening