All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. By 1946-47, the number of universities in India was:
    Answer: D. 17 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  2. Which of the following ancient universities was visited by the Chinese traveller Hiuen Tsang?
    Answer: C. Nalanda Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  3. Match List - I with List - II.List - I (Authors) List - II (Books) (A) Brahma Gupta (I) Lilāvati (B) Varāhamihira (II) Brahma Sphota Siddhanta (C) Bhaskarācharya (III) Nātyashāstra (D) Bharatmuni (IV) Brihat Samhitā Cho…
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  4. The National Knowledge Commission suggested that the proposed national universities should not have
    Answer: A. Affiliated colleges Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. Who among the following was the principal of Bengal National College, established in 1906?
    Answer: B. Aurobindo Ghosh Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. Most recommendations of the Calcutta University Commission were influenced by
    Answer: C. The Haldane Commission Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  7. Which of the following institutions were to play a role in shaping the National System of Education at higher level under the National Education Policy (1986)? A. UNESCO B. UNDP C. UGC D. AICTE E. ICAR Choose the correc…
    Answer: D. C, D and E Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  8. The education imparted at Nalanda University was both religious and
    Answer: C. Secular Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  9. The contents of Swayamprabha Channel-11 with the theme of 'Social Sciences and Humanities' are provided by:
    Answer: B. IGNOU, New Delhi Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. The first foreign university to set up its campus at GIFT City, Gujarat, is:
    Answer: C. Deakin University, Australia Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  11. The National Education Policy 2020 recommended moving towards:
    Answer: C. Multi-disciplinary Universities Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  12. Identify the public sector universities from the following that have the highest number of collaboration with foreign universities. (A) Indian Institute of Technology, Kanpur (B) Indian Institute of Science, Bengaluru (…
    Answer: A. (A), (B), (C) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  13. Which of the following come under the category of stand-alone professional universities? (A) Universities of Journalism (B) Law Universities (C) Health Science Universities (D) Technical Universities (E) Homeopathy Univ…
    Answer: D. (B), (C), (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  14. Match List - I with List - II.List - I (Commission/Committee) List - II (Chairperson) (A) University Education Commission (1948-49) (I) D. S. Kothari (B) Sanskrit Commission (II) K. L. Shrimali (C) Education Commission…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  15. The contents of SWAYAM PRABHA channel-15 with the theme of 'Capacity Building and Teacher Education' is provided by:
    Answer: C. IGNOU, New Delhi Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  16. An IT giant company has its Global Education Centre at:
    Answer: C. Mysore Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  17. The Indian Institute of Management, Indore, was set up during:
    Answer: A. Eighth five year plan Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  18. The union government of India had in 2011 decided to establish a National Institute of Design in the states of: (A) Andhra Pradesh (B) Kerala (C) Assam (D) Goa (E) Haryana Choose the correct answer from the options give…
    Answer: C. (A), (C) and (E) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  19. The New Education Policy of 2020 suggested degree courses in: (A) Development Communication (B) Logic (C) Art and Museum Administration (D) Graphic Design (E) Web Design Choose the correct answer from the options given…
    Answer: C. (C), (D) and (E) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  20. Who among the following ancient scholars was a proponent of grammarian tradition?
    Answer: B. Bhartrhari Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  21. Basic principles of "Integrative Learning Map" is
    Answer: C. Curriculum Development, Faculty Development and Assessment. Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  22. Lord Macaulay had written in his famous Minutes called "Macaulay Minutes" in the year ______
    Answer: D. 1835 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  23. Arrange the following programme in order of their incorporation. A. Achieving 100% literacy. B. National Literacy Mission C. Sarva Shiksha Abhiyan D. NAEP [National Adult Education Programme] E. Padhna Likhna Abhiyan Ch…
    Answer: B. D, B, C, A and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  24. In the context of AI, NRF may consider a three-pronged approach. These are: A. Advancing International research efforts to address global challenges. B. Developing and deploying application. C. Efforts to address global…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  25. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Academic Body) LIST-II (Year of Establishment) A. NCTE I. 1961 B. UGC II. 2017 C. NTA III. 1956 D. NCERT IV. 1995 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  26. Which of the following are four guiding principles in the development of higher education in India?
    Answer: D. Assessment, Equality, Affordability, Research Oriented Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  27. The full form of AICTE is ________.
    Answer: B. All India Council for Technical Education Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  28. In the Buddha Period, which educational centres were established along with monasteries? A. Ballabhi B. Baba Mastnath University C. Nalanda D. Vikramshila E. Taxila Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, D and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  29. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Author) LIST-II (Area) A. Sankara I. Vedanta Sutras B. Ramanuja II. Algebra and Astronomy C. Vidyapati III. Dialect of Behar D. Bhaskara IV. Vedanta Sutras and the Bhagavatgita Choo…
    Answer: B. A-IV, B-I, C-III, D-II Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  30. NEP 2020 emphasized the integration of value education to promote
    Answer: C. Holistic development among students Paper 1 · 26 June 2025 Evening