All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The full form of MOOC is
    Answer: B. Massive Open Online Course. Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  2. Arrange the following steps in correct sequence to establish effective governance in higher education institutions. A. Formulate policies that ensure transparency and accountability. B. Involve faculty, staff and studen…
    Answer: B. C, A, B, D, E Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  3. In the Vedic Period, as Education was Idealistic in nature, the Acharyas laid stress upon A. Creation of an aptitude for the development of nation B. Worship of God C. Fulfillment of desire and needs D. Religiousness E.…
    Answer: D. A, B, D and E Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  4. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Name of Institutions) LIST-II (Year of Establishment) A. AICTE I. 1972 B. ICHR II. 1945 C. NITI Aayog III. 1977 D. ICPR IV. 2015 Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: B. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  5. The CBCS (Choice Based Credit System) in higher education promotes:
    Answer: B. Flexibility in course selection Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  6. Learning for all implies: (A) Inclusive Education (B) Equitable Education (C) Inclusive and Equitable Education (D) Quality Education (E) Categorized based Education Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: C. C only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  7. In an ancient period, the Diksha Guru performed his duty as:
    Answer: C. Spiritual guide of boys Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  8. Which international organization co-ordinates the education for all programme at the global level?
    Answer: B. UNESCO Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  9. Arrange the following events in the correct chronological sequence. A. Establishment of the University of Madras B. Introduction of the Indian Universities Act C. Establishment of UGC D. First National Education Policy…
    Answer: A. A, B, C, D Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  10. As per National Education Policy 1986, the major functions of the National Apex Body are: A. To allocate resources B. To evaluate the examination system C. To advise government on policy D. To encourage inter-disciplina…
    Answer: D. A, C and D only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  11. Match List - I with List - II:List - I (Name of the institutions) List - II (Function) A. NIEPA I. Ensuring Quality B. RUSA II. Providing loans to higher education institutions C. QAA III. Infrastructure development for…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  12. Under which section of the UGC Act, Inter-University Centres (IUCs) were established?
    Answer: A. 12 (ccc) Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  13. The Rigveda comprises ________ hymns.
    Answer: A. 1028 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  14. Arrange chronologically the establishment of given digital initiatives: A. National Digital Library (N.D.L.) B. Shodhganga C. Academic Bank of Credit (A.B.C.) D. DIKSHA Choose the correct answer from the options given b…
    Answer: C. B, D, A, C Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  15. Major thrusts of National Policy on Education (NPE), 1986, were: A. State level planning and coordination through state council for higher education B. Expansion of open universities and distance education system C. Est…
    Answer: C. A, B and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  16. Match List - I with List - II:List - I (Institutions of National Importance (INI) Acts) List - II (Year of Enactment) A. National Institute of Technology Act I. 2017 B. Indian Institute of Management Act II. 1961 C. Ind…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  17. IRAHE stands for
    Answer: A. Independent Regulatory Authority for Higher Education Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  18. Arrange the following Commissions and organisations chronologically according to their year of establishment:- A. University Grants Commission B. University Education Commission C. All India Council of Technical Educati…
    Answer: B. C, B, A and D Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  19. In higher education, regulators perform the following functions:- A. Permission to grant degrees B. Selection of teaching faculty C. Disbursement of public funds D. Quality benchmarking Choose the correct answer from th…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  20. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Value Education) LIST-II (Description) A. Social Value Education I. Aware of the diversity, ideals and norms of the society B. Spiritual Value Education II. People should know common…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  21. Choose the correct statement related to Autonomous colleges in the context of recommendations of NPE 1986 (POA-1992) :
    Answer: D. 500 colleges to be developed as autonomous colleges in the seventh five year pl… Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  22. The global education development agenda reflected in the Goal 4 (SDG4) of the 2030 Agenda for Sustainable Development was adopted by India in :
    Answer: D. 2015 Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  23. The NEP, 2020 document states that : A. Single stream HEI's will be phased out over time B. By 2035, there shall be at least one multidisciplinary HEI in or near every district C. Institutions will have option to run OD…
    Answer: C. A, C and E Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  24. Match List - I with List - II :List - I (Committee) List - II (Major Focus Area/Recommendation in the context of Education) A. Sarkar Committee 1945 I. To explore Public-Private Partnership in Higher Education B. Sam Pi…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  25. 'Evening Hours of a Hermit' is written by :
    Answer: D. Pestalozzi Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  26. "Learning to Do - Towards a learning and working society" is a title of the report submitted by :
    Answer: A. Adiseshaiah Committee Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  27. Select the 'RIGHT' statements : A. 'Article 21-A' inserted in constitution, is related to Right to free and compulsory education B. 'Article 30' of the constitution protects the Right to Information C. 'Article 350-A' a…
    Answer: C. A and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  28. As per NEP 2020 document, National Research Foundation (NRF) will be governed by:
    Answer: C. Rotating Board of Governors consisting the best researchers and innovators acro… Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  29. Which ancient University was located in present day Odisha and was prominent centre of Buddhist learning?
    Answer: D. Pushpagiri Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  30. Chronologically arrange the following organisations in order of their year of establishment: A. Niti Aayog B. Planning Commission C. University Grants Commission (UGC) D. Indian Council of Social Science Research (ICSSR…
    Answer: D. B, C, D, A Paper 1 · 28 June 2025 Morning