All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Given below are two statements: Statement I: A deemed to be university is a non-affiliating university. Statement II: The teacher-student ratio in a deemed to be university must not be less than 1:10. In light of the ab…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. According to the Census of 2011, which State/Union Territory had the maximum number of graduates in relation to its population?
    Answer: D. Chandigarh Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. The full form of 'NEAT', a recently launched scheme of MHRD, Government of India, is:
    Answer: B. National Educational Alliance for Technology Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. An Inter-University Centre for Yogic Sciences has been set up by the University Grants Commission in the state of:
    Answer: A. Karnataka Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. Match List I with List II List I (Organizations) List II (Domains) A. NITTTR I. Out of School Children Educational Programmes B. CEC II. Engineering UG and PG Degree Programmes C. NPTEL III. Non-Technological Undergradu…
    Answer: C. A - IV, B - III, C - II, D - I Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  6. The National Knowledge Commission recommended the establishment of
    Answer: A. 50 National Universities Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. According to UGC, which of the following are objectives of community colleges? A. To provide skill based education to the students of higher education. B. To make higher education relevant to the learner and communities…
    Answer: A. A, B, C only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. Given below are two statements Statement I: Skill based education is focused on the idea that it may be learned better if it is practised in real life. Statement II: Non-conventional higher education is totally based on…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. Which of the following ancient universities developed connection with the viharas? A. Nalanda B. Valabhi C. Takshashila D. Navadeep E. Odantapuri Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B, C and E only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. Which of the ancient places of higher learning developed in connection with temples and became centres of community life in the places where they were situated? A. Benaras B. Navadeep C. Odantapuri D. Kanchi E. Jagaddal…
    Answer: B. A, B and D only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. Modern Universities were established in India in 1857 at
    Answer: B. Calcutta, Madras and Bombay Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. Which among the following is not related to the ranking of World Universities?
    Answer: C. Madrid ranking Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Match List I with List II:List I (Values) List II (Meaning) (A) Integrity (I) Having a good attitude (B) Team work (II) Dedication and hardwork (C) Discipline (III) Do the right thing (D) Positivity (IV) Helping and coo…
    Answer: A. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. Which of the following were important aspects of Ninth Five Year plans (1997-2002) pertaining to higher education in India. (A) Improvement in quality and systemic efficiency (B) Conferring autonomous status by UGC on s…
    Answer: B. (A), (B), (D), and (E) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. Mahadev Govind Ranade, Gopal Ganesh Agarkar, Gopal Krishna Gokhale were known to insist on the idea
    Answer: B. Provide equal educational opportunities to both boys and girls, through co-educ… Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  16. National knowledge commission was established in the year
    Answer: C. 2005 Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Education enables upward social economic mobility and is a key for escaping poverty. Over the past…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is NOT the correct explanation of (A). Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Given below are two statements: Statement I: Dewey equated schools to communities and education to a social process. Statement II: Chomsky expressed that ultimate aim of education is production of individuals which are…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Which of the following characteristics pertains to Non-conventional learning?
    Answer: D. No fixed curriculum Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Which one of the following is the national repository of high quality resources on foundational literacy and numeracy?
    Answer: A. Digital Infrastructure for Knowledge Sharing (DIKSHA) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  21. Under which initiative every student in the country will participate in a fun project/activity on 'The Languages of India', sometime in Grades 6-8?
    Answer: D. Ek Bharat Shreshtha Bharat Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  22. The reforms initiated under the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) aim at: (A) Push for greater accountability and autonomy of state institutions (B) Improving the quality of education and infrastructure (C) For…
    Answer: B. (A) and (B) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. According to National Education Policy (2020), National Higher Education Regulatory Council will be the single point regulator for all disciplines except
    Answer: B. Medical and Legal education Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Identify the correct sequence in decreasing order in terms of number of universities in the State (A) Gujarat (B) Uttar Pradesh (C) Rajasthan (D) Karnataka (E) Madhya Pradesh Choose the correct answer from the options g…
    Answer: D. (C), (B), (A), (D), (E) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. Match List I with List II:List I List II (A) National Education Policy (I) 1993 (B) National Policy on Education (II) 2009 (C) National Knowledge Commission (III) 1986 (D) Learning without burden Report of the National…
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. Given below are two statements: One is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: Universities play a key role in building a symbiotic relationship between the nation, state and society. R…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  27. The Government of India in November 1948 appointed a University Education Commission under the Chairmanship of:
    Answer: C. Dr. S. Radhakrishnan Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. Hansa Mehta Committee was appointed by the National Council for Women's Education in 1962 with the purpose to:
    Answer: B. examine the differentiation of curriculum for boys and girls at all stages of e… Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. Who among the following established the Central Hindu Girl's School at Banaras with the object of imparting western education to girls?
    Answer: A. Annie Besant Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. Given below are two statements Statement I: Swayam Prabha consists of a group of 34 DTH channels using GSAT-15 satellites on 24x7 basis. Statement II: The concept note for National Education Policy prepared by MHRD in 2…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 13 October 2022 Evening