All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 10

Higher Education System – Previous Year Questions

197 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match List I with List II List I (Educational Initiatives) List II (Description) A. Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan I. Promote innovation of a higher order that directly impacts the needs of the industries B. Global…
    Answer: C. A - IV, B - II, C - I, D - III Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  2. In ancient Indian education system, learners were given training in following occupations in the fields of (A) Architecture (B) Animal Husbandary (C) Agriculture (D) Administration (E) Dairy farming Choose the correct a…
    Answer: C. (A), (B), (C), (E) only Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. Which among the following was proposed by Kothari commission vis-a-vis language?
    Answer: D. Three language formula Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. As envisaged in National Education Policy (2020), all Higher Educational Institutions will aim to have a student strength of ______ by 2040.
    Answer: C. ≥ 3000 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R). Assertion (A): Universities and higher education institutions are the important foundations to the growth of any c…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is NOT the correct explanation of (A) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. In the context of vocational education, the organisation 'NSDC' is
    Answer: B. National Skill Development Corporation Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  7. Community Colleges are supposed to offer courses that are a mix of
    Answer: D. Knowledge, Technical and Soft Skills Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. The major terms of reference for the National Knowledge Commission were A. Challenge developed countries in knowledge creation B. Westernise the Indian educational system C. Promote creation of knowledge in science and…
    Answer: C. C, D and E only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. The acronym 'SANKALP', introduced by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, stands for:
    Answer: C. Skill Acquisition and Knowledge Awareness of Livelihood Promotion Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. Where is Chanakya said to have composed his Arthashastra?
    Answer: B. Takshashila Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. Match List I with List IIList I (Name of the Subject) List II (Domain and Subject Matter) A. Kāvya I. Agriculture, trade, commerce, animal husbandry B. Anivikṣiki II. Etymology C. Varta III. Logic D. Nirukta IV. Imagina…
    Answer: B. A - IV, B - III, C - I, D - II Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  12. NITI Aayog is a/an
    Answer: C. Advisory body to GOI Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. The University Grants Commission was constituted on the recommendation of which of the following?
    Answer: C. Radha Krishnan Commission Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. Match List I with List II:List I (Article of Indian Constitution) List II (Subject) (A) 45 (I) Empowering the state to make special provisions for women and their education (B) 30 (II) Responsibility of education depart…
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. Match List I with List II:List I (Institutes of National Importance) List II (Locations) (A) National Institute of Design (I) Mohali (B) National Institute of Pharmaceutical Education and Research (II) Ahmedabad (C) Vis…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. The white paper on Indian Education was announced a few days before the passing of the Indian Universities Act in
    Answer: A. 1904 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  17. Who among the following is accredited with the view that 'knowledge without character' is a sin?
    Answer: D. Mahatma Gandhi Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. The acronym 'NHEQF' is for
    Answer: B. National Higher Education Qualification Framework Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. Identify the institution of National Importance among the following:
    Answer: D. Rashtriya Raksha University, Gandhinagar Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. Ancient literary work such as Banabhatta's Kadambari described good education as knowledge of how many arts (Kalaas)?
    Answer: D. 64 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. Which of the following is INCORRECT regarding CBCS?
    Answer: B. CBCS can be implemented only through online programmes. Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  22. According to the UGC (Credit Framework for Online Learning Courses through SWAYAM) Regulations, 2021, up to what percentage of total course credits in a particular programme in a semester can be offered through online c…
    Answer: B. 40% Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  23. With reference to intake of Indian students, an Institution of Eminence can admit foreign students additionally, up to the extent of
    Answer: C. 30% Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. Value education is about promoting A. equality and social justice B. national cohesion and democratic citizenship C. rich cultural and spiritual heritage D. religious practices and beliefs E. sound moral and ethical pri…
    Answer: B. A, B, C and E only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. Who is the Chairperson of the Executive Council in a Government University?
    Answer: A. Vice Chancellor Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. Given below are two statements: Statement I: Pitroda Commission recommended setting up 1500 universities in India to avoid stagnation in Higher Education. Statement II: To address the problem of low enrolment in higher…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  27. Which of the following is the "National Coordinator" of MOOCs for self-paced courses on SWAYAM portal?
    Answer: A. AICTE Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  28. Which core universal values were identified by the Parliamentary Committee on Value Education under Chairpersonship of Mr. S.B. Chavan? (A) Truth (B) Righteous conduct (C) Peace (D) Love (E) Non-violence Choose the corr…
    Answer: A. (A), (B), (C), (D), (E) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. Given below are two statements: Statement I: University Education Commission was established in the year (1952-53) after independence. Statement II: National Knowledge Commission (NKC) was constituted in 2005. In the li…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. Charaka is known for
    Answer: A. Medical treatise Paper 1 · 21 October 2022 Evening