All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The existing system of administration seems to encourage civil servants :
    Answer: C. to become self-centered and remain concerned about their personal gains Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  2. What needs to be stopped by the government to correct the attitude of the civil servants ?
    Answer: A. Over-protection Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  3. To adopt a result-oriented approach, Government must link :
    Answer: C. job performance with job retention Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  4. The expression 'deliver the goods' stands for :
    Answer: A. Show good performance Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  5. 'A paid holiday' as referred to by the author supports his argument that :
    Answer: A. Despite disciplinary proceedings against him, the erring officer gets full emol… Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  6. What becomes an excuse to not learn something new?
    Answer: D. Each person has a unique learning style Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  7. Ideational fluency in the passage is defined as:
    Answer: A. The ability to switch between contradictory idea sets Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  8. Another word for "seamlessly" can be:
    Answer: C. smoothly Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  9. According to the passage micromastery refers to:
    Answer: B. The ability to experiment and apply diverse learning strategies Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  10. Select the skill which would be the best one in a fast-changing rapid learning environment, according to the passage:
    Answer: A. Ideational fluency Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  11. Behaviorists do not recognise which of the following in their study of human action?
    Answer: A. Conscious thought Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  12. In the passage, instead of the word 'purge', which of the following words can be used:
    Answer: D. cleanse Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  13. According to Behaviorism, all human action is:
    Answer: C. Conditioned response Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  14. One widely-held assumption of Psychology is that:
    Answer: A. Conscious thought usually controls human action. Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  15. When people want a reward, they behave in a certain way because of:
    Answer: B. positive stimulus Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  16. In simple terms, the first line of the given passage means:
    Answer: C. There was nothing unavoidable or globally acceptable about the use of the word… Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  17. The work of Kautilya is of significance because:
    Answer: B. It works as an alternate view of the history of law in India. Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  18. The word "comprehensive" in the passage can be replaced by the word
    Answer: D. all-embracing Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  19. The passage tells the reader that Kautilya "makes no attempt to reduce the variety of laws within society to the single category of dharma". This demonstrates his argument for the ______ of law.
    Answer: A. Plurality Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  20. Which of the following is concerned primarily with jurisprudential reflection according to Brahmanical scholastic tradition?
    Answer: C. Dharmasastra Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  21. Choose the word that can replace the word "superficial" in the passage:
    Answer: C. Surface Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  22. According to the passage, when one partner is negative but appears as nice and pleasant to the other, it is because of the latter's
    Answer: D. Mental projection Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  23. In our daily life, according to the passage, the ______ things are always noticed.
    Answer: A. unpleasant Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  24. The presence of attachment in a relationship will give rise to...
    Answer: A. exaggeration of any small good quality. Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  25. The passage holds that "attachment" is a feeling of closeness projected by
    Answer: B. the individual themselves Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  26. According to the passage, the ancient equivalent of the assembly line was used in:
    Answer: C. Venice Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  27. The passage documents that Egyptians involved in the construction of pyramids had:
    Answer: B. A plan for what was to be done. Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  28. According to the passage, persons responsible for the control, organisation and planning have been directing organised endeavors:
    Answer: D. For Thousands of years Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  29. According to the passage, the role of a manager includes all of the following, except:
    Answer: A. Stacking stones for the pyramids Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  30. The reader learns from the given passage that:
    Answer: C. People directing organised endeavors can be seen down the ages. Paper 1 · 3 January 2026 Morning