All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Historically, the claims to power were decided on the basis of
    Answer: D. Religious affiliations Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  2. The princely power in England was reduced by
    Answer: D. Parliament Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  3. In the eco-system of commercial economy, the power of property disposition has become
    Answer: D. Non-political Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. The claims of bourgeois to power are intended against
    Answer: D. The established authority Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. The passage focusses on which of the following?
    Answer: A. Liberal public sphere Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. The Government's policy for economic progress should include
    Answer: B. Development of physical infrastructure. Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  7. Investment in Social infrastructure will enable people to become
    Answer: C. Economically productive Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  8. To ensure economic development, the government should provide
    Answer: A. Security to property Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. Protection to private property will benefit
    Answer: D. The poor farmers also Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. The passage focuses on the need for
    Answer: C. Government investment in infrastructure development Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. Trade policy assumes public importance, when
    Answer: C. Producers complain Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  12. Domestic policies of trade is related to
    Answer: A. Producers' interests Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  13. Trade protection is reflected in
    Answer: C. Higher prices for domestic products Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  14. Imposition of trade barriers means
    Answer: D. Economic inefficiency Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. The passage has focussed on
    Answer: D. The merits and demerits of trade barriers Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. The social contract theorists sought explanations:
    Answer: A. For the legitimacy of government Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  17. The State offered each citizen basic security
    Answer: C. For giving up his/her freedom Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  18. What, according to the author, was unlikely?
    Answer: D. The first state arose out of an explicit social contract for promotion of publi… Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  19. The author's argument is that the first state did not emerge
    Answer: C. From voluntary delegation of power Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. What does the passage posit in the final analysis?
    Answer: A. The state formation is done under the shadow of violence. Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. The Sapru Committee favoured universal suffrage to accommodate
    Answer: D. Various political interests Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  22. According to the Sapru Committee, universal franchise itself was education that would lead to
    Answer: B. Responsible politics Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  23. The opposition to universal franchise in India was considered as a colonial effort to
    Answer: A. Suppress the demand for freedom Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  24. Mohandas Gandhi supported universal right to vote, ignoring
    Answer: C. The issue of illiteracy Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. The passage highlights
    Answer: A. The role of political actors in India. Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. '100 year flood':
    Answer: D. May happen once every century Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  27. What is the biggest economic loss from floods typically due to?
    Answer: C. Contamination caused by flood waters Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  28. How do human activities like paving the roads and parking lots influence floods?
    Answer: B. They speed up the rate of run off into streams and lakes Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  29. How do flood control structures like levees and flood walls affect downstream areas?
    Answer: C. They transfer the problem downstream, exacerbating floods there Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. What do broad floodplains, created by rivers often lead to?
    Answer: C. Periodic inundation Paper 1 · 3 September 2024 Evening