All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. According to Skinner, the superstitious behaviour of individuals is the outcome of:
    Answer: B. Exposure to an event without regularity Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. The response just prior to the delivery of the reinforcer gets strengthened due to:
    Answer: C. Factors such as deprivation Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. The example of a mechanical device reinforcing the subject's behaviour demonstrates:
    Answer: A. The automatic effect of reinforcement Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. The procedure of shaping a subject's behaviour is related to his: a. Susceptibility b. Desire for reinforcement c. Responses already in his repertoire d. Responses reinforced by approximation techniques Choose the corre…
    Answer: C. c and d only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. The responses that are not in the emission list of a subject can be observed by:
    Answer: B. Creating suitable environmental conditions Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. What made the Malthusian views on population look inevitable?
    Answer: C. Unrefined empiricism Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. Models relating to different variables of demography formed the basis of
    Answer: D. Development policy formulation Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. The western experience was that development would bring in
    Answer: B. Decrease in population Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. The new tone of academic discussion was related to A. Economic growth and population control B. Resource mobilisation and output C. Racial factors and demography D. The pre-occupation of the west with population control…
    Answer: D. A and C Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. The passage, in the final analysis, suggests
    Answer: A. A new scientific management of population control Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. Reflective evaluation takes into account :
    Answer: C. General understanding and public reasoning Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. A robust and critical evaluation will result in :
    Answer: A. Interactive public discussions Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. The public discussion on gender inequalities makes us support :
    Answer: D. Reforms in the present social value system Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. Gender inequality in traditional societies demands : (A) Individual discourses only (B) Public discussions (C) Limitation on opportunities (D) Agitation based on public reasoning Choose the correct option :
    Answer: C. (B) and (D) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. The major take-away from the passage is :
    Answer: D. Absurdity of a capability approach with a fixed list of weights Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. Representations that appear in the media fictions are
    Answer: A. Aesthetic constructs Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. Stereotypes are characterized by
    Answer: B. Fictional narration Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Any character in the type will reflect
    Answer: C. The unchangeable traits of individuals Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Why the novelistic character is privileged over the type?
    Answer: D. Because of preference of social rhetoric to the individual. Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Most novelists, while addressing social issues, prefer fictionalisation of
    Answer: D. Personal issues Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. What can bring the social opportunities within the reach of the people?
    Answer: C. Actions of the public Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  22. Positive functions of the government can be supported by :
    Answer: A. Public influence on policy-decisions Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. Adequate monitoring of public services is possible through :
    Answer: D. Effective public activism Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. The effective quality of services depends upon making :
    Answer: B. Local community involved Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. What does the passage advocate to make services sensitive to public needs?
    Answer: A. Pressure by beneficiaries Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. The new middle class in India is hugely active in:
    Answer: D. Conspicuous consumption Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  27. The participation in global commodity chains has given the middle class its own
    Answer: A. Identity Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. The 'new middle class' is associated with
    Answer: C. Global capitalism Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. The elite class has a vision of the nation-state anchored by
    Answer: B. Market miracle Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. The main theme of the passage is:
    Answer: A. Market-driven middle class identity Paper 1 · 13 October 2022 Evening