All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. According to passage, who usually leaves their parents in lurch?
    Answer: C. Career seeker children settled in distant places Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  2. The year 1999 was proclaimed as:
    Answer: C. International year for the aged Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  3. Under section 105 of the criminal procedure code, parents cannot be evicted from a house:
    Answer: A. Without due process of law Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  4. Who is empowered to give order to the concerned for the maintenance of their parents?
    Answer: D. A magistrate Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  5. Which of the following Act/Section does give parents rights to seek relief from any kind of abuse?
    Answer: C. The Domestic Violence Act Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  6. A genuine lover of truth will:
    Answer: D. be wholly independent of the assent of those around him Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  7. According to the passage, customs and traditions originate from:
    Answer: C. The old generation Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  8. According to the author, a generation is a whole but it is always:
    Answer: D. Heterogeneous Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  9. One's position is usually different when a person ________.
    Answer: C. proceeds to apply his beliefs in the practical conduct of life Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  10. According to the author, the attitude of self-opinionated person in the practical social life should be:
    Answer: A. flexible Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  11. The NBER paper selected girl-students as sample through ______ sampling technique.
    Answer: D. Random Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  12. According to previous study, what led to higher test scores among girl students?
    Answer: C. Scholarship programme Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  13. The findings of the new study suggested that education may make people more interested in
    Answer: B. improving their own lives Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  14. The phrase 'messiness of democracy' used in the passage is referred to
    Answer: A. Educated electorates participate less in casting their votes leading to poor re… Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  15. Which of the following is true about China in the context of the passage?
    Answer: B. China has made huge strides in infrastructure development Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  16. The first national convention on consumer protection has :
    Answer: A. highlighted the areas of special attention Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  17. For bringing awareness among the consumers, whose role, according to the author, is more crucial ?
    Answer: B. Radio and television Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  18. Government contributed to the consumer protection movement by :
    Answer: C. setting up requisite infrastructure Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  19. What, according to the author, will prove rewarding with reference to consumer protection ?
    Answer: A. Remedies against the violation of fair trade practices Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  20. Ensuring consumer Protection in rural areas requires :
    Answer: B. Use of different media Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  21. It is the ______ that influences the people more.
    Answer: D. authentic life Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  22. In the context of the passage, a reformer becomes effective if he is a:
    Answer: C. Person with consistency in his writing and life style Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  23. What made Tilak’s writings very effective?
    Answer: A. They were reflective and truly represented his exemplary life Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  24. In the context of passage, Tilak seemed to be:
    Answer: C. A better speaker Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  25. Which of the following words used in the passage is synonymous with the word ‘holy’?
    Answer: C. pious Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  26. Cities can be made more worth-living if they:
    Answer: A. are vigorously planned to serve the needs of the people Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  27. What could be the most suitable title for the passage?
    Answer: B. The need for planned cities Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  28. The word 'drastic' in the passage means:
    Answer: A. Radical Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  29. The phrase 'Unspoilt Nature' is in the context of:
    Answer: B. Building cities with the system of organs like those of animals Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  30. The antonym of the word 'frustrater' used in the passage is:
    Answer: A. Promoter Paper 1 · 29 June 2025 Evening