All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Ethical living is based on A. our own virtuous attributes B. our behaviour towards other species C. our behaviour towards environment D. material satisfaction Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B and C Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  2. Identify the virtuous character traits which help an individual to flourish in life. A. Integrity B. Sycophancy C. Honesty D. Compassion E. Faithfulness Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, C, D and E Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  3. Which of the following statement is incorrect?
    Answer: A. Culture is static Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  4. For a good leader it is imperative to have
    Answer: B. daily reflections on his conduct Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. Quality of our interactions in human relationships is gauged by
    Answer: C. interpersonal behaviour Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. Main aim of Santiniketan can be stated as:
    Answer: C. To emphasize on a culture that was Bengali/Indian yet significant to the modern… Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  7. Aim of Ashram-Sammilani was:
    Answer: C. To look after the functioning of the school with a body of elected students and… Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  8. How often did the Ashram-Sammilani meet?
    Answer: B. Twice a month Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  9. What did Rabindranath Tagore realize while he stayed in Silaidaha?
    Answer: B. Society should rule, not the state imported from Europe. Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. What principles did Rabindranath Tagore apply to Sriniketan's rural development program?
    Answer: C. Equal respect, participation and distribution of wealth Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  11. Role of folklore in the society is:
    Answer: B. To generate and observe broader social value Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  12. What does folklore contribute to public discourse?
    Answer: A. It creates a public space for stress-free interaction Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  13. What is the influence of modernity on folk traditions and public space according to the text?
    Answer: D. It makes social changes more acceptable. Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  14. What influences the transformations that can be observed in public sphere?
    Answer: A. Multi-level interests of performers and patrons Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  15. Public space:
    Answer: A. Widens the base of debate and discussion Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  16. To preserve liberties of all, they should be
    Answer: D. reduced to a reasonable extent. Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  17. The author intends to tell that the rule of the road stands for
    Answer: C. Liberty in a true sense of word Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  18. One needs to preserve one's
    Answer: D. Both individual and social liberty Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  19. Selection of a school for the child study will be considered as
    Answer: A. Personal liberty Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  20. The most suitable title of the passage would be
    Answer: C. Importance of Liberty Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  21. After going through the passage, it can be inferred that the capitalist system is ________.
    Answer: B. Biased Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  22. The maximum control over the means of production is under ________.
    Answer: C. Owners of the system Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  23. In a capitalist system, ________.
    Answer: A. the ends justify the means Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  24. Capitalism is detrimental to equality as it divides the society into the groups, namely, ________.
    Answer: C. Exploiters and Exploited Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  25. The capitalist system focuses on ________.
    Answer: B. Unusual benefits Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  26. An individual, by virtue of self-directed learning,
    Answer: A. can independently take initiatives Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  27. Self-directed learning is useful as
    Answer: C. it enables people to learn more things and learn better Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  28. Which of the following best describes self-directed learning?
    Answer: C. Active learning Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  29. According to the author, modern environment is
    Answer: C. instructive Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  30. The synonym of the word 'diagnosing' is
    Answer: B. identifying Paper 1 · 26 June 2025 Evening