All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 03

Comprehension – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. When we consider television as a product, then it operates in a/an
    Answer: B. Circulatory commercial system Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  2. In distribution television becomes
    Answer: B. Producer of a new commodity Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. What are the ramifications of television as a commodity in financial economy?
    Answer: C. Audience for advertisers Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. How viewing television in a cultural economy affects the audience?
    Answer: A. Audience assume a new role Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. What is unique about television audience in a cultural economy?
    Answer: D. They can consume as much sans affordability Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. Which was the statement of fact in the speech of Mahatma Gandhi at Banaras?
    Answer: B. The Indian nationalism was elitist Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  7. Gandhiji's speech expressed the intention of
    Answer: A. Making Indian nationalism more representative Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. Gandhiji could put his precept into practice during
    Answer: C. The Champaran campaign Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. Which issue propelled Gandhiji to the national stage for a wider movement?
    Answer: D. The Rowlatt Act Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. The main intent of the passage is to describe
    Answer: D. The emergence of Gandhiji as a representative national leader Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. A major fall out of enormous amount of food wastage is
    Answer: C. Large number people going hungry Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  12. What are the measures suggested to reduce food wastage? (A) Better storage and transport facilities (B) Establishment of cold chain systems (C) Closure of points of food wastage (D) Restriction on weddings Choose the co…
    Answer: A. (A) and (B) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. The clean plate campaign indicates the need for ______ to reduce food wastage.
    Answer: B. Public awareness Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. Food wastage also causes
    Answer: D. Environmental pollution Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. Stoppage of food wastage is needed in the interest of
    Answer: D. Making food available to all Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. The response for the UN appeal for contribution to fight the corona pandemic reflects its
    Answer: C. Waning influence Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  17. What obstructs the United Nations from becoming a real global body?
    Answer: D. The veto power of the permanent members of the Security Council Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. The Security Council deadlocks are due to
    Answer: A. Lack of reforms in the UN power structure Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. The outcome of power conflicts inside the UN is
    Answer: B. Tepid response to SDGs Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. The UN's ambiguous stance on many global issues is because of
    Answer: C. Multilateralism vs National Sovereignty Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. Why are the WHO guidelines on air pollution not binding on member states?
    Answer: C. Guidelines do not have legal sanctity. Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  22. What is the WHO reference for policy makers?
    Answer: C. Threshold concentration of identified pollutants Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  23. The WHO advice to the public is:
    Answer: B. Change lifestyles Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. The measure adopted by the WHO to limit the air pollution is:
    Answer: D. Setting a new standard of air quality in its updated guidelines Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. The major inference to be drawn from the passage is:
    Answer: A. Do not ignore the harmful health effects of air pollution. Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. Historically, colonialism was a form of
    Answer: C. Resource appropriation Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  27. The new area of colonialism relates to
    Answer: D. Data distribution Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  28. Earlier, colonialism was defended on the pretext of
    Answer: B. Ideological spread Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. Data colonialism within the framework of capitalism is a/an
    Answer: D. Major phase in human history Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. The passage is intended to make an assessment of
    Answer: C. The new form of capitalism Paper 1 · 21 October 2022 Evening