All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List I with List II List I (Tests of Reliability) List II (Description) A. Test and re-test I. Delivering a questionnaire in two parts, separately, to a sample group. B. Inter-rater II. Providing different version…
    Answer: D. A - IV, B - III, C - II, D - I Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  2. If a survey is conducted telephonically, which among the following statements is true?
    Answer: C. It reduces the cost of data collection Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. Match List I with List IIList I (Research forms) List II (Description) (A) Qualitative Research (I) File drawer problem (B) Quantitative Research (II) Convergence of findings based multiple methods (C) Triangulation (II…
    Answer: B. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. Following activities are related to the conduct of experiment in social research: (A) Control the experimental environment (B) Pilot test, revise and test (C) Empathy with the participants (D) Praising the good qualitie…
    Answer: D. (A), (B), (E) only Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. Given below are two statements: Statement (I): If the length of a psychological test is increased it improves both reliability and validity. Statement (II): Score of a test can be interpreted without referring to its no…
    Answer: C. Statement (I) is correct but Statement (II) is incorrect Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. Which among the following is a valid criticism of experimental method in social sciences?
    Answer: B. Artificiality of laboratory condition Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  7. One of the aims of qualitative data analysis is to
    Answer: C. Describe a phenomenon Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. Virtual ethnography is located in a/an
    Answer: B. Technical environment Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. The major ethical aspects of survey based research are: A. Protection of participants from any kind of harm. B. Publicise the engagement of participants. C. Distinguish between different strata of people. D. Not to affe…
    Answer: D. A and D only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. Which of the following are advantages of content analysis? A. Transparent research method B. Non-reactive method C. Flexible method D. Method that does not need a coding manual E. Method that is free of any kind of fram…
    Answer: A. A, B and C only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. Given below are two statements: Statement I: Positivism says that sciences need not be free from speculative and metaphysical approaches. Statement II: Positivism is suitable for natural sciences. In light of the above…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  12. Match List I with List IIList I (Research Methodology) List II (Approaches/Beliefs) (A) Source criticism (I) The observer is the part of what is being observed (B) Positivism (II) Reality cannot be known with certainty…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. Which of the following represent the Quantitative Research methodology? (A) One to One Interview (B) Survey research (C) Focus groups (D) Correlation research (E) Descriptive research Choose the correct answer from the…
    Answer: B. (B), (D), (E) Only Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. Relics such as fingerprints are considered credible by which of the following Research methodology?
    Answer: C. Historical Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. Which of the following referencing style is used for research in the field of Business, History and Arts?
    Answer: C. Chicago style Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. Given below are two statements: Statement (I): While developing a 'consent form' an explanation of the purpose of the study, the reason for the selection of the participants should be explicit. Statement (II): However,…
    Answer: C. Statement (I) is true but Statement (II) is false Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  17. Which one of the following is not used for checking plagiarism?
    Answer: B. Latex Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. Match List I with List II List I (Ethical concepts in research) List II (Characteristics) A. Deontological I. What makes people good B. Teleological II. Application of moral norms of society C. Relativist Theory III. Ba…
    Answer: D. A - IV, B - III, C - II, D - I Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. Which of the following should be taken into account while preparing a questionnaire? A. The purpose of research B. Brevity of questions C. Avoidance of leading questions D. Questions that seek detailed information E. Pr…
    Answer: A. A, B and C only Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. The quantitative research is based on
    Answer: A. Reductionism Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:
    Answer: B. Stratified Sampling Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  22. Which of the following are true in the case of participatory observation method? A. The apparently obvious incidents can be overlooked. B. It is a good method to study the daily operations of organisations. C. The decis…
    Answer: B. B, C and D only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  23. Given below are two statements: Statement I: For a small number of samples, the sampling distribution of means is approximately, a normal distribution. Statement II: In case the population is normally distributed, the s…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. Given below are two statements: Statement I: Codes of ethics are formulated to regulate the relations of researchers to the people and fields they intend to study. Statement II: All the risks involved in the study need…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. Given below are two statements: Statement I: The panel design influences the statistical analysis in research. Statement II: The panel design does not suffer from the issue of mortality. In light of the above statements…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. Which of the following are VALID reasons for 'Literature Review' in research? A. It shows the present status of knowledge in the field of research so that the significance of the proposed research question is clear. B.…
    Answer: A. A and B only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  27. A measurement based on properties of time, like minutes of a radio conversation is identified as
    Answer: B. Temporal unit Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  28. The research approach of hermeneutics is concerned with
    Answer: D. Interpretation Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. Which of the following are similarities between qualitative and quantitative research? (A) Data increase (B) Answering research questions (C) Relating data analysis to literature (D) Variation (E) Use of null hypotheses…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. Given below are two statements: Statement I: In content analysis, the researcher will code the text in terms of themes or subjects. Statement II: The categorisation of content is normally done according to the phenomena…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 21 October 2022 Evening