All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Identify the sequence of following steps in mail surveys (A) constructing a questionnaire (B) mail the questionnaire (C) prepare a covering letter (D) Monitor the return rate of mail (E) Select a sample Choose the corre…
    Answer: D. (E), (A), (C), (B), (D) Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  2. The probability of rejecting a null hypothesis when an alternative is true, is called
    Answer: B. Power Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  3. When a researcher is interested only in general indications, not in data collection for statistical tests, he may opt for
    Answer: C. Research questions Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. The characteristics of experimental studies are: (A) Absence of researcher's bias (B) Absence of conditioned environment (C) Evidence of causality (D) Control of experimental elements (E) Possibility of replication Choo…
    Answer: D. (C), (D) and (E) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. Identify the sequence of basic procedures to control the extraneous variables in an experiment (A) Randomisation (B) Elimination of spurious relations (C) Matching (D) Introduction of additional variable (E) Statistical…
    Answer: A. (A), (B), (C), (D), (E) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. Match List I with List II: List I – Method List II – Characteristic / Objectives (A) Case Study (I) Identifies issues in advance (B) Longitudinal Study (II) Focuses on current state of affairs (C) Snap shot (III) Has fo…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  7. Operational definitions have
    Answer: A. Limited meaning Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  8. The ratio level of measurement has
    Answer: B. A true zero point Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. The major advantages of an online Survey are: (A) It provides strong control over data gathering process. (B) The identified respondent always fills the questionnaire. (C) It is normally inexpensive. (D) It facilitates…
    Answer: C. C, D, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements: Statement I: Visual ethnography as a recent branch of research is dependent upon photo-elicitation to a large extent. Statement II: The visual research has not helped in empowering the ma…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. Match List I with List II:List I (Types of case) List II (Description) (A) Critical case (I) Provides an opportunity to analyse a previously inaccessible phenomenon. (B) Unique case (II) Based on a well-developed theory…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  12. Interpretivism is an epistemology which contrasts
    Answer: C. Positivism Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  13. The internal validity factor in research is related to the issue of
    Answer: A. Causality Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  14. Which of the following are positive features of content analysis? (A) It does not need sampling of contents. (B) It is an unobtrusive method. (C) It is highly flexible in character. (D) It is a transparent research meth…
    Answer: B. B, C, D Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. Given below are two statements: Statement I: A systematic review of literature defines the purpose of the review in explicit terms. Statement II: The systematic review can be applied to qualitative research since it is…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. Match List I with List II:List I (Scale) List II (Focus area) (A) Likert (I) Popularity levels (B) Gutteman (II) Stereotypes (C) Bipolar (III) Attitudes (D) Index (IV) Political conservatism Choose the correct answer fr…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  17. The advantages of longitudinal research on the internet are A. The internet panels are representative of the entire population. B. Everyone has access to Internet. C. A large number of people can be empanelled. D. This…
    Answer: C. C, D and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  18. Given below are two statements: Statement I: If a hypothesis is accepted when it should be rejected, then type I error is made. Statement II: If a hypothesis is rejected when it should be accepted, then type II error is…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  19. Imagining things as if they are real is known in research as
    Answer: C. Reification Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. Selecting only those items of data that support a theoretical concept, is called
    Answer: A. Data Selectivity Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. In the deductive method, a researcher can begin his work with which of the following options? A. Policy statements B. Social identity of the researcher C. Theoretical postulations D. Exploratory data E. By deriving a hy…
    Answer: D. C, D and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  22. When we separate social phenomena from social actors, it is known as
    Answer: D. Objectivism Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  23. A trend study is usually
    Answer: C. Description - oriented Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  24. Which of the following are the criteria to assess the quality of qualitative research? (A) Context sensitivity (B) Rigour of analysis (C) Transparency and coherence (D) Lengthy description (E) Liberal use of hypotheses…
    Answer: A. A, B, C Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. Given below are two statements: Statement I: In historical research, external criticism is necessary to establish the authenticity of data. Statement II: Various tests of authenticity are there in historical research bu…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. Match List I with List II: List I (Research concept) List II (Description) (A) Hybridisation (I) Shifting from text to images as empirical material (B) Epistemology (II) Used in Chi-Square test (C) Iconic turn (III) Mov…
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  27. Identify the main preoccupations of quantitative researchers: (A) Measurement (B) Causality (C) Emphasis on context (D) Generalization Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A), (B) and (D) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  28. Your measurements should show which of the following validities if you want to generalize the results of your research to a different population?
    Answer: C. External validity Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  29. Match List - I with List - II.List - I (Abbreviations) List - II (Meaning) (A) id., (I) refer to (B) post: (II) the same (C) vid (III) namely (D) viz., (IV) after Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. A sampling technique that relies on getting information from people who know about a population of interest rather than from members of that population themselves, refers to?
    Answer: B. Key informant sampling Paper 1 · 3 September 2024 Evening