All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Identify the measures of dispersion: (A) Mean deviation (B) Median (C) Standard deviation (D) Range (E) Quartile Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A), (C) and (D) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  2. A quantitative research would be mainly concerned with A. measurement B. causality C. context D. replication Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B and D Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  3. The criterion of 'credibility' in qualitative research is equivalent to which of the following criteria in quantitative research?
    Answer: B. internal validity Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  4. Identify correct statements about content analysis. A. The main use of content analysis has been in the examination of printed texts and documents. B. Content analysis lacks transparency. C. Coding is crucial in content…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. The numerator and denominator degrees of freedom are used in which of the following test-statistic in hypothesis testing?
    Answer: B. F Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. Sharpness of the peak of a statistical distribution is represented by
    Answer: A. Kurtosis Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  7. Which of the following represents the epistemological orientation of qualitative research?
    Answer: D. Interpretivism Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  8. In many studies that span a long period of time, participants in the study may leave. This constitutes which of the following threats to internal validity?
    Answer: C. Mortality Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  9. Identify the correct order of the following information about a research article, according to the APA style of writing journal article references. (A) Volume number (B) Year of publication (C) DOI (D) Title of article…
    Answer: B. (B), (D), (E), (A), (C) Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. Identify the continuous variables. (A) Number of tails obtained in hundred tosses of a coin (B) Weight of students in a school (C) Marks scored by students in an objective type examination (D) Height of plants in an agr…
    Answer: D. (B) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  11. Identify the non-parametric tests used in statistical analysis. (A) Chi-square test (B) U-test (C) H-test (D) t-test Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  12. Identify the main preoccupations of qualitative researchers. (A) Emphasis on process (B) Emphasis on generalization (C) Emphasis on context (D) Emphasis on description Choose the correct answer from the options given be…
    Answer: D. (A), (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  13. Two researchers obtain similar results while investigating a problem following different methodologies. Their measurements show:
    Answer: B. Convergent validity Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  14. Match List - I with List - II.List - I (Abbreviations) List - II (Meaning) (A) ante., (I) here and there (B) cf. (II) and others (C) et al., (III) compare (D) passim: (IV) before Choose the correct answer from the optio…
    Answer: A. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  15. Identify the non-probability sampling techniques: (A) Systematic sampling (B) Simple random sampling (C) Snowball sampling (D) Purposive sampling Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  16. Identify the parametric tests used for statistical analysis. (A) t-test (B) H-test (C) F-test (D) U-test Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A) and (C) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  17. Which of the following is not a step in Scientific Research?
    Answer: A. This is an ending aspect of science, with the process constantly being not repe… Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  18. What is Normative Research?
    Answer: B. Normative research raises the issue in such a way that the conclusion is implie… Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  19. Mean (M) and Standard Deviation (S) of different datasets are given in A-D below. Compute the coefficient of variation of each dataset and arrange in ascending order. A. M = 60, S = 14 B. M = 70, S = 16 C. M = 80, S = 5…
    Answer: D. D, C, B, A Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  20. Identify the stages which may form part of a Research Proposal outline. A. Data Fabrication B. Methodology C. Review of related literature or earlier studies D. Specifying objectives E. Stating Problem Choose the correc…
    Answer: A. B, C, D and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  21. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Books Title) LIST-II (Authors) A. Research Methodology: A step-by-step guide for beginners I. Ram Ahuja B. Mass Media Research: An Introduction II. H. K. Dangi / Shruti Dewan C. Busi…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  22. What is not a Research?
    Answer: C. Research is based on common sense knowledge, based on the accumulated experienc… Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  23. Scientific Observations are based on ________.
    Answer: A. Verifiable evidence or systematic body of proof that can be cited Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  24. For different sets of datasets X and Y, correlation coefficient between X and Y, that is R and standard deviation of X and Y, that is, S(X) and S(Y) are given in A-D below. Estimate the covariance between X and Y for ea…
    Answer: C. B, D, A, C Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  25. Criteria for Hypotheses construction are: A. It should describe one issue only. B. It should describe many issues. C. It should specify variables between which the relationship is to be established. D. It should be spec…
    Answer: C. A, C, D and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  26. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Concepts) LIST-II (Meanings) A. Theory I. Generalized representations of a system or an object, that is constructed to [represent] some aspects of that system or the system as a who…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  27. What is pure research?
    Answer: D. It is also called basic research and is concerned with quest for knowledge and… Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  28. What is case study method?
    Answer: B. It is studying the phenomenon, event, situation or development through a thorou… Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  29. Mean (M) and coefficient of variation (CV expressed as a percentage) of different datasets are given in A-D below. Compute the standard deviation of each dataset and arrange in ascending order. A. M = 60, CV = 70/3 B. M…
    Answer: C. D, B, A, C Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  30. Research misconduct includes which of the following? A. Data fabrication B. Plagiarism C. Data falsification D. Differences of opinion E. Data validation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and C Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening