All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Identify sampling procedures in which units are chosen giving an equal and independent chance: a. Quota sampling procedure b. Stratified sampling procedure c. Dimensional sampling procedure d. Random sampling procedure…
    Answer: D. b, d and e only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Given below are two statements: Statement I: Qualitative research paradigm emphasizes participant perspectives and uses an empirico-inductive approach. Statement II: In the same research project, it is neither possible…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. The research method which focuses on establishing causal relationships with controls among variables (independent, moderator and dependent) is called:
    Answer: D. Experimental method Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. What are the characteristic features of the quantitative research paradigm? a. It is hypothetico-deductive b. It is focused on natural settings c. It lays stress on generalizations to the population characteristics d. I…
    Answer: A. a, c and d only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. What is the usual sequence of steps in the scientific method? a. Hypothesis making by identifying the variables b. Felt need which is creating the problem c. Identifying the difficulty and problem statement formulation…
    Answer: B. b, c, a, e, d Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. An empirical counterpart of a concept is called
    Answer: D. Variable Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. The notion of categorical imperatives is a
    Answer: C. Moral law Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. Which of the following are the means of control in experimental research? A. Controlling Physical Settings B. Choice of participants C. Statistical analysis D. Focussing on Short-term effects E. Sidetracking the causal…
    Answer: A. A, B and C only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. Given below are two statements Statement I: Research questions are used more in studies that do not focus on the statistical significance of results. Statement II: Research questions normally dominate the exploratory st…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: The effects of history in a social research study can be fatal. Reason R: Various events that occur duri…
    Answer: C. A is correct but R is not correct. Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. What is the full form of 'MLA' as a referencing style?
    Answer: B. Modern Language Association Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. Given below are two statements : One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Qualitative research is guided by positivistic epistemology. Reason (R): The aim of quantitative…
    Answer: D. (A) is not correct but (R) is correct Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Given below are two statements : Statement I : In present time, researchers prefer to write research papers over writing a monograph. Statement II : Monographs and books are not included in the data base of research. In…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. Given below are two statements : Statement I : Field notes are important for prompting the ethnographer's memory and form much of the data for subsequent analysis. Statement II : Research methods such as qualitative int…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. Which among the following are examples of personal documents, for the purpose of sources of data? (A) Diaries (B) Mass media outputs (C) Letters (D) Autobiographies (E) Company documents Choose the most appropriate answ…
    Answer: C. (A), (C), (D) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. Which among the following are related to the quality of research articles? (A) number of research articles (B) impact factor (C) citation index (D) frequency of their publication (E) h-index Choose the correct answer fr…
    Answer: C. (B), (C), (E) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  17. Given below are two statements: Statement (I): If there are few extreme scores in the distribution, mode will be the most appropriate measure of central tendency. Statement (II): Mean deviation is the most sophisticated…
    Answer: B. Both Statement (I) and Statement (II) are false Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. If a researcher has to compare the means across three groups quantitatively, which among the following will be the most appropriate statistical technique for this purpose
    Answer: D. Analysis of variance Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Match List I with List II:List I (Referencing Style) List II (Format of Citation) (A) APA Style (I) Author. date.... (Sharma, Kailesh suggested photochromatic effect (2006)) (B) MLA Style (II) (Author Surname, Year)....…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. 'Scheme for Trans-disciplinary Research for India's Developing economy' was initiated by
    Answer: D. UGC Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. Error can creep into interview data due to following factors: (A) Failure to record answers accurately (B) Influencing the response of the respondents (C) Interviewees are intelligent (D) Interviewer is able to explain…
    Answer: B. (A), (B), (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  22. The type of research in which the researcher gains familiarity with a phenomenon or to achieve new insights into it, is known as :
    Answer: B. Exploratory research study Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. The procedure of assigning numbers to various degrees of opinion, attitude and other concepts, is called as :
    Answer: B. Scaling Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Identify the correct sequence for the technique of developing measurement tools : (A) Specification of concept dimensions (B) Selection of indicators (C) Concept development (D) Formation of index Choose the correct ans…
    Answer: B. (C), (A), (B), (D) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. With reference to Likert-type scale, the correct set of options include : (A) Likert-type scale can be performed without a panel of judges (B) Likert-type scales are not considered reliable (C) Likert-type scale takes m…
    Answer: C. (A), (D), (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. Match List I with List II:List I List II (A) H0 : μ = μH0 = 100 (I) Alternate hypothesis is that the population mean is not equal to 100 (B) Ha : μ ≠ μH0 (II) Alternative hypothesis is that the population mean is greate…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(IV) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  27. Auto-ethnography is an approach that analyses
    Answer: A. Personal experiences Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. In research, middle range theories operate in a
    Answer: B. Limited domain Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. Poor analysis in historical research is due to A. Impersonal interpretation B. Emphasis on objective assessment C. Over-generalisation D. Over-simplification E. Non-identification of social context Choose the correct an…
    Answer: C. C, D and E only Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. Given below are two statements Statement I: Focus group discussion is part of formative research. Statement II: Formative research can be both qualitative and quantitative. In light of the above statements, choose the c…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 13 October 2022 Evening