All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Descriptions of some measurements are given below. Select correct order to arrange them from lower level of scales of measurement involved in them to higher level. A. Height of the students are measured in centimeter. B…
    Answer: B. D, C, B, A Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  2. Identify the sources of hypothesis formulation. A. Sampling method used for research B. Reports of earlier research C. Beliefs prevailing in the area of selected problem D. Prior-experience of researcher in the area of…
    Answer: A. B, C and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  3. Identify non-probability sampling methods. A. Systematic sampling B. Purposive sampling C. Quota sampling D. Stratified random sampling E. Snow-ball sampling Choose the most appropriate answer from the options given bel…
    Answer: A. B, C and E Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  4. Match List - I with List - II : List - I (Problem) List - II (Type of research) A. Development of theory of relativity I. Action research B. Comparison of the effect of two teaching methods on the achievement of the stu…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  5. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Probability sampling is appropriate for quantitative research. Reason R: Probability sampling helps in re…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  6. Arrange the following p-values from lower level to higher level of significance: A. 0.0001 B. 0.01 C. 0.05 D. 0.001 E. 0.5 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. E, C, B, D, A Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  7. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Scales of Measurement) LIST-II (Characteristics) A. Nominal I. Place items from least to most or lowest to highest B. Ordinal II. Precisely how far apart the items are C. Ratio III.…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  8. Qualitative research can be construed as a research strategy that
    Answer: C. embodies a view of social reality as a constantly shifting emergent property of… Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  9. Survey research on a sample at a single point in time pertains to which of the following research designs?
    Answer: A. cross-sectional Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  10. A box plot is useful for displaying information on: A. outliers B. correlation C. median D. autocovariance Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  11. Identify the correct sequence of steps in the process of deduction from the following: A. Data Collection B. Hypothesis Testing C. Theory D. Findings E. Hypothesis Formulation Choose the correct answer from the options…
    Answer: B. C, E, A, D, B Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  12. Match List - I with List - II.List - I (Mixed Method Design) List - II (Nature) A. QUAN → qual I. Exploratory sequential design B. QUAL with embedded quan [QUAL(quan)] II. Explanatory sequential design C. QUAL → quan II…
    Answer: D. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  13. Qualitative content analysis of documents relating to different time periods, pertains to which of the following research designs?
    Answer: B. longitudinal Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  14. If we suggest that x causes y, can we be sure that it is x that is responsible for the variation in y? This relates to:
    Answer: C. internal validity Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  15. Identify the advantages of open ended questions in survey research. A. It is easy to process answers. B. Respondents can answer in their own terms. C. They enhance the comparability of answers. D. They are useful for ex…
    Answer: D. B and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  16. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Non-probability sampling) LIST-II (Characteristic) A. Snowball I. Handpicked cases on the basis of specific usability B. Purposive II. Equivalent of stratified sampling C. Quota III.…
    Answer: B. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  17. Arrange the following intervals of standard normal variate in increasing order of probabilities. A. 0 < Z < +1 B. +1 < Z < +2 C. +2 < Z < +3 D. +3 < Z < +∞ Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. D, C, B, A Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  18. In quantitative research strategy, the principal orientation to the role of theory in relation to research is
    Answer: C. Deductive Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  19. Whether the results of a study can be generalized beyond the specific research context, refers to
    Answer: D. external validity Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  20. Identify the variables that pertain to interval scale of measurement A. gender B. date of birth of a person C. religion D. time of the day Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B and D only Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  21. Arrange the following in terms of increasing order of the minimum number of variables required for their computation: A. Mean B. First order correlation C. Correlation coefficient D. Second order correlation Choose the…
    Answer: C. A, C, B, D Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  22. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Standard Normal Variate) LIST-II (Probability) A. −1 ≤ Z ≤ +1 I. ~ 0.5 B. −1 ≤ Z ≤ +2 II. ~ 0.16 C. −∞ < Z ≤ 0 III. ~ 0.68 D. −∞ < Z ≤ −1 IV. ~ 0.82 Choose the correct answer from th…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  23. In qualitative research, the criterion that parallels internal validity is
    Answer: A. credibility Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  24. Quantitative research can be represented as a research strategy that
    Answer: A. embodies a view of social reality as an external, objective reality Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  25. Arrange the following pairs of standard deviation (σ) and total number of samples (n) pertaining to different sampling distributions in the decreasing order of their standard error. A. σ = 1.6, n = 16 B. σ = 1.5, n = 25…
    Answer: B. A, B, D, C Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  26. Identify the advantages of closed ended questions in survey research: A. It is easy to process answers. B. Respondents can answer in their own terms. C. They are easy for the respondents to complete. D. They allow unusu…
    Answer: B. A and C only Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  27. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Independent variable in true experimental design I. Outcome variable B. Dependent variable II. Control variable C. Intervening variable III. Spurious variable D. Confo…
    Answer: B. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  28. Measurement validity primarily relates to:
    Answer: B. Quantitative research Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  29. Which of the following represents the ontological orientation of qualitative research strategies?
    Answer: D. Constructionism Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  30. Match the LIST-I (Approach of Scale Construction) with LIST-II (Process Followed): LIST-I LIST-II A. Arbitrary approach I. A panel evaluates the items chosen for inclusion in the instrument according to their relevance…
    Answer: B. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 1 · 22 June 2026 Evening