All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 02

Research Aptitude – Previous Year Questions

184 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (n = number of Trials, p = Probability of Success) LIST-II (Mean and Standard Deviation of Binomial Distribution) A. n = 5, p = 0.4 I. 2.8 and 1.296 B. n = 6, p = 0.6 II. 2.0 and 1.09…
    Answer: D. A-II, B-IV, C-III, D-I Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  2. What is Exploratory Research?
    Answer: B. It studies subject about which either no information or the limited information… Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  3. What is Explanatory research?
    Answer: C. It explains the causes of social phenomena. Describing the magnitude and nature… Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  4. Which of the following are the risks of plagiarism for the researcher who plagiarises? A. Losing of the inspiration B. Losing of the obtained titles C. Destruction of obtained solutions D. Destroying the public image Ch…
    Answer: C. B and D only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  5. Which of the following statements is false in the context of research?
    Answer: D. It necessarily improves quality of functioning of the area in which it is condu… Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  6. Select correct order of finalising a research problem: A. Defining the research problem B. Selecting the area of research C. Finding the research gap D. Study of reference material and reports of previous researches E.…
    Answer: C. B, D, C, E, A Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  7. Which are the characteristics of research? A. It always aims to develop new theory. B. It is a scientific process. C. Logical reasoning is used in decision making during research process. D. Hypothesis testing is done i…
    Answer: C. B, C and E Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  8. In which conditions, Karl Pearson's correlation coefficient can be calculated? A. If means of both the variables are equal B. If one variable is measured in interval scale and another is measured in ordinal scale C. If…
    Answer: A. C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  9. Match List - I with List - II:List - I (Context of Research) List - II (Method) A. Researcher continues data collection and analyses till the satisfactory findings are derived I. Survey B. Study of change in emotional m…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  10. What is Historical Research method?
    Answer: C. It collects facts by going in the past in different periods. Sources of informa… Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  11. What is modeling approach of research design?
    Answer: A. The research problem is represented by a mathematical model. Solutions and conc… Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  12. What is a questionnaire?
    Answer: B. It is a data collection instrument. Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  13. Which of the following statements (A-D) most appropriately explains 'Research Ethics'? A. It states how to write a research report flawlessly. B. It gives the methodology of researching within social norms. C. It provid…
    Answer: A. C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  14. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (n = number of Trials; p = probability of Success) LIST-II (Mean of Binomial Distribution) A. n = 16, p = 0.8 I. 9.1 B. n = 21, p = 0.6 II. 9.2 C. n = 13, p = 0.7 III. 12.8 D. n = 23,…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  15. A teacher assesses the answer books of the students and based on their scores he gives them ranks. Which scales of measurement are used by him ?
    Answer: A. Interval and ordinal Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  16. The following are the steps related with construction and standardisation of research tool. Select their correct order from earlier to later : A. Construction of items B. Selection of items for final draft of the tool C…
    Answer: A. A, E, C, B, D Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  17. Which of the following are the characteristics of Action Research ? A. It does not aim to develop theory. B. It is not conducted to generalise the findings. C. Sample is selected randomly. D. It is conducted to find the…
    Answer: D. A, B and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  18. Identify non-parametric tests : A. Kendall's W Test B. Rank correlation test C. Wilcoxon Test D. t Test E. Analysis of Variance Choose the most appropriate answer from the options given below :
    Answer: D. A, B and C Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  19. Match List - I with List - II :List - I List - II A. Experimental Research I. In depth study of a single unit B. Ethnographic Research II. Study of opinions of people towards social media C. Survey III. Cause and effect…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  20. In which type of research, researcher observes the subjects by being a part of their group?
    Answer: B. Ethnographic research Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  21. Arrange the following steps of research in order of their occurrence: A. Deriving findings B. Interpretation of the results C. Formulation of the hypothesis D. Defining the research problem E. Measuring the dependent va…
    Answer: A. D, C, E, B, A Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  22. Which are the conditions for using parametric test for data analysis? A. N > 30 B. Data follows normal distribution. C. All the parameters must be known. D. Dependent variable is measured in interval or ratio scale. E.…
    Answer: B. B, D and E Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  23. Which of the following are the characteristics of distribution free non-parametric tests? A. They can be applied on original data obtained in any kind of scale. B. They require homogeneity of variance. C. They do not ne…
    Answer: C. C and E Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  24. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Study of the life style of Indian people between 1900 to 1947 I. Descriptive research B. Testing significance of difference between job satisfaction of government and…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  25. In the experiment of determining better 'Yoga Exercise' out of two that can reduce the fat of urban people of different age groups, which of the following is an intervening variable?
    Answer: C. Food habit Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  26. Arrange the following from higher level to lower level of scales of measurement involved in them: A. Researcher divides the sample in two groups based on area of residence like 'Urban' and 'Rural' Area. B. A student has…
    Answer: D. D, B, C, A Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  27. Which of the following factors affect the internal validity of an experimental research? A. Placebo effect B. Instrument Decay C. Contemporary events D. Hawthorne effect E. Bias in selecting subjects in sample Choose th…
    Answer: A. B, C and E Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  28. Which of the following programmes/ software can be used for quantitative data analysis? A. MS WORD B. MS POWER POINT C. MS EXCEL D. MS ACCESS E. SPSS Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. C, D and E Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  29. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Mann Whitney I. Product Moment method of correlation B. Kendall II. Test of homogeneity of variances C. Bartlett III. U Test D. Karl Pearson IV. Tau Test Choose the co…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  30. In which of the following acts, researcher does not maintain research ethics ?
    Answer: C. Shares confidential information of the subjects with others Paper 1 · 29 June 2025 Morning