All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Fault-based testing technique is
    Answer: D. Mutation testing
  2. Which of the following is/are behavioral testing technique(s)? (A) Equivalence Partitioning (B) Graph-Based Testing Method (C) Boundary Value Analysis (D) Data flow Testing (E) Loop Testing Choose the correct answer fro…
    Answer: B. (A), (B) and (C) only
  3. Software validation mainly checks for inconsistencies between:
    Answer: C. Detailed specifications and user requirements
  4. In the context of software testing, which of the following statements is/are NOT correct? P: A minimal test set that achieves 100% path coverage will also achieve 100% statement coverage. Q: A minimal test set that achi…
    Answer: A. R only Paper 2 CS · June 2019
  5. Consider the following statements: S1: White-box tests are based on specifications; better at telling whether program meets specification, better at finding errors of omission. S2: Black-box tests are based on code; bet…
    Answer: A. Only S1 and S2 are FALSE.
  6. Consider the method mcq(): int mcq(boolean a, boolean b, boolean c, boolean d) { int ans = 1; if (a) { ans = 2; } else if (b) { ans = 3; } else if (c) { if (d) { ans = 4; } } return ans; } Let M1 = number of tests to ex…
    Answer: A. (16, 3, 5)
  7. What is the normal order of activities in which traditional software testing is organised? 1. Integration Testing 2. System Testing 3. Unit Testing 4. Validation Testing
    Answer: B. 3, 1, 4, 2
  8. Which of the following testing techniques ensures that the software product runs correctly after the changes during maintenance?
    Answer: D. Regression Testing
  9. Which of the following statement(s) is/are TRUE with regard to software testing? I. Regression testing technique ensures that the software product runs correctly after the changes during maintenance. II. Equivalence par…
    Answer: A. only I
  10. For a program of k variables, boundary value analysis yields ______ test cases.
    Answer: C. 4k + 1
  11. The cyclomatic complexity of a flow graph V(G), in terms of predicate nodes, is: [where P is the number of predicate nodes in the flow graph V(G)]
    Answer: A. P + 1
  12. In software testing, how are error, fault and failure related to each other?
    Answer: D. Fault leads to error and error leads to failure
  13. Verification: (A) refers to the set of activities that ensure that software correctly implements a specific function (B) gives answer to the question – Are we building the product right? (C) requires execution of softwa…
    Answer: D. Both (A) and (B)
  14. In which testing strategy are the requirements established during requirements analysis validated against the developed software?
    Answer: A. Validation testing
  15. Arrange the following levels of interrupt protection within the Linux Kernel in order of increasing priority: (A) user mode programs (B) bottom half interrupt handlers (C) kernel system service routines (D) top half int…
    Answer: B. (A), (C), (B), (D) Paper 2 CS · December 2023
  16. Given below are two statements: Statement (I): A thread is a dispatchable unit of work that does not execute sequentially and is not interruptible. Statement (II): It is not possible to alter the behaviour of a thread b…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect
  17. Given below are an Assertion (A) and a Reason (R): Assertion (A): I/O protection is ensured by a hardware trap. Reason (R): I/O interrupts are caused by conditions such as I/O completion and device malfunction occurring…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  18. Given below are two statements: Assertion A: A process involves a library function to create a thread. Reason R: The threads make system calls to convey their resource and I/O requirements to the Kernel.
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  19. In a multi-user operating system, requests for a particular resource arrive at an average rate of 20 per hour (a Poisson arrival process). What is the probability that no request is made in a 45-minute interval?
    Answer: A. e^(-15)
  20. In Linux Operating system, when ________ is invoked, it is passed a set of flags that determine how much sharing is to take place between the parent and child tasks.
    Answer: B. clone() Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  21. User level threads are threads that are visible to the programmer and are unknown to the kernel. The operating system kernel supports and manages kernel level threads. Three different models relate user and kernel level…
    Answer: A. (A) is true; (B) is false
  22. One of the disadvantages of user-level threads compared to kernel-level threads is:
    Answer: A. If a user-level thread executes a system call, all threads in that process are…
  23. Match List I with List II regarding operating system I/O management. List I: (a) Device controller (b) Device driver (c) Interrupt handler (d) Kernel I/O subsystem List II: (i) Extracts information from the controller's…
    Answer: A. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
  24. Match List I with List II Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A → III, B → I, C → IV , D → II Paper 2 CS · June 2025
  25. Match List I with List II Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A → IV , B → III, C → I, D → II Paper 2 CS · June 2025
  26. Consider the following table about processes, their burst time and arrival time Now which of the process shall finish second last as per the respective GANTT charts for the nonpreemptive SJF and Round Robin (time quantu…
    Answer: D. SJF: P5; RR: P5 Paper 2 CS · June 2025
  27. Which of the following statement is correct for Pthreads?
    Answer: C. This is a specification only for thread behavior and not its implementation Paper 2 CS · June 2025
  28. Consider the following Graph of disk scheduling and identify the disk scheduling algorithm representing by this graph. Queue 84, 125, 11, 36, 170, 20, 172, 45
    Answer: D. C-LOOK Paper 2 CS · December 2024
  29. Match the LIST-I with LIST-II RAID ECC D. IV. level 4 organization
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · December 2024
  30. Given the following processes with their times and priority (lower number indicates higher priority) Which of the following is a value of average waiting time using priority scheduling algorithm?
    Answer: D. 8.2 Paper 2 CS · December 2024