All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A process in memory also contains a heap section. What is the heap used for?
    Answer: B. Dynamically allocating memory during process run time Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  2. How many page faults occur with the optimal algorithm for the reference string 1, 2, 3, 4, 5, 3, 4, 1, 6, 7, 8, 7, 8 with four frames?
    Answer: A. 8 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  3. The degree of concurrency of thread models can be arranged as:
    Answer: B. one-to-one > many-to-many > many-to-one Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  4. Which of the following statements are true? A. If the time quantum is extremely small, round robin can result in a large number of context switches. B. The average turnaround time of a set of processes does not necessar…
    Answer: D. A, B, C Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  5. Processes (arrival, execution time in ms): A (0, 6), B (3, 2), C (5, 4), D (7, 6), E (10, 3). Using shortest-remaining-time-first scheduling, the average turnaround time is ____
    Answer: A. 7.2 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  6. Select the correct order of basic page replacement: A. A page-replacement algorithm is used if there is no free frame B. The process is continued by restarting the instruction that caused the trap C. The location of the…
    Answer: C. C, A, D, B Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  7. Match List I (reference bit, modify bit) with List II (enhanced second-chance algorithm)List I List II A. (reference = 0, modify = 0) I. Must write out before replacement. B. (reference = 0, modify = 1) II. Probably wil…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  8. A disk has 300 cylinders (0 to 299). The read-write head is at cylinder 101, moving towards the higher end. Calculate the total head movement with the C-LOOK policy for the requests 123, 45, 197, 87, 250, 198, 280.
    Answer: A. 456 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  9. Statement I: The main objective of using virtual memory is to increase the effective capacity of the memory system. Statement II: The size of virtual memory can be larger than the main memory.
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  10. In the Linux operating system, when ________ is invoked, it is passed a set of flags that determine how much sharing is to take place between the parent and child tasks.
    Answer: B. clone() Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  11. The main function of the microkernel is to provide a communication facility between the ________ program and the various ________ that are also running in user space.
    Answer: C. Client, Services Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  12. Consider an operating system capable of loading and executing a single sequential user process at a time. The disk head scheduling algorithm used is first come first served (FCFS). If FCFS is replaced by shortest seek t…
    Answer: D. 0% Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  13. For the following set of processes scheduled using the FCFS policy, determine the average waiting time. The processes arrived in the order P1, P2, P3, P4.Process Burst Time P1 8 P2 15 P3 10 P4 7
    Answer: B. 16 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  14. Which of the following statements are true? 1. Shortest remaining time first scheduling may cause starvation 2. Preemptive scheduling may cause starvation 3. Round robin is better than FCFS in terms of response time Cho…
    Answer: D. 1, 2, 3 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  15. In the design of a protocol for the critical-section problem, each process must ask permission to enter the critical section in the ______ code; it then executes in the critical section; once it finishes it enters the _…
    Answer: B. entry section, exit section, remainder section Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  16. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II a. IPC I. Resource allocation b. Demand paging II. Computational speed-up c. Banker's algorithm III. Task control block d.…
    Answer: B. a-II, b-IV, c-I, d-III Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  17. Select the correct order of events after power is turned on in a system. I. Bootstrap loader is loaded from the disk II. Kernel is loaded into memory III. Firmware ROM loads the boot block Choose the correct answer from…
    Answer: B. III, I and II Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  18. An OS follows round-robin scheduling with a time quantum of 4 ms. The CPU is free now and there are 20 processes waiting in the ready queue. The maximum time a process waits before getting the CPU is ______.
    Answer: B. 76 ms Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  19. If an operating system does not allow a child process to exist when its parent process has terminated, this phenomenon is called
    Answer: B. Cascading termination Paper 2 CS · September 2022
  20. What is called journalling in the Linux operating system?
    Answer: B. File saving as a transaction Paper 2 CS · September 2022
  21. For the page reference string 4, 3, 2, 1, 4, 3, 5, 4, 3, 2, 1, 5, the number of page faults with LRU page replacement and 3 frames is
    Answer: C. 10 Paper 2 CS · September 2022
  22. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Activation record I. Linker loader B. Location counter II. Garbage collection C. Reference count III. Subroutine call D…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 2 CS · September 2022
  23. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Least frequently used I. Memory is distributed among processors B. Critical section II. Page replacement policy in cach…
    Answer: C. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · September 2022
  24. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Firmware I. Number of logical records into physical blocks B. Batch file II. ASCII format C. Packing III. Resource allo…
    Answer: C. A-IV, B-II, C-I, D-III Paper 2 CS · September 2022
  25. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Stack algorithm I. Deadlock B. Elevator algorithm II. Disk scheduling C. Priority scheduling III. Page replacement algo…
    Answer: A. A-III, B-II, C-IV, D-I Paper 2 CS · September 2022
  26. Given below are two statements: Assertion (A) and Reason (R). Assertion (A): A load-and-go assembler avoids the overhead of writing the object program out and reading it back in. Reason (R): This can be done with either…
    Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) Paper 2 CS · September 2022
  27. Test suite is consist of:
    Answer: C. Set of test cases Paper 2 CS · December 2023
  28. Match List I with List II. List I (A) Scenario testing (B) Regression testing (C) Component testing (D) Beta testing List II (I) To verify the I/O behavior of test object (II) User acceptance methodology (III) No new bu…
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(II)
  29. ________ is intended to show that a system both conforms to its specifications and meets the expectations of the system customer.
    Answer: D. Software validation Paper 2 CS · June 2023
  30. For a function of two variable, boundary value analysis yields.
    Answer: B. 4n + 1 test cases