All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A disk has 300 cylinders ( 0 to 299 ). If the initial position of the read-write head is at cylinder 101 , moving towards the higher end of the disk, calculate the total head movement following C_LOOK policy for the rea…
    Answer: A. 456 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  2. Given below are the two statements: Statement I: The main objective for using virtual memory is to increase the effective capacity of the memory system Statement II : The size of virtual memory can be larger than the ma…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  3. For processes P1 (burst 8), P2 (15), P3 (10) and P4 (7), arriving in that order and scheduled FCFS, what is the average waiting time?
    Answer: B. 16 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  4. Which of the statement is not true in regards to virtual memory?
    Answer: D. None of these Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  5. In the design protocol of the critical section problem, each process must ask permission to enter the critical section in _______ code; it then executes in the critical section; once it finishes executing in the critica…
    Answer: B. entry section, exit section, remainder section Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  6. Match List I with List II
    Answer: B. a-II, b-IV, c-I, d-III Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  7. An OS follows round-robin scheduling with time quantum of 4 ms. Assuming that the CPU is free now and there are 20 processes waiting in the ready queue, the maximum amount of time that a process waits before getting int…
    Answer: B. 76 ms D Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  8. What is called journalling in the Linux operating system?
    Answer: B. File saving as transaction Paper 2 CS · September 2022
  9. Match List I with List II. List I: (A) Least frequently used, (B) Critical section, (C) Loosely coupled multiprocessor system, (D) Distributed operating system. List II: (I) Memory is distributed among processors, (II)…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 2 CS · September 2022
  10. Match List I with List II. List I: (A) Firmware, (B) Batch file, (C) Packing, (D) Banker's algorithm. List II: (I) Number of logical records into physical blocks, (II) ASCII format, (III) Resource allocation, (IV) ROM.
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 2 CS · September 2022
  11. Match List I with List II. List I: (A) Stack algorithm, (B) Elevator algorithm, (C) Priority scheduling algorithm, (D) Havender's algorithm. List II: (I) Deadlock, (II) Disk scheduling, (III) Page replacement, (IV) CPU…
    Answer: A. (A)-(III), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 2 CS · September 2022
  12. In a file allocation system, the following allocation schemes are used: A. Contiguous B. Indexed C. Linked allocation Which of the allocation scheme(s) given above will not suffer from external fragmentation? Choose the…
    Answer: B. B and C only Paper 2 CS · November 2021
  13. Given below are three statements related to interrupt handling mechanism A. Interrupt handler routine is not stored at a fixed address in the memory. B. CPU hardware has a dedicated wire called the interrupt request lin…
    Answer: B. Both B and C are TRUE only Paper 2 CS · November 2021
  14. Match List I (system calls) with List II (description). List I: A. fork(), B. exec(), C. kill(), D. exit(). List II: I. Sends a signal from one process to a particular process, II. Indicates termination of the current p…
    Answer: B. A ‐ IV , B ‐ III , C ‐ I , D ‐ II Paper 2 CS · November 2021
  15. Consider processes P1 (arrival 0, burst 8), P2 (1, 4), P3 (2, 9), times in ms. What is the average waiting time with preemptive shortest job first scheduling?
    Answer: C. 4.66 Paper 2 CS · November 2021
  16. The number of bits reserved for the frame offset is:
    Answer: A. 12 Paper 2 CS · November 2021
  17. Find number of pages required for the given virtual address space
    Answer: B. 2²⁰ Paper 2 CS · November 2021
  18. What is the minimum number of bits needed for the physical address?
    Answer: B. 34 Paper 2 CS · November 2021
  19. What is the size of page table for handling the given virtual address space, given that 2 bytes each page table entry is of size ?
    Answer: A. 2 MB Paper 2 CS · November 2021
  20. If a process of size 34 KB is to be executed on this machine, what will be the size of internal fragmentation for this process?
    Answer: D. 2 KB Paper 2 CS · November 2021
  21. A machine has 3 page frames and 5 virtual pages. The reference string is A, B, C, D, A, B, E, A, B, C, D, E, B, A, B. If P and Q are the page faults with FIFO and LRU respectively, then (P, Q) =
    Answer: D. (11, 12) Paper 2 CS · November 2020
  22. Consider a single-level page table system, with the page table stored in the memory. If the hit 80% rate to TLB is , and it takes 15 nanoseconds to search the TLB, and 150 nanoseconds to access the main memory, then wha…
    Answer: B. 195 Paper 2 CS · November 2020
  23. Assuming fork() never fails, consider: P1: int main() { fork(); fork(); fork(); printf("Happy\n"); } and P2: int main() { fork(); printf("Happy\n"); fork(); fork(); printf("Happy\n"); }. Statement I: P1 displays "Happy"…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is false Paper 2 CS · November 2020
  24. If T is the capacity of a track in bytes, and S is the capacity of each surface in bytes, then (T, S)= _____
    Answer: C. (25 K, 50000K) Paper 2 CS · November 2020
  25. What is the capacity of the disk, in bytes?
    Answer: B. 500,000 K Paper 2 CS · November 2020
  26. Given below are two statements: Statement I: The disk has a total number of 2000 cylinders. Statement II: 51200 bytes is not a valid block size for the disk. In the light of the above statements, choose the correct answ…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2020
  27. If the disk platters rotate at 5400 rpm (revolutions per minute), then approximately what is the maximum rotational delay?
    Answer: A. 0.011 seconds Paper 2 CS · November 2020
  28. If one track of data can be transferred per revolution, then what is the data transfer rate?
    Answer: D. 2,250 KBytes/second Directions (96-100) Read the following passage and answer t… Paper 2 CS · November 2020
  29. A counting semaphore is initialized to 8. 3 wait ( ) operations and 4 signal () operations are applied. Find the current value of the semaphore variable.
    Answer: A. 9 Paper 2 CS · December 2019
  30. Which of the following CPU scheduling algorithms is/are supported by LINUX operating system?
    Answer: B. Preemptive priority scheduling and time- sharing CPU scheduling Paper 2 CS · December 2019