All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Consider a paging system where translation looks aside buffer (TLB) a special type of associative memory is used with a hit ratio of 80%.. Assume that memory reference takes 80 nanoseconds and reference time to TLB is 2…
    Answer: B. 116 nanoseconds Paper 2 CS · December 2019
  2. A system has 12 tape drives. At time t0, p0 has maximum need 10 and holds 5, p1 needs 4 and holds 2, p2 needs 9 and holds 2. The system is in a safe state. Which is a safe sequence?
    Answer: B. <p1, p0, p2> Paper 2 CS · December 2019
  3. Which of the following interprocess communication model is used to exchange messages among co-operative processes?
    Answer: C. Shared memory and message passing model Paper 2 CS · December 2019
  4. With a 2 ms time slice and processes P1 (burst 3, arrival 0), P2 (4, 2), P3 (5, 5), find the average turnaround and waiting times under round robin.
    Answer: B. 5.66,1.66 Paper 2 CS · December 2019
  5. Which of the following methods are used to pass any number of parameters to the operating system through system calls?
    Answer: D. Block in main memory and stack Paper 2 CS · December 2019
  6. Identify the circumstances under which pre- emptive CPU scheduling is used : (a) A process switches from Running state to Ready state (b) A process switches from Waiting state to Ready state (c) A process completes its…
    Answer: A. (a) and (b) only Paper 2 CS · December 2019
  7. For a magnetic disk with concentric circular tracks, the seek latency is not linearly proportional to the seek distance due to
    Answer: B. arm starting or stopping inertia Paper 2 CS · June 2019
  8. Consider a disk system with 100 cylinders. The requests to access the cylinders occur in the following sequence : 4, 34, 10, 7, 19, 73, 2, 15, 6, 20 Assuming that the head is currently at cylinder 50 , what is the time…
    Answer: D. 119 ms Paper 2 CS · June 2019
  9. Match List I with List II. List I: (a) Disk, (b) CPU, (c) Memory, (d) Interrupt. List II: (i) Thread, (ii) Signal, (iii) File system, (iv) Virtual address space.
    Answer: B. (a)-(iii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(ii) Paper 2 CS · June 2019
  10. Which of the following are NOT shared by the threads of the same process? (a) Stack (b) Registers (c) Address space (d) Message queue
    Answer: C. (a) and (b) Paper 2 CS · June 2019
  11. Consider that a process has been allocated 3 frames and has a sequence of page referencing 1, 2, 1, 3, 7, 4, 5, 6, 3, 1 as . What shall be the difference in page faults for the above string using the algorithms of LRU a…
    Answer: A. 2 Paper 2 CS · June 2019
  12. Consider three CPU intensive processes, which require 10,20 and 30 units of time and arrive at times 0,2 and 6 respectively. How many context switches are needed if the operating system implements a shortest remaining t…
    Answer: B. 2 Paper 2 CS · June 2019
  13. At a particular time of computation, the value of a counting semaphore is 7. Then 20 P (wait) operations and 15 V (signal) operations are completed on this semaphore. What is the resulting value of the semaphore?
    Answer: C. 2 Paper 2 CS · June 2019
  14. The minimum number of page frames that must be allocated to a running process in a virtual memory environment is determined by
    Answer: C. the instruction set architecture Paper 2 CS · June 2019
  15. A computer has six tape drives with (n) processes competing for them. Each process may need two drives. What is the maximum value of (n) for the system to be deadlock free?
    Answer: A. 5 Paper 2 CS · June 2019
  16. Which of the following UNIX/Linux pipes will ⋅c count the number of lines in all the files having h and as their extension in the current working directory?
    Answer: D. cat *.[ch] | wc -l Paper 2 CS · June 2019
  17. Which of the following statement/s is/are true? (i) Windows XP supports both peer-peer and client-server networks. (ii) Windows XP implements Transport protocols as drivers that can be loaded and unloaded from the syste…
    Answer: D. Both (i) and (ii) Paper 2 CS · December 2018
  18. In Linux operating system environment _______ command is used to print a file.
    Answer: D. lpr Paper 2 CS · December 2018
  19. To overcome difficulties in Readers-Writers problem, which of the following statement/s is/are true? (i) Writers are given exclusive access to shared objects. (ii) Readers are given exclusive access to shared objects. (…
    Answer: A. (i) only Paper 2 CS · December 2018
  20. Suppose a system has 12 instances of some resource with n processes competing for that resource. Each process may require 4 instances of the resource. The maximum value of n for which the system never enters into deadlo…
    Answer: A. 3 Paper 2 CS · December 2018
  21. Dirty bit is used to show the
    Answer: D. page that is modified after being loaded into cache memory Paper 2 CS · December 2018
  22. Suppose for a process P, reference to pages in order are (1,2,4,5,2,1,2,4). Assume that main memory can accomodate 3 pages and the main memory has already pages 1 and 2 in the order 1 - first, 2 - second. At this moment…
    Answer: C. 5 Paper 2 CS · December 2018
  23. Consider the following processes with CPU burst times in milliseconds (table below). The processes are scheduled with Round-Robin scheduling with a time quantum of 4 ms. The waiting time for P₄ is ___ ms.
    Answer: C. 12 Paper 2 CS · December 2018
  24. Suppose P, Q, and R are cooperating processes satisfying Mutual Exclusion conditions. Then, if Q the process is executing in its critical section then
    Answer: B. Neither ' P ' nor ' R ' executes in their critical section. Paper 2 CS · December 2018
  25. A process residing in Main Memory and Ready and Waiting for execution is kept on?
    Answer: C. Ready Queue Paper 2 CS · December 2018
  26. ______ system call creates new process in Unix.
    Answer: C. fork Paper 2 CS · December 2018
  27. At a particular time of computation, the value of a counting semaphore is 10. Then 12 P operations and “x” V operations were performed on this semaphore. If the final value of semaphore is 7, x will be :
    Answer: B. 9 Paper 2 CS · July 2018
  28. In a paged memory, the page hit ratio is 0.40. The time required to access a page in secondary memory is equal to 120 ns. The time required to access a page in primary memory is 15 ns. The average time required to acces…
    Answer: D. 78 Paper 2 CS · July 2018
  29. In a multi-user operating system, 30 requests are made to use a particular resource per hour, on an average. The probability that no requests are made in 40 minutes, when arrival pattern is a poisson distribution, is __…
    Answer: D. e⁻²⁰ Paper 2 CS · July 2018
  30. Normally user programs are prevented from handling I/O directly by I/O instructions in them. For CPUs having explicit I/O instructions, such I/O protection is ensured by having the I/O instructions privileged. In a CPU…
    Answer: A. I/O protection is ensured by operating system routines. Paper 2 CS · July 2018