All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Calculate the average response time for these processes with nonpreemptive priority Scheduling algorithm? Priority of the process are as follows and consider that all the processes came at zero (0) time. (Note low numbe…
    Answer: A. 5.6 ms Paper 2 CS · December 2024
  2. Match List - I with List - II. (D) Priority Scheduling (IV) Select the process for execution with smallest next Burst time.
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  3. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  4. What is the significance of the Banker's algorithm in terms of resource management?
    Answer: A. It enures that all processes can finish their execution without deadlock. Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  5. The order of steps of Address Translation in Linux Virtual Memory Scheme will be : A. register B. offset C. Page directory. D. Page table E. Page Middle directory Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. A, C, E, D, B Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  6. Match List-I with List-II :
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  7. Match List-I with List-II.
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  8. Match List-I with List-II :
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  9. Which of the following is not correct about the virtual memory segmentation ?
    Answer: D. It provides lower degree of multiprogramming. Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  10. In windows scheduling, which of the following option is correct ?
    Answer: D. 16 non-real-time priorities Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  11. Indexed/grouped allocation is useful as : (A) It supports both sequential and direct access. (B) Entire block is available for data. (C) It does not require lots of space for keeping pointers. (D) No external fragmentat…
    Answer: D. (A), (B) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  12. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (a)-(II), (b)--(I), (c)-(IV), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  13. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: I/O protection is ensured by a hardware trap Reason R: I/O interrupt caused by the condition like I/O co…
    Answer: D. A is false but R is true Paper 2 CS · June 2023
  14. Consider the following statements: S1: LRU page replacement algorithm suffers from the belady's anomaly S2: Shortest remaining time first scheduling may cause starvations S3: Stack is shared by all threads in a process
    Answer: B. S1, S3 false and S2 is true Paper 2 CS · June 2023
  15. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R . Assertion A: A process involves a library function to create a thread. Reason R: The threads make system calls to co…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  16. Given below are two statements: Which of the following statement/s is/are correct with respect to virtual memory Statement I: Address translation is performed for every logical address used during the execution of a pro…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · June 2023
  17. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R . A virtual memory system uses first-in first-out page replacement policy and allocates a fixed number of frames to a…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  18. Consider three processes: P0 (arrival 0 ms, burst 7 ms), P1 (arrival 1 ms, burst 3 ms), P2 (arrival 2 ms, burst 7 ms). Pre-emptive shortest job first scheduling is used, and scheduling happens only at arrival or complet…
    Answer: B. 3.67 ms Paper 2 CS · June 2023
  19. Match List I with List II. List I: A. RAID level 2, B. RAID level 4, C. RAID level 5, D. RAID level 3. List II: I. Bit-interleaved parity, II. Block-interleaved distributed parity, III. Error-correcting parity, IV. Bloc…
    Answer: B. A-III B-IV C-II D-I Paper 2 CS · June 2023
  20. Match List I with List II. List I: A. Critical region, B. Wait/signal, C. Working set, D. Deadlock. List II: I. Hoare's monitor, II. Mutual exclusion, III. Principle of locality, IV. Circular wait.
    Answer: B. A-II B-I C-III D-IV Paper 2 CS · June 2023
  21. Consider a disk system with cylinders. The request to access the cylinders occurs in the following sequence: 4, 34, 10, 7, 19, 73, 2, 15, 6, 20 Assuming that the head is currently at cylinder 50 , what is the time taken…
    Answer: A. 119 ms Paper 2 CS · June 2023
  22. How many page faults will be encountered?
    Answer: B. 17,408 Paper 2 CS · June 2023
  23. What is fault ratio of row major to column major arrangements ?
    Answer: A. 1024: 1 Paper 2 CS · June 2023
  24. What is the main memory hit ratio?
    Answer: A. 0 Paper 2 CS · June 2023
  25. Model of protection can be viewed as
    Answer: C. Access Matrix Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  26. Process in memory also contain the heap section. What is the use of heap section?
    Answer: B. Dynamically allocate the memory during process run time Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  27. How many page faults occur for optimal algorithm for the following reference string, with four frames? 1, 2, 3, 4, 5, 3, 4, 1, 6, 7, 8, 7, 8
    Answer: A. 8 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  28. Degree of concurrency in thread can be arranged in the manner. > >
    Answer: B. one-to-one many-to-many many-to-one > Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  29. Consider processes A (arrival 0, burst 6), B (3, 2), C (5, 4), D (7, 6), E (10, 3), times in ms. Using shortest remaining time first scheduling, the average turnaround time is
    Answer: A. 7.2 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  30. Match List I with List II
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)