All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements are CORRECT? (A) A process always checks the state of the currently executing process to enter the critical section. (B) Spin locks use busy waiting. (C) Periodically testing a variable…
    Answer: C. (B) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  2. Match List I with List IIList I List II (a) LRU (I) A page is written to secondary memory only when it has been selected for replacement (b) Demand cleaning (II) A page that has not been referenced for the longest time…
    Answer: B. (a)-(II), (b)-(I), (c)-(IV), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  3. Arrange the following levels of interrupt protection within the Linux kernel in order of increasing priority. (a) User-mode programs (b) Bottom-half interrupt handlers (c) Kernel system service routines (d) Top-half int…
    Answer: B. (a), (c), (b), (d) Paper 2 CS · December 2023
  4. Statement (I): A thread is a dispatchable unit of work that does not execute sequentially and is not interruptible. Statement (II): It is not possible to alter the behaviour of a thread by altering its context when the…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 2 CS · December 2023
  5. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: I/O protection is ensured by a hardware trap. Reason R: I/O interrupts are caused by conditions like I/O…
    Answer: D. A is false but R is true Paper 2 CS · June 2023
  6. Consider the following statements: S1: The LRU page-replacement algorithm suffers from Belady's anomaly. S2: Shortest-remaining-time-first scheduling may cause starvation. S3: The stack is shared by all threads in a pro…
    Answer: B. S1, S3 are false and S2 is true Paper 2 CS · June 2023
  7. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: A process invokes a library function to create a thread. Reason R: Threads make system calls to convey t…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  8. With respect to virtual memory: Statement I: Address translation is performed for every logical address used during the execution of a program. Statement II: A program can execute only when all of its components are loa…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · June 2023
  9. A virtual memory system uses the first-in first-out page replacement policy and allocates a fixed number of frames to a process. Assertion A: Increasing the number of page frames allocated to a process sometimes increas…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  10. Consider the following arrival and burst times for three processes P0, P1, P2. The pre-emptive shortest job first algorithm is used, and scheduling is carried out only at the arrival or completion of a process. What is…
    Answer: B. 3.67 ms Paper 2 CS · June 2023
  11. Match List I with List IIList I List II A. RAID level 2 I. Bit interleaved parity B. RAID level 4 II. Block interleaved distributed parity C. RAID level 5 III. Error correcting parity D. RAID level 3 IV. Block interleav…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 2 CS · June 2023
  12. Match List I with List IIList I List II A. Critical region I. Hoare's monitor B. Wait/signal II. Mutual exclusion C. Working set III. Principle of locality D. Deadlock IV. Circular wait
    Answer: B. A-II, B-I, C-III, D-IV Paper 2 CS · June 2023
  13. At a particular time of computation, the value of a counting semaphore is 7. Then 20 P operations and x V operations were completed on this semaphore. If the final value of the semaphore is 5, x will be
    Answer: C. 18 Paper 2 CS · June 2023
  14. Requests to access cylinders occur in the sequence 4, 34, 10, 7, 19, 73, 2, 15, 6, 20. The head is currently at cylinder 50, and it takes 1 ms to move between adjacent cylinders. What is the time taken to satisfy all re…
    Answer: A. 119 ms Paper 2 CS · June 2023
  15. Consider now that T is stored in column-major format. What is the main memory hit ratio?
    Answer: D. 99.9% Paper 2 CS · June 2023
  16. Consider that T is stored in column-major format. How many page faults will be encountered?
    Answer: D. 17 Paper 2 CS · June 2023
  17. With T stored in row-major format, how many page faults will be encountered?
    Answer: B. 17,408 Paper 2 CS · June 2023
  18. What is the ratio of page faults for the row-major to the column-major arrangement?
    Answer: A. 1024 : 1 Paper 2 CS · June 2023
  19. With T stored in row-major format, what is the main memory hit ratio?
    Answer: A. 0 Paper 2 CS · June 2023
  20. The order of steps of address translation in the Linux virtual memory scheme will be: A. Register B. Offset C. Page directory D. Page table E. Page middle directory Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, C, E, D, B Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  21. The sequence of steps for a page-replacement algorithm will be: A. Find a frame that is not currently being used B. Change the page table C. Use the freed frame D. No frame is free E. Free a frame Choose the correct ans…
    Answer: A. D, A, E, B, C Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  22. Which of the following control problems does NOT exist when processes are unaware of each other during interaction?
    Answer: B. Data coherence Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  23. Match List I with List IIList I List II A. Batch Multiprogramming I. Allows more efficient use of main memory B. Time sharing II. User no longer has direct access to the processor C. Monitor III. Maximize processor use…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  24. Match List I with List IIList I List II A. RAID level-2 I. Block-interleaved B. RAID level-3 II. Error-correcting-code C. RAID level-4 III. Reed-Solomon codes D. RAID level-6 IV. Bit-interleaved
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  25. Match List I with List II (thread operations)List I List II A. Thread spawn I. To convert a blocking system call into a non-blocking call B. Block thread II. To reclaim pages C. Jacketing III. Processor turns to the exe…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  26. Which of the following is NOT correct about virtual-memory segmentation?
    Answer: D. It provides a lower degree of multiprogramming. Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  27. Which of the following is NOT a characteristic of a specialised embedded OS?
    Answer: C. Provides special non-sequential files Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  28. In Windows scheduling, which of the following is correct?
    Answer: D. 16 non-real-time priorities Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  29. Which RAID level is appropriate for storing the log file of a ticket-booking system where huge database updates are required?
    Answer: B. Level 1 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  30. The model of protection can be viewed as a(n)
    Answer: C. Access matrix Paper 2 CS · December 2022 Shift 1