All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 05

System Software and Operating System – Previous Year Questions

336 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In the ________ disk scheduling algorithm, the disk head moves from one end of the disk to the other, servicing requests along the way. When it reaches the other end, it immediately returns to the beginning of the disk…
    Answer: D. (D) C-SCAN UGC NET November 2017 Paper 2
  2. Suppose there are six files F1, F2, F3, F4, F5, F6 with corresponding sizes 150 KB, 225 KB, 75 KB, 60 KB, 275 KB and 65 KB respectively. The files are to be stored on a sequential device in such a way that optimizes (av…
    Answer: B. (B) F4, F6, F3, F1, F2, F5 UGC NET November 2017 Paper 2
  3. Match the following for the UNIX file system: List I: (A) Boot block (B) Super block (C) Inode block (D) Data block List II: (I) Contains information about the file system — free block list, free inode list, etc. (II) C…
    Answer: B. (B) A-III, B-I, C-IV, D-II UGC NET January 2017 Paper 3
  4. Which of the following statements about the UNIX file system is NOT correct?
    Answer: C. (C) Each i-node is 256 bytes long. UGC NET August 2016 Paper-3
  5. In UNIX, files are protected using a 9-bit permission mode ("rights bits"). Consider the statements: (I) A mode of 641 (octal) means the owner can read and write the file, other members of the owner's group can only rea…
    Answer: C. (C) Both I and II are correct UGC NET August 2016 Paper-3
  6. A disk head is initially positioned at track 32. The disk I/O request queue, in arrival order, is: 98, 37, 14, 124, 65, 67. Using the FCFS disk-scheduling algorithm, find the total number of head movements (in tracks) r…
    Answer: C. (C) 321 UGC NET August 2016 Paper-2
  7. Arrange the following levels of interrupt protection within the Linux Kernel in order of increasing priority: (A) user mode programs (B) bottom half interrupt handlers (C) kernel system service routines (D) top half int…
    Answer: B. (B) (A), (C), (B), (D) UGC NET December 2023
  8. Given below are two statements: Statement (I): A thread is a dispatchable unit of work that does not execute sequentially and is not interruptible. Statement (II): It is not possible to alter the behaviour of a thread b…
    Answer: B. (B) Both Statement I and Statement II are incorrect UGC NET December 2023
  9. Given below are an Assertion (A) and a Reason (R): Assertion (A): I/O protection is ensured by a hardware trap. Reason (R): I/O interrupts are caused by conditions such as I/O completion and device malfunction occurring…
    Answer: B. (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A UGC NET June 2023
  10. Given below are two statements: Assertion A: A process involves a library function to create a thread. Reason R: The threads make system calls to convey their resource and I/O requirements to the Kernel.
    Answer: B. (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A UGC NET June 2023
  11. In a multi-user operating system, requests for a particular resource arrive at an average rate of 20 per hour (a Poisson arrival process). What is the probability that no request is made in a 45-minute interval?
    Answer: A. (A) e^(-15) UGC NET June 2023
  12. Given below are two statements: Assertion A: A process involves a library function to create a thread. Reason R: The threads make system calls to convey their resource and I/O requirements to the Kernel.
    Answer: B. (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A UGC NET June 2023
  13. In Linux Operating system, when ________ is invoked, it is passed a set of flags that determine how much sharing is to take place between the parent and child tasks.
    Answer: B. (B) clone() UGC NET December 2022
  14. User level threads are threads that are visible to the programmer and are unknown to the kernel. The operating system kernel supports and manages kernel level threads. Three different models relate user and kernel level…
    Answer: A. (A) (A) is true; (B) is false UGC NET November 2017 Paper 3
  15. One of the disadvantages of user-level threads compared to kernel-level threads is:
    Answer: A. (A) If a user-level thread executes a system call, all threads in that process… UGC NET January 2017 Paper 3
  16. Match List I with List II regarding operating system I/O management. List I: (a) Device controller (b) Device driver (c) Interrupt handler (d) Kernel I/O subsystem List II: (i) Extracts information from the controller's…
    Answer: A. (A) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii) UGC NET January 2017 Paper-2
  17. In Linux, where is the user password stored?
    Answer: C. (C) /etc/passwd UGC NET December 2023
  18. A program that is used by other routines to accomplish a particular task is called:
    Answer: D. (D) Subroutine UGC NET December 2023
  19. The following table shows the time between failures (in hours) observed for a piece of software: Error number 1 2 3 4 5 Time since last failure (hours) 6 4 8 5 6 Assuming an exponential reliability model, what is the re…
    Answer: C. (C) e^(-5/29) UGC NET June 2023
  20. Consider the following statements about a software product line system: Statement I: At the interaction level, components provide an operator display interface and an interface with the communication system used. Statem…
    Answer: A. (A) Both Statement I and Statement II are correct UGC NET June 2023
  21. Consider the following statements: S1: The LRU page replacement algorithm suffers from Belady's anomaly. S2: Shortest-remaining-time-first scheduling may cause starvation. S3: The stack is shared by all threads in a pro…
    Answer: B. (B) S1, S3 are false and S2 is true UGC NET June 2023
  22. Consider the following statements: S1: The LRU page replacement algorithm suffers from Belady's anomaly. S2: Shortest-remaining-time-first scheduling may cause starvation. S3: The stack is shared by all threads in a pro…
    Answer: B. (B) S1, S3 are false and S2 is true UGC NET June 2023
  23. The main function of the microkernel is to provide a communication facility between the ________ program and the various ________ that are also running in user space.
    Answer: C. (C) Client, services UGC NET December 2022
  24. Match List I with List II: List I: (A) IPC (B) Demand Paging (C) Banker's Algorithm (D) PCB List II: (I) Resource Allocation (II) Computational speedup (III) Task Control Block (IV) Virtual Memory Choose the correct mat…
    Answer: B. (B) A-(II), B-(IV), C-(I), D-(III) UGC NET December 2022
  25. Select the correct order of events after power is applied to a system: (A) Bootstrap loader is loaded from the disk. (B) Kernel is loaded into memory. (C) Firmware ROM loads the boot block.
    Answer: B. (B) C, A, B UGC NET December 2022
  26. Match List I with List II: List I: (A) Stack algorithm (B) Elevator algorithm (C) Priority scheduling algorithm (D) Havender's algorithm List II: (I) Deadlock (II) Disk scheduling (III) Page replacement (IV) CPU schedul…
    Answer: A. (A) A-(III), B-(II), C-(IV), D-(I) UGC NET June 2022
  27. Match List I with List II. List I: (A) Least frequently used (B) Critical section (C) Loosely coupled multiprocessor system (D) Distributed operating system organization List II: (I) Memory is distributed among the proc…
    Answer: C. (C) (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) UGC NET June 2022
  28. Match List I with List II. List I: (A) Firmware (B) Batch file (C) Packing (D) Banker's algorithm List II: (I) Number of logical records packed into a physical block (II) File kept in ASCII format (III) Resource allocat…
    Answer: C. (C) (A)-(IV), (B)-(II), (C)-(I), (D)-(III) UGC NET June 2022
  29. Match List I with List II. List I (system call): (A) fork() (B) exec() (C) kill() (D) exit() List II (description): (I) Sends a signal from one process to another process (II) Indicates termination of the current proces…
    Answer: C. (C) (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(II) UGC NET June 2021
  30. Which of the following cloud computing concept(s) is/are related to the pooling and sharing of resources? (A) Virtual Memory (B) Service (C) Virtualization
    Answer: A. (A) (C) only UGC NET November 2020