All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Size and complexity are a part of
    Answer: D. Product Metrics Paper 2 CS · September 2022
  2. Which of the following is an indirect measure of product?
    Answer: D. All of these
  3. Which metrics are derived by normalizing quality and/or productivity measures by considering the size of the software that has been produced?
    Answer: D. Size-Oriented Metrics
  4. A company has a choice of two languages L1 and L2 to develop a software for their client. Number of LOC required to develop an application in L2 is thrice the LOC in language L1. Also, software has to be maintained for…
    Answer: C. 3000
  5. A software project was estimated at 864 Function Points. A six-person team will be assigned to the project consisting of one requirement gathering person, one designer, two programmers and two testers. The salary of the…
    Answer: B. Rs. 43,20,000
  6. Assume that a software system P is to be developed with the following parameters: Estimated size of the software: 33,480 LOC Productivity: 620 LOC per person-month Number of developers available: 6 Salary of each develo…
    Answer: B. (54, 9, 27)
  7. A software project was estimated at 352 Function Points (FP). A four person team will be assigned to this project consisting of a project manager who will be paid ₹80,000 per month, two programmers who will be paid ₹60,…
    Answer: D. ₹27,50,000
  8. A software company needs to develop a project that is estimated as 1000 function points and is planning to use JAVA as the programming language whose approximate lines of code per function point is accepted as 50. Consi…
    Answer: B. 12.2 months
  9. The functional requirements of a proposed system have been estimated as 500 function points. Assume that JAVA is the programming language with the LOC/FP ratio of 50. Using the basic COCOMO effort equation E = a(KLOC)b…
    Answer: C. 62.5 person months
  10. If S1 is the total number of modules defined in the program architecture, and S3 is the number of modules whose correct function depends on prior processing, then the number of modules not dependent on prior processing…
    Answer: B. 1 – (S3 / S1)
  11. Which design metric is used to measure the compactness of the program in terms of lines of code?
    Answer: B. Conciseness
  12. Indexed/grouped allocation (of disk blocks to a file) is useful because: (A) It supports both sequential and direct access. (B) The entire data block is available for data (no pointers embedded in it). (C) It does not r…
    Answer: D. (A), (B) and (D) only
  13. A moving-head disk has 200 tracks, numbered 0 to 199. The head has just finished a request at track 125 and is currently at track 143 (so it is moving in the direction of increasing track numbers). The pending request q…
    Answer: B. 169 cylinders
  14. A disk head is currently at cylinder 50. The pending requests, in the order they arrived, are for cylinders: 4, 34, 10, 7, 19, 73, 2, 15, 6, 20. Using the Shortest-Seek-Time-First (SSTF) disk scheduling policy, and give…
    Answer: A. 119 ms
  15. What is called journaling in a Linux operating system?
    Answer: B. File saving as transaction
  16. In a file allocation system, the following allocation schemes are used: (A) Contiguous allocation, (B) Indexed allocation, (C) Linked allocation. Which allocation scheme(s) will NOT suffer from external fragmentation?
    Answer: C. (B) and (C) only
  17. Suppose a Linux file system has a block size of 2K bytes, a disk address is 32 bits, and an i-node contains the disk addresses of the first 12 direct blocks of a file, one single-indirect block, and one double-indirect…
    Answer: B. 513 Mbytes Paper 2 CS · November 2020
  18. Consider a disk system having 60 cylinders. Disk requests are received by the disk drive for cylinders 10, 22, 20, 2, 40, 6, and 38, in that order. Assuming the disk head is currently at cylinder 20, what is the time ta…
    Answer: C. 120 milliseconds Paper 2 CS · November 2020
  19. A disk queue has requests for I/O on cylinders 98, 183, 37, 122, 14, 124, 65, 67, with the disk head currently at cylinder 53. Using the shortest seek time first (SSTF) disk scheduling algorithm, what is the total head…
    Answer: C. 236
  20. Consider the following statements about UNIX file permissions: (A) UNIX provides three permission types — Read, Write and Execute. (B) UNIX provides three permission sets — Owner, Group and Others. Which of the above st…
    Answer: C. Both (A) and (B)
  21. In the ________ disk scheduling algorithm, the disk head moves from one end of the disk to the other, servicing requests along the way. When it reaches the other end, it immediately returns to the beginning of the disk…
    Answer: D. C-SCAN
  22. Suppose there are six files F1, F2, F3, F4, F5, F6 with corresponding sizes 150 KB, 225 KB, 75 KB, 60 KB, 275 KB and 65 KB respectively. The files are to be stored on a sequential device in such a way that optimizes (av…
    Answer: B. F4, F6, F3, F1, F2, F5
  23. Match the following for the UNIX file system: List I: (A) Boot block (B) Super block (C) Inode block (D) Data block List II: (I) Contains information about the file system — free block list, free inode list, etc. (II) C…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II
  24. Which of the following statements about the UNIX file system is NOT correct?
    Answer: C. Each i-node is 256 bytes long.
  25. In UNIX, files are protected using a 9-bit permission mode ("rights bits"). Consider the statements: (I) A mode of 641 (octal) means the owner can read and write the file, other members of the owner's group can only rea…
    Answer: C. Both I and II are correct
  26. A disk head is initially positioned at track 32. The disk I/O request queue, in arrival order, is: 98, 37, 14, 124, 65, 67. Using the FCFS disk-scheduling algorithm, find the total number of head movements (in tracks) r…
    Answer: C. 321
  27. Consider the following three relations Employee(eid, eName), Comp(cid, cName), Own(eid, cid). Which of the following relational algebra expressions returns the set of eids who own all brands?
    Answer: A. π_eid( π_eid,cid(Own) ÷ π_cid(Comp) ) Paper 2 CS · June 2025
  28. Consider R(A, B, C, D, E) be relation with following dependencies: C->F, E->A, EC->D, A->B. Which of the following is a key for R ?
    Answer: B. EC Paper 2 CS · June 2025
  29. In a relational database, which one of the following is CORRECT:
    Answer: A. A relation with only two attributes is always in BCNF. Paper 2 CS · June 2025
  30. An alternate key in database table is also called
    Answer: B. Candidate key Paper 2 CS · December 2024