All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. For the relation schema r(M, Y, P, MP, C) and set of functional dependencies F = {M → MP, {M, Y} → P, MP → C}, which of the following is the key?
    Answer: B. {M, Y} Paper 2 CS · 22 June 2026
  2. Which of the following relational algebraic expressions is equivalent to the SQL query SELECT X FROM B WHERE Y ?
    Answer: D. πx(σy(B)) Paper 2 CS · 22 June 2026
  3. A safe expression in relational calculus is one that is guaranteed to yield
    Answer: A. Finite number of tuples Paper 2 CS · 22 June 2026
  4. In order to define the relationship between two entity sets, which of the following operations can be used?
    Answer: C. Cartesian product Paper 2 CS · 22 June 2026
  5. Which of the following are true? A. A database may have only one primary key B. Every key is a candidate key C. There can be multiple candidate keys D. There can be more than one super keys E. Every candidate key is a p…
    Answer: A. A, C, D only Paper 2 CS · 22 June 2026
  6. What is the correct sequence of database design process? A. Create conceptual schema B. Data model mapping C. Requirements collection and analysis D. Physical design Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: A. C, A, B, D Paper 2 CS · 22 June 2026
  7. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Wait-for graph I. Holds all locks until it commits B. Precedence graph II. Holds write-locks until it commits C. Rigorous 2PL III. Use to check deadlocks D. Strict 2PL IV.…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026
  8. Consider the following three relations: Employee(eid, eName), Comp(cid, cName), Own(eid, cid). Which of the following relational algebra expressions returns the set of eids who own all brands?
    Answer: A. πeid(πeid, cid(Own) ÷ πcid(Comp)) Paper 2 CS · June 2025
  9. Consider R(A, B, C, D, E) be a relation with the following dependencies: C → F, E → A, EC → D, A → B. Which of the following is a key for R?
    Answer: B. EC Paper 2 CS · June 2025
  10. Consider the following statements: A. Data transformation is involved in the Data mining process. B. Online database is used in Data warehouse. C. Classification is a measure of accuracy. D. K-means clustering algorithm…
    Answer: B. A, D, E Only Paper 2 CS · June 2025
  11. Consider the relation T1(A, B, C, D, E) with the dependencies {EB → C, D → E, EA → B} and T2(A, B, C, D) with the dependencies {C → A, A → B, A → D}. Which of the following is TRUE?
    Answer: C. T1 is not in 3NF Paper 2 CS · June 2025
  12. In a relational database, which one of the following is CORRECT?
    Answer: A. A relation with only two attributes is always in BCNF. Paper 2 CS · June 2025
  13. Consider the following statements: A. A non-serial schedule is said to be conflict serializable if it is conflict-equivalent to some serial schedule. B. A non-serial schedule is said to be view serializable if it is vie…
    Answer: C. A, B, D Only Paper 2 CS · June 2025
  14. What will be the right sequence of the phases of database design? A. Physical Design B. Conceptual Design C. Logical Design D. Requirement collection and analysis Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D, B, C, A Paper 2 CS · December 2024
  15. An alternate key in a database table is also called
    Answer: B. Candidate key Paper 2 CS · December 2024
  16. In concurrency control, the phantom problem may occur when
    Answer: A. records are inserted Paper 2 CS · December 2024
  17. Which of the following is/are FALSE statement(s)? A. An all-key relation is always in BCNF since it has no FDs. B. A relation that is not in 4NF due to a nontrivial MVD must be decomposed to convert it into a set of rel…
    Answer: C. D only Paper 2 CS · December 2024
  18. Which of the following commands can be used to modify data in an SQL table? A. INSERT B. DELETE C. UPDATE D. SELECT Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B, C only Paper 2 CS · December 2024
  19. Which of the following tables contains the primary information in a data warehouse?
    Answer: B. Fact table Paper 2 CS · December 2024
  20. The INSERT command is used to A. add a single tuple to a relation B. add multiple tuples to a relation C. add values to specific attributes D. insert a new table Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B, C only Paper 2 CS · December 2024
  21. Match List I with List IIList I List II A. Hadoop Distributed File System I. Trust B. Veracity II. Facebook C. Apache Pig III. Name-Node D. Apache Hive IV. Yahoo
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2024
  22. The degree of a relation in a database is
    Answer: B. the number of attributes in the relation Paper 2 CS · December 2024
  23. Match List I with List IIList I List II A. Project Join Normal Form I. Concurrency B. The lost update problem II. Fifth Normal Form C. Discretionary Access Control III. SQL D. Data Manipulation Language IV. Security
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 2 CS · December 2024
  24. In a schema R(A, B, C, D, E, F, G, H), each field of R contains only atomic values. F = {CH → G, A → BC, B → CFH, E → A, F → EG} is a set of functional dependencies, and F⁺ is exactly the set of FDs that hold on R. The…
    Answer: A. In 1NF, but not in 2NF Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  25. Consider a relation schema R = (U, V, W, X, Y, Z), on which the following functional dependencies hold: {U → V, VW → X, Y → W, X → U}. The candidate keys of R are:
    Answer: D. UYZ, VYZ, XYZ Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  26. Consider a schema R(P, Q, R, S) and the functional dependencies P → Q, Q → R, R → S, S → Q. Then the decomposition of R into R₁(P, Q), R₂(Q, R) and R₃(Q, S) is:
    Answer: A. Dependency preserving and lossless join Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  27. What is SQL primarily used for in the context of relational databases?
    Answer: B. To create and manipulate databases Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  28. How does a relational database ensure data integrity?
    Answer: B. By enforcing rules defined in the schema Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  29. Fifth normal form is concerned with:
    Answer: A. Join Dependency Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  30. Consider the transactions T1, T2, T3 and the schedules S1 and S2 given below. T1: r1(x); r1(z); w1(z) T2: r2(y); r2(z); w2(z) T3: r3(y); r3(x); w3(y) S1: r1(x); r3(y); r3(x); r2(y); r2(z); w3(y); w2(z); r1(z); w1(x); w1…
    Answer: A. Only S1 is conflict-serializable Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam