All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In concurrency control, phantom problem may occur, when-
    Answer: A. records are inserted Paper 2 CS · December 2024
  2. Match the LIST-I with LIST-II
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2024
  3. The degree of a relation in database is
    Answer: B. the number of attribute in the relation Paper 2 CS · December 2024
  4. Match List I with List II. List I: A. Project Join Normal Form, B. The lost update problem, C. Discretionary Access Control, D. Data Manipulation Language. List II: I. Concurrency, II. Fifth Normal Form, III. SQL, IV. S…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 2 CS · December 2024
  5. Consider transactions T1: r1(x); r1(z); w1(z) T2: r2(y); r2(z); w2(z) T3: r3(y); r3(x); w3(y), and schedules S1: r1(x); r3(y); r3(x); r2(y); r2(z); w3(y); w2(z); r1(z); w1(x); w1(z) and S2: r1(x); r3(y); r2(y); r3(x); r…
    Answer: A. Only S₁ is conflict-serializable Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  6. Arrange the following phases of database design in the correct order : (A) Physical Design (B) Conceptual Design (C) Logical Design (D) Requirement Analysis
    Answer: C. (D), (B), (C), (A) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  7. Which of the following statements is/are false? A. A user can assign privileges to any user on any relation. B. A user can assign privileges to any user on its own relations only, C. System error that leads to accessibi…
    Answer: A. A and C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  8. Which of the following tables is likely to have a foreign key referencing another table in the database system implemented by the company ?
    Answer: B. Orders Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  9. Which of the following best describes the relationship between the "orders" table and the "Customers" table in the company's database system?
    Answer: C. Many-to-One Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  10. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (a)-(IV), (b)-(I), (c)-(II), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  11. Find the number of tuples obtained by applying the right outer join X ⟖ (X.S = Y.S) Y.
    Answer: C. 4 Paper 2 CS · December 2023
  12. The result of the operation X ⟖ (X.S = Y.S) Y (right outer join) will be:
    Answer: B. Columns S, Si, C, P, D: (J,1,M,S1,CA), (B,2,N,P1,AB), (R,3,H,D1,DC), (A,NULL,NU… Paper 2 CS · December 2023
  13. Which of the following join is used to get all the tuples of relation X and Y with Null values of corresponding missing values?
    Answer: D. Full outer join Paper 2 CS · December 2023
  14. Number of tuples by applying right outer join on relation X and Y is/are :
    Answer: D. 4 Paper 2 CS · December 2023
  15. Let R(A, B, C, D) be a relational schema with dependencies A → B, B → C, C → D and D → B. The decomposition of R into (A, B), (B, C), (B, D):
    Answer: A. gives a lossless join, and is dependency preserving Paper 2 CS · June 2023
  16. Which of the following scenario may lead to an irrecoverable error in a database system?
    Answer: D. A transaction reads a data item after it is written by an uncommitted transacti… Paper 2 CS · June 2023
  17. Given the basic E R diagram and relational model, which of the the following is incorrect?
    Answer: C. In a row of relational table, an attribute can have more than one value Paper 2 CS · June 2023
  18. Given below are two statements: Which of the following concurrency control protocol ensures both conflict serializability and freedom from deadlock? Statement I: Two phase locking Statement II: Timestamp ordering In the…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 2 CS · June 2023
  19. Let T1 transfer ₹50 from account A to account B: 1 Read(A); 2 A := A − 50; 3 Write(A); 4 Read(B); 5 B := B + 50; 6 Write(B). What is the state of the database just after step 3 but before step 5?
    Answer: B. May be temporarily inconsistent Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  20. Consider the relation Student(stuid, dept, clsroll) with FDs: FD1: stuid → dept, FD2: dept → stuid, FD3: stuid → clsroll, FD4: clsroll → stuid, FD5: dept → clsroll. Which FDs can be removed to obtain a canonical cover?…
    Answer: B. A, C only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  21. Match List I with List II
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  22. Consider the schedule S: t1: R2(X), R3(Y); t2: W2(X), W3(Y); t3: R1(Y), R4(X); t4: W1(Y), W4(X); t5: R3(X); t6: W3(X). Choose the correct serial execution order equivalent to S.
    Answer: C. T2-T4-T3-T1 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  23. Given below are the two statements: Statement I : Any retrieval request that is specified in the basic relational algebra can also be specified in relational calculus. Statement II : Any retrieval request that is specif…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  24. Which of the following queries would retrieve the roll number and names of students who have enrolled for all the prerequisite courses of the course number 324 ?
    Answer: C. Select s.rollno, s.name From student s Where NOT EXISTS (select * prerequisite… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  25. Given query: select s.rollno from students where s.sex = ALL (select f.sex from professor f where f.empid = s.advisor). Consider the following statements about the given query that retrieves the set of all students whos…
    Answer: A. S1 and S3 are true Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  26. Which of the following queries would compute, for each department, the total credits of all the courses offered by the department?
    Answer: A. select deptid, name, sum(credits) as totalcredits from department, course where… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  27. Which of the following queries would retrieve the dept id and name of all the departments that are such that the total of the credits of all the offered courses by the department is strictly greater than 40 ?
    Answer: D. select deptid, name, sum(credits) as totalcredits from department, course where… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  28. Given query: select s.rollno, s.name from student s where EXISTS (select c.courseid from course c Where c.deptno =5 and EXISTS (select e.* from enrollment e where e.courseid = c.courseid and e.rollno = s.rollno)); Which…
    Answer: C. It retrieves the roll number and names of students who have enrolled for at lea… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  29. Identify the incorrect statement(s).
    Answer: B. A candidate key for which no proper subset is also a candidate key is called a… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  30. Consider the two relations below. The primary keys are underlined. Identify all possible foreign key(s) from the options based only on the two Q relations. EMP (eid, ename, did) DEPT (did, dname)
    Answer: B. did Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)