All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following relations can NOT be decomposed into BCNF with a lossless join and dependency-preserving decomposition?
    Answer: A. R(V, W, X, Y, Z) {VW → X, WX → V, VX → W, W → Y, Y → Z} Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  2. Which of the following best describes the structure of a relational database?
    Answer: A. Data organized into tables with rows and columns Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  3. Arrange the following phases of database design in the correct order: (A) Physical Design (B) Conceptual Design (C) Logical Design (D) Requirement Analysis Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (D), (B), (C), (A) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  4. "CREATE TABLE T" in SQL is an example of:
    Answer: C. DDL Paper 2 CS · December 2023
  5. Which of the following statements are CORRECT? (A) Granularity is the size of data items in a database. (B) Two operations in a schedule are said to be in conflict if they belong to the same transaction. (C) Two schedul…
    Answer: B. (A), (B) and (C) Only Paper 2 CS · December 2023
  6. Which of the following statements is/are NOT CORRECT? (A) The first record in each block of the data file is known as the actor record. (B) A dense index has index entries for every search-key value in the data file. (C…
    Answer: B. (A), (C) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  7. Match List I with List IIList I List II (a) BCNF iff (I) every JD is implied by the candidate keys (b) 5NF iff (II) all underlying domains contain scalar values only (c) 1NF iff (III) every MVD is implied by the candida…
    Answer: B. (a)-(IV), (b)-(I), (c)-(II), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  8. Find the number of tuples obtained by applying the operation X ⟕X.S = Y.S Y (left outer join).
    Answer: C. 4 Paper 2 CS · December 2023
  9. The result of the operation X ⟖X.S = Y.S Y (right outer join) will be:
    Answer: B. S Si C P D J 1 M S1 CA B 2 N P1 AB R 3 H D1 DC A NULL NULL H1 MD Paper 2 CS · December 2023
  10. Which join is used to get all the tuples of relations X and Y, with NULL values for the corresponding missing values?
    Answer: D. Full outer join Paper 2 CS · December 2023
  11. The number of tuples obtained by applying a right outer join on relations X and Y is:
    Answer: D. 4 Paper 2 CS · December 2023
  12. The number of tuples obtained by applying the Cartesian product over X and Y is:
    Answer: A. 16 Paper 2 CS · December 2023
  13. The total cost of retrieving records in sorted order using an unclustered B+ tree is (P = average number of records per data page, N = number of data pages, F = ratio of the size of a data entry to the size of a data re…
    Answer: B. (F + P) × N Paper 2 CS · June 2023
  14. Let R(A, B, C, D) be a relational schema with functional dependencies A → B, B → C, C → D and D → B. The decomposition of R into (A, B), (B, C), (B, D)
    Answer: A. gives a lossless join, and is dependency preserving Paper 2 CS · June 2023
  15. Consider the following statements: A. A database design is in BCNF if each member of the set of relation schemas that constitutes the design is in BCNF. B. A BCNF schema can have a transitive dependency. C. It is always…
    Answer: D. A, C and D only Paper 2 CS · June 2023
  16. Which of the following scenarios may lead to an irrecoverable error in a database system?
    Answer: D. A transaction reads a data item after it is written by an uncommitted transacti… Paper 2 CS · June 2023
  17. Let R(A, B, C, D, E, F) be a relational schema with the functional dependencies C → F, E → A, EC → D, A → B. Which of the following is a key for R?
    Answer: B. EC Paper 2 CS · June 2023
  18. Which one of the following is NOT a part of the ACID properties of a database transaction?
    Answer: D. Deadlock-freedom Paper 2 CS · June 2023
  19. Given the basic ER diagram and the relational model, which of the following is INCORRECT?
    Answer: C. In a row of a relational table, an attribute can have more than one value Paper 2 CS · June 2023
  20. Which of the following concurrency-control protocols ensures both conflict serializability and freedom from deadlock? Statement I: Two-phase locking Statement II: Timestamp ordering
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 2 CS · June 2023
  21. Which of the following is/are true in case of tree locking (the tree protocol)? A. It ensures shorter waiting times. B. It ensures freedom from deadlock. C. A transaction can lock data items earlier. D. It does not ensu…
    Answer: A. A and B Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  22. Which of the following statements is/are FALSE? A. A user can assign privileges to any user on any relation. B. A user can assign privileges to other users only on its own relations. C. A system error that leads to acce…
    Answer: A. A and C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  23. The techniques used to handle the phantom problem are: A. Time stamping B. Index locking C. Predicate locking D. Execution indexing Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B and C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  24. What will be the order of the typical steps when processing a high-level query? A. Query optimizer B. Runtime database processor C. Scanning, parsing and validating D. Query code generator Choose the correct answer from…
    Answer: B. C, A, D, B Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  25. Which SQL query retrieves the total number of orders placed by a specific customer?
    Answer: B. SELECT COUNT(order_id) AS total_orders FROM orders WHERE customer_id = [Custome… Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  26. Based on the passage, which of the following statements is true?
    Answer: B. Each sales representative can manage multiple customer accounts. Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  27. Which of the following tables is most likely to have a foreign key referencing another table?
    Answer: B. Orders Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  28. Which SQL query retrieves the total number of distinct customers who have placed orders?
    Answer: A. SELECT COUNT(DISTINCT customer_id) AS total_customers FROM orders; Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  29. Which of the following best describes the relationship between the 'orders' table and the 'customers' table?
    Answer: C. Many-to-One Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  30. A ______ operation combines the rows of two relations and outputs a new relation that has both input relations' rows in it.
    Answer: B. union Paper 2 CS · December 2022 Shift 1