All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following is consistent with this instance of R(X, Y, Z): (1, 1, a), (1, 1, a), (2, 1, b), (3, 2, b)?
    Answer: C. X → Y, X → Z Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  2. R1(Name, Class) = {(a1, 9), (b1, 5), (c1, 6), (d1, 11)} and R2(Name, Class) = {(b1, 5), (f1, 8)}. Which operation produces the output {(b1, 5)}?
    Answer: A. R1 R2 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  3. Match List I and List II
    Answer: C. a-III, b-I, c-IV, d-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  4. Which relational algebra query computes the names of sailors who have reserved all boats?
    Answer: B. ρ(Tempsids, π_sid,bid Reserves / π_bid Boats); π_sname(Tempsids ⋈ Sailors) Paper 2 CS · September 2022
  5. Which relational algebra query computes the names of sailors who have reserved a red and a green boat?
    Answer: A. ρ(Tempred, π_sid((σ_color='red' Boats) ⋈ Reserves)); ρ(Tempgreen, π_sid((σ_colo… Paper 2 CS · September 2022
  6. Let R(ABCDEFGH) be a relation schema and F = {A → B, ABCD → E, EF → G, EF → H, ACDF → EG}. The minimal cover of this set of dependencies is
    Answer: A. A → B, ACD → E, EF → G and EF → H Paper 2 CS · September 2022
  7. A trigger is
    Answer: D. A statement that is executed automatically by the system as a side effect of a… Paper 2 CS · September 2022
  8. In reference to big data, consider the following databases: (A) Memcached (B) CouchDB (C) InfiniteGraph.
    Answer: D. (A), (B) and (C) Paper 2 CS · September 2022
  9. Match List I with List II. List I: A. BCNF, B. 3NF, C. 2NF, D. 4NF. List II: I. Removes multivalued dependency, II. Not always dependency preserving, III. Removes transitive dependency, IV. Removes partial functional de…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 2 CS · September 2022
  10. Statement I: Conservative 2PL is a deadlock-free protocol. Statement II: Thomas's write rule enforces conflict serializability. Statement III: Timestamp ordering ensures serializability based on the order of transaction…
    Answer: B. Statements I and III true, Statement II false Paper 2 CS · September 2022
  11. Statement I: Composite attributes cannot be divided into smaller subparts. Statement II: Complex attributes are formed by nesting composite and multivalued attributes in an arbitrary way. Statement III: A derived attrib…
    Answer: D. Statement I false and Statements II, III true Paper 2 CS · September 2022
  12. The order of a leaf node in a B+ tree is the maximum number of (value, data record pointer) pairs it can hold. Given a block size of 1K bytes, a 7-byte data record pointer, a 9-byte value field and a 6-byte block pointe…
    Answer: A. 63 Paper 2 CS · November 2021
  13. Which of the DBMS component ensures that concurrent execution of multiple operations on the database results into a consistent database state?
    Answer: D. Transaction processing system Paper 2 CS · November 2021
  14. Consider following two statements: Statement I: Relational database schema represents the logical design of the database. Statement II: Current snapshot of a relation only provides the degree of the relation. In the con…
    Answer: A. Statement I is TRUE but Statement II is FALSE Paper 2 CS · November 2021
  15. Given a fixed‐length record file that is ordered B on the key field. The file needs disk blocks to R store number of records. Find the average access time needed to access any record of the given file using binary searc…
    Answer: D. log₂ B Paper 2 CS · November 2021
  16. Given the following STUDENT‐COURSE scheme: STUDENT (Rollno, Name, courseno) COURSE (courseno, coursename, capacity), where Rollno is the primary key of relation STUDENT and courseno is the primary key of relation COURSE…
    Answer: A. A and B only Paper 2 CS · November 2021
  17. Given STUDENT(Rollno, Name, Courseno) and COURSE(Courseno, Coursename, Capacity) with 5 and 3 records, R = STUDENT × COURSE is computed. Match List I with List II. List I: A. Degree of table R, B. Cardinality of table R…
    Answer: A. A ‐III , B ‐I , C ‐IV , D ‐ II Paper 2 CS · November 2021
  18. A B tree indexes a database file with search key 10 bytes, block 1024 bytes, record pointer 9 bytes and block pointer 8 bytes. If K is the order of the internal node and L the order of the leaf node, (K, L) =
    Answer: A. (57, 53) Paper 2 CS · November 2021
  19. Given R(x, y, z, w) with F = {x → y, z → w}, where all attributes are atomic: A. R is in First Normal Form. B. R is in Second Normal Form. C. The primary key of R is xz.
    Answer: C. A and C only Paper 2 CS · November 2021
  20. A company is consuming parts in the manufacturing of other products. Each of the part is either manufactured within the company or purchased from the external suppliers or both. For each part, partnumber, partname is ma…
    Answer: A. Total specialization and overlapping constraints Paper 2 CS · November 2021
  21. A transaction may be in one of the following states during its execution life cycle in concurrent execution environment. A. FAILED B. TERMINATED C. PARTIALLY COMMITTED D. COMMITTED E. ACTIVE Given a transaction in activ…
    Answer: B. Either A or C only Paper 2 CS · November 2021
  22. Which of the following is used to create a database schema?
    Answer: B. DDL Paper 2 CS · November 2021
  23. The data node and name node in HADOOP are
    Answer: C. Worker Node and Master Node respectively Paper 2 CS · November 2020
  24. Consider a relational schema S = (U, V , W, X, Y , Z) on which the following functional dependencies hold: {U → V , V W → X, Y → W, X → U} Which are the candidate keys among following options?
    Answer: D. UYZ, VYZ, XYZ Paper 2 CS · November 2020
  25. In the context of concurrency control, a given pair of operations in a schedule is called conflict schedule if (A) At least one of the operations is write operation. (B) Both the operations are performed on the same dat…
    Answer: B. (A), (B) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  26. Match List I with List II.
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 2 CS · November 2020
  27. On the basis of above given table structures, retrieve the distinct employee ID (EMPID) of all employees of university who are working on project No.20, 30 and 40.
    Answer: C. SELECT DISTINCT EMPID FROM PROJECTWORK WHERE PROJNO IN (20,30,40); Paper 2 CS · November 2020
  28. Given below are two statements to find the sum of salaries of all employees of the English department as well as the maximum, minimum and average salary in English department. STATEMENT I : SELECT SUM (SALARY), MAX (SAL…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is false Paper 2 CS · November 2020
  29. Which of the following query/queries return the employee ID and name of employees whose salary is greater than the salary of all employees in department number 20 of university? Order results by employee ID (refer to ta…
    Answer: D. (C) only Paper 2 CS · November 2020
  30. In reference to the above given table structures, which of the following query/queries will drop the 'SALARY' column from 'EMPLOYEE' table? (A) ALTER TABLE EMPLOYEE DROP SALARY CASCADE; (B) ALTER TABLE EMPLOYEE DROP SAL…
    Answer: A. (A) and (B) only Paper 2 CS · November 2020