All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Refer table, structures given above. The university decided to give all employees in the 'SCIENCE' department a 20% rise in salary. Which of the following query/queries will compute the above results? (A) UPDATE EMPLOYE…
    Answer: B. (A) only Paper 2 CS · November 2020
  2. Which of the component module of DBMS does rearrangement and possible ordering of operations, eliminate redundancy in query and use efficient algorithms and indexes during the exceution of a query?
    Answer: B. query optimizer Paper 2 CS · December 2019
  3. Given two tables R1(x,y) and R2(y,z) with 50 and 30 numbers of tuples respectively. Find the maximum number of tuples in the output of natural join between tables R1 and R2 i.e. R1 * R2. (* - Natural Join)
    Answer: D. 1500 Paper 2 CS · December 2019
  4. Given two tables EMPLOYEE (EID, ENAME, DEPTNO) DEPARTMENT (DEPTNO, DEPTNAME) Find the most appropriate statement of the given query : Select count (*) 'total' from EMPLOYEE where DEPTNO IN (D1, D2) group by DEPTNO havin…
    Answer: B. Total number of employees of departments D1 and D2 if their total is > 5. Paper 2 CS · December 2019
  5. Find the minimum number of tables required for converting the following entity relationship diagram into a relational database.
    Answer: C. 3 Paper 2 CS · December 2019
  6. Two concurrent executing transactions 1 and T 2 are allowed to update same stock item say ' A ' in an uncontrolled manner. In such scenario, following problems may occur : (a) Dirty read problem (b) Lost update problem…
    Answer: D. (a), (b) and (d) only Paper 2 CS · December 2019
  7. Minimal cover of functional F dependency set is
    Answer: A. F′ = {A → B, A → C, BC → D, D → E} Paper 2 CS · December 2019
  8. Identify primary key of table with F functional dependency set
    Answer: C. A Paper 2 CS · December 2019
  9. Identify the normal form in which relation R belong to
    Answer: B. 2 NF Paper 2 CS · December 2019
  10. Identify the redundant functional dependency in F
    Answer: C. A → D Paper 2 CS · December 2019
  11. Assume that given table R is decomposed in two tables R (A, B, C) 1 with functional dependency set f = {A → B, A → C} 1 and R (A, D, E) FD 2 with set F = {A → D, D → E} 2 . Which of the following option is true w.r.t. g…
    Answer: D. R1 is in 3NF and R2 is in 2NF Paper 2 CS · December 2019
  12. Which of the following has same expressive power with regard to relational query language? (a) Relational algebra and domain relational calculus (b) Relational algebra and tuples relational calculus (c) Relational algeb…
    Answer: B. (c) and (d) only Paper 2 CS · June 2019
  13. Which of the following features is supported in the relational database model?
    Answer: C. Associations with multiplicities Paper 2 CS · June 2019
  14. With respect to relational algebra, which of the following operations are included for mathematical set theory? (a) Join (b) Intersection (c) Cartisian product (d) Project
    Answer: B. (b) and (c) Paper 2 CS · June 2019
  15. In relational databases, if relation is in , then which of the following is true about relation R ?
    Answer: D. R is in 2NF and 3NF Paper 2 CS · June 2019
  16. Which of the following key constraints is required for functioning of foreign key in the context of relational databases?
    Answer: B. Primary key Paper 2 CS · June 2019
  17. In relational database management, which of the following is/are property/properties of candidate key? P : Uniqueness Q : Irreducibility
    Answer: C. Both P and Q Paper 2 CS · June 2019
  18. Which of the following statements are DML statements? (a) Update [tablename] = Set [ columnname] VALUE (b) Delete [tablename] (c) Select * from [tablename]
    Answer: C. (a), (b) and (c) Paper 2 CS · June 2019
  19. Hadoop (a big data tool) works with number of related tools. Choose from the following, the common tools included into Hadoop :
    Answer: C. Map reduce, H Base and Hive Paper 2 CS · June 2019
  20. A table has attributes Employee_id (primary key) and Manager_id (foreign key referencing Employee_id with ON DELETE CASCADE), with tuples (20, 40), (25, 40), (30, 35), (35, 20), (40, 45), (45, 25). On deleting the tuple…
    Answer: B. (30, 35) and (35, 20) only Paper 2 CS · June 2019
  21. An attribute A of datatype varchar(20) has the value 'xyz', and the attribute B of datatype char(20) has the value 'lmnop'. Then attribute A has ___ spaces and attribute B has ___ spaces.
    Answer: C. 3,20 Paper 2 CS · December 2018
  22. Data warehouse contains _____ data that is never found in the operational environment.
    Answer: A. Summary Paper 2 CS · December 2018
  23. _____command is used to remove a relation from an SQL database.
    Answer: A. Drop table Paper 2 CS · December 2018
  24. Which of the following statements is/are true? (i) Facebook has the world's largest Hadoop cluster. (ii) Hadoop 2.0 allows live stream processing of real-time data.
    Answer: C. Both (i) and (ii) Paper 2 CS · December 2018
  25. Data scrubbing is
    Answer: D. A process to upgrade the quality of data before it is moved into a data warehou… Paper 2 CS · December 2018
  26. Consider a relation schema R = (A, B, C, D, E, F) on which the following functional dependencies hold : A → B B, C → D E → C D → A What are the candidate keys of R?
    Answer: D. AEF, BEF and DEF Paper 2 CS · December 2018
  27. Consider two transactions on account A (initial balance 20,000): T1 transfers 5,000 to account B, then T2 applies 10% interest to A. The log is: (i) T1 start (ii) T1, A, old = 20,000, new = 15,000 (iii) T1, B, old = 12,…
    Answer: B. We must undo log record (vi) to set A to 16,500 and then redo log records (ii)… Paper 2 CS · December 2018
  28. Consider the tables Students(Roll-No, Name) and Performance(Roll-No, Course, Marks) shown below; Students also contains the row (18CS103, Ramesh). Primary keys are underlined. Consider the query: SELECT S.Name, SUM(P.Ma…
    Answer: C. 2 Paper 2 CS · December 2018
  29. A clustering index is defined on the fields which are of type
    Answer: A. non-key and ordering Paper 2 CS · December 2018
  30. In RDBMS, which type of Join returns all rows that satisfy the join condition ?
    Answer: A. Inner Join Paper 2 CS · July 2018