All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 04

Database Management Systems – Previous Year Questions

218 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Consider a relation book (title, price) which contains the titles and prices of different books. Assuming that no two books have the same price, what does the following SQL query list ? Select title from book as B where…
    Answer: C. Titles of the seven most expensive books. Paper 2 CS · July 2018
  2. In a Hierachical database, a hashing function is used to locate the ________.
    Answer: B. Root Paper 2 CS · July 2018
  3. Relations produced from E - R Model will always be in ________.
    Answer: A. 1 NF Paper 2 CS · July 2018
  4. Consider the following schedules involving two transactions: S₁: r₁(X); r₁(Y); r₂(X); r₂(Y); w₂(Y); w₁(X) S₂: r₁(X); r₂(X); r₂(Y); w₂(Y); r₁(Y); w₁(X) Which one of the following statements is correct?
    Answer: D. S₁ is not conflict serializable and S₂ is Paper 2 CS · July 2018
  5. For a database relation R(a, b, c, d) where the domains of a, b, c and d include only atomic values, and only the following functional dependencies and those that can be inferred from them hold : a → c b → d The relatio…
    Answer: A. First normal form but not in second normal form Paper 2 CS · July 2018
  6. A many-to-one relationship exists from entity set r₁ to entity set r₂. If Pk(r) denotes the primary key of relation r, how is it represented using functional dependencies?
    Answer: A. Pk(r₁) → Pk(r₂) Paper 2 CS · July 2018
  7. Database systems that store each relation in a separate operating system file may use the operating system's authorization scheme, instead of defining a special scheme themselves. In this case, which of the following is…
    Answer: D. Operations on the database are speeded up as the authorization procedure is car… Paper 2 CS · July 2018
  8. Let R₁(a, b, c) and R₂(x, y, z) be relations in which a is a foreign key of R₁ referring to the primary key of R₂. Consider: (a) insert into R₁, (b) insert into R₂, (c) delete from R₁, (d) delete from R₂. Which is corre…
    Answer: D. Operations (d) and (a) will cause violation. Paper 2 CS · July 2018