All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 02

Computer System Architecture – Previous Year Questions

224 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The decimal floating point number -40.1 represented using IEEE-754 32-bit representation and written in hexadecimal form is
    Answer: A. 0xC2206666 Paper 2 CS · December 2018
  2. Find the boolean expression for the logic circuit shown below : (1-NAND gate, 2-NOR gate, 3-NOR gate)
    Answer: C. AB Paper 2 CS · December 2018
  3. Consider a disk pack with 32 surfaces, 64 tracks and 512 sectors per pack. 256 bytes of data are stored in a bit serial manner in a sector. The number of bits required to specify a particular sector in the disk is
    Answer: C. 20 Paper 2 CS · December 2018
  4. Consider a system with 2 level cache. Access times of Level 1 cache, Level 2 cache and main 0.5 ns, 5 ns 100 ns memory are and respectively. The hit rates of Level 1 and Level 2 caches are 0.7 and 0.8 , respectively. Wh…
    Answer: B. 7.55 ns Paper 2 CS · December 2018
  5. CMOS is a Computer Chip on the motherboard, which is :
    Answer: A. RAM Paper 2 CS · July 2018
  6. In RS flip-flop, the output of the flip-flop at the time (t+1) is the same as the output at time t, after the occurrence of a clock pulse if :
    Answer: D. S=R=0 Paper 2 CS · July 2018
  7. Match the terms in List - I with the options given in List - II :
    Answer: B. (a)-ii (b)-iii (c)-i Paper 2 CS · July 2018
  8. What does the following logic diagram represent?
    Answer: B. Ripple Counter Paper 2 CS · July 2018
  9. The hexadecimal equivalent of the binary integer number 110101101 is :
    Answer: D. 1 A D Paper 2 CS · July 2018
  10. Perform the following operation for the binary equivalent of the decimal numbers (−14) + (−15) 10 10 The solution in 8 bit representation is :
    Answer: A. 11100011 Paper 2 CS · July 2018
  11. Match the items in List - I and List - II :
    Answer: D. (a) (b) (c) (iii) (iv) (ii) Paper 2 CS · July 2018
  12. Which of the following mapping is not used for mapping process in cache memory ?
    Answer: D. Segmented - page mapping Paper 2 CS · July 2018
  13. Simplify the following using K-map : F(A,B,C,D) = 𝛴 (0,1,2,8,9,12,13) d(A,B,C,D) = 𝛴 (10, 11,14,15) d stands for don't care condition.
    Answer: B. A+ B'D' + B'C' Paper 2 CS · July 2018
  14. In 8085 microprocessor, what is the output of following program? LDA 8000 H MVI B, 30 H ADD B STA 8001H
    Answer: C. Read a number from memory at location 8000 H and store it in memory location 80… Paper 2 CS · July 2018