All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 02

Computer System Architecture – Previous Year Questions

224 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The write operation in I/O operation does the following-
    Answer: B. Transfer data from memory to I/O device Paper 2 CS · June 2025
  2. Which of the following gates do not give output 1 when both the inputs are 0 - A. NAND gate B. NOR gate C. X-OR gate D. X-NOR gate
    Answer: D. C Only Paper 2 CS · June 2025
  3. Which of the following statements are true ? A. In the write-through policy, only the cache is updated B. In the write-back policy, both cache and main memory are updated C. Cache coherence problems exist in multiproces…
    Answer: C. C, D Only Paper 2 CS · June 2025
  4. The right sequence of suboperations that are performed in arithmetic pipeline is- A. Align the mantissas B. Add or subtract the mantissas C. Normalize the result D. Compare the exponents Choose the correct answer from t…
    Answer: A. D, A, B, C Paper 2 CS · June 2025
  5. Correct the order of instruction cycle: A. Read the effective address B. Fetch the information C. Execute the instruction D. Decode the instruction
    Answer: B. B, D, A, C Paper 2 CS · December 2024
  6. Match List I with List II. List I: A. (100110011)₂, B. Complements, C. Parity bits, D. Variable-length instruction. List II: I. Error detection code; II. CISC; III. Negative number; IV. (133)₁₆.
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  7. Which of the following are not data manipulation instructions? A. Call B. Load C. And D. Increment E. Shift
    Answer: B. A & B only Paper 2 CS · December 2024
  8. Which of the following do not represent memory-reference instructions? A. mode = 1, opcode = 010 B. mode = 0, opcode = 111 C. mode = 1, opcode = 111 D. mode = 1, opcode = 110 E. mode = 1, opcode = 001
    Answer: A. B & C only Paper 2 CS · December 2024
  9. Consider the number (45)ᵧ, where y is the base. Some possible values of y are: (A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8
    Answer: B. (B), (C) and (D) Only Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  10. Find the correct sequence of the storage devices in descending order based on their access time. (A) Registers (B) Magnetic Disk (C) Magnetic Tapes (D) Main memory (E) Optical Disk
    Answer: D. (C), (E), (B), (D), (A) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  11. Match List - I with List - II.
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  12. Consider the following statements regarding combinational and sequential circuits. (A) Output of combinational circuits depends on the only current input. (B) Output of combinational circuit depends on the both current…
    Answer: B. (A) and (D) Only Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  13. Match List - I with List - II.
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  14. Arrange the given steps required for a Direct Memory Access (DMA) transfer in the correct order. (A) Initiate DMA transfer request (B) Transfer data directly between peripheral and memory (C) Processor grants DMA contro…
    Answer: B. (A),(C),(B),(D) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  15. The instruction LD ADR (X) which is equivalent to ← AC M[ADR+XR] is in :
    Answer: C. Index Addressing Mode Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  16. Match the List-I and List-II
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  17. For making a memory of size 2048 x 8 bytes, by using the chips of size 128 x 4 bytes, the number of chips required is :
    Answer: C. 32 Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  18. Which of the following are sequential circuits? A. Flip flop B. Multiplexer C. Counter D. Decoder E. Adder
    Answer: B. A, C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  19. Techniques for performing I/O : A. Programmed I/O B. Interrupt-driven I/O C. Rotational I/O D. Direct memory access E. Channelized I/O
    Answer: B. A, B, and D Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  20. The interface(s) that provide(s) I/0 transfer of data directly to and from the memory unit peripheral is/are termed as: (A) DMA (Direct Memory Access) (B) IOP (Input-Output Processor) (C) Serial Interface (D) Parallel I…
    Answer: C. (A) and (B) Only Paper 2 CS · December 2023
  21. Which of the following(s) are main memory? (A) Virtual memory (B) Cache memory (C) RAM (D) SSD
    Answer: B. (B) and (C) Only Paper 2 CS · December 2023
  22. Match List - I with List - II. List - I List - II (a) SZA (I) Increment M and skip it zero (b) SKI (II) Skip if AC is negative (c) SNA (III) Skip if input flag is on (d) ISZ (IV) Skip if AC is Zero
    Answer: B. (a)-(IV), (b)-(III), (c)-(II), (d)-(I) Paper 2 CS · December 2023
  23. In most general case, the computer needs to process each instruction with the following sequence of steps: (A) Calculate the effective address (B) Execute the instruction (C) Fetch the instruction from memory (D) Fetch…
    Answer: B. (C),(E),(A),(D),(B) Paper 2 CS · December 2023
  24. What is the 4+4 bit binary fixed-point equivalent of −(3.72)₁₀?
    Answer: C. 1100.0100 Paper 2 CS · June 2023
  25. Let ⊕ denote XOR, and 1 and 0 the binary constants. F(P, Q) = ((1 ⊕ P) ⊕ (P ⊕ Q)) ⊕ ((P ⊕ Q) ⊕ (Q ⊕ 0)). Which of the following is equivalent to F?
    Answer: D. (P ⊕ Q)′ Paper 2 CS · June 2023
  26. A processor chip is used for application in which 30 % of execution time is spent on floating point addition. For the new model of the processor, the design team has come up with redesign the floating point adder to mak…
    Answer: C. 1.18 Paper 2 CS · June 2023
  27. 256 Mb DRAM is organized as a 16 K × 16 K memory externally and as a square array internally. Each row must be refreshed at least once every 50 mili second to forestall loss of data; refreshing one row takes 100 nanosec…
    Answer: B. 3.3% Paper 2 CS · June 2023
  28. In 16-bit 2's Complementation representation, the decimal number 28 is
    Answer: C. 1111 1111 1110 0100 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  29. Simplify using a K-map: F(A, B, C, D) = Σ(3, 4, 5, 6, 7, 11, 15)
    Answer: B. A′B + CD Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  30. Consider a 3-bit counter designed using T flip-flops as shown (Tp = R, Tq = P′, Tr = Q′, all clocked together). If the initial state PQR is 000, what are the next three states?
    Answer: A. 011, 101, 000 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)