All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given that refers to learning rate and x refers i ith to the input to the neuron, Which of the followings most suitably describes the weight updation rule of a Kohonen SOM? (where ' j ' jth refers to the neuron in the l…
    Answer: A. w_ij(new) = (1 − η)·w_ij(old) + η·x_i Paper 2 CS · June 2025
  2. Match List I with List II. List I: A. Decision Tree, B. Supervised Learning, C. Artificial Neural Network, D. Instance Based Learning. List II: I. Delta Learning Rule, II. Self Organizing Map, III. C4.5 Algorithm, IV. N…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  3. Which of the following are correct for the neural network? A. The training time depends upon the size of network. B. Neural network can be simulated on the conventional computer. C. Neural network mimic the same way as…
    Answer: B. A, C and D only Paper 2 CS · December 2024
  4. Which of the following is not a component of the classic Planning Definition?
    Answer: B. Domain Paper 2 CS · December 2024
  5. Which one of the following is not related to the feed forward networks on the Backpropagation Algorithm
    Answer: D. Greedy function Paper 2 CS · December 2024
  6. Match List - I with List - II.
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  7. Arrange the following steps in proper sequence involved in a Genetic Algorithm : (A) Selection (B) Initialization (C) Crossover (D) Mutation (E) Evaluation
    Answer: C. (B), (E), (A), (C), (D) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  8. Arrange the following steps in a proper sequence for the process of training a neural network. (A) Weight initialization (B) Feed forward (C) Back Propagation (D) Loss Calculation (E) Weight Update
    Answer: A. (A), (B), (D), (C), (E) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  9. Match List - I with List - II. (D) Expert system (IV) A machine learning technique that finds the hyper plane that best separates different class in a feature space.
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  10. What is the role of Back Propagation Algorithm?
    Answer: A. To reduce error Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  11. Which of the following is/are the application area(s) of ANN ? (A) Natural Language Processing (B) Image Processing (C) Pattern Recognition (D) Speech Recognition
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  12. Artificial Neural Networks (ANNs) are inspired by :
    Answer: B. Human brain's neural network Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  13. Which of the following layers may be more than one in number ?
    Answer: B. Hidden layer Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  14. What is a perceptron in ANN ?
    Answer: D. A single layer feed-forward neural network with pre-processing. Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  15. Arrange the following examples of Artificial Intelligence (AI) in the order of increasing complexity : A. Spam email detection using rule-based systems. B. Handwritten digit recognition using shallow neural networks. C.…
    Answer: A. A, B, C, D Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  16. For the following Parents in figure (1) and (2) : Which is correct?
    Answer: B. figure (2) is one point crossover of figure (1) Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  17. The Cardinality of a fuzzy set is :
    Answer: B. finite Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  18. The parameter Actual count is used in Genetic Algorithm (GA) for :
    Answer: C. Selecting population Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  19. In Genetic Algorithm's cross over operation, mask in used in ?
    Answer: C. Uniform crossover Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  20. Which of the following genetic algorithm operations is computationally most expensive?
    Answer: D. Reproduction to produce next generation Directions (91-95) Read the following p… Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  21. What is the generic structure of a Multi-Agent System (MAS)?
    Answer: C. Multiagents with diverse objectives and communication abilities Paper 2 CS · December 2023
  22. A point of a fuzzy set A is a point x X at which μA(x) = 0. 5
    Answer: C. Crossover Paper 2 CS · December 2023
  23. In a feed-forward neural network with the following specifications : The input layer has 4 neurons, hidden layer has 3 neurons, and output layer has 2 neurons using the sigmoid activation function for given input values…
    Answer: A. [0.62,0.68] Paper 2 CS · December 2023
  24. Which of the following are commonly used parsing techniques in NLP (Natural Language Processing) for syntactic analysis? (A) Top-down parsing (B) Bottom Up parsing (C) Dependency parsing (D) Statistical machine translat…
    Answer: C. (A), (B), (C), (E) Only Paper 2 CS · December 2023
  25. Match List - I with List - II. b. A* II. Incomplete even if the search space is finite
    Answer: A. (a)-(II), (b)-(IV), (c)-(I), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  26. Match List - I with List - II.
    Answer: A. (a)-(III), (b)-(I), (c)-(IV), (d)-(II) Paper 2 CS · December 2023
  27. Arrange the following encoding strategies used in Genetic Algorithms (GAs) in the correct sequence starting from the initial step and ending with the final representation of solutions : (a) Binary Encoding (b) Real valu…
    Answer: C. (c),(d),(a),(b) Paper 2 CS · December 2023
  28. Arrange the following steps in the correct sequence for applying an unsupervised learning technique such as K-means clustering to a data set: (a) Randomly initialize cluster centroids (b) Assign each data point to neare…
    Answer: A. (d),(a),(b),(c),(e) Paper 2 CS · December 2023
  29. Given below are two statements: Statement I: Fuzzifier is a part of a fuzzy system Statement II: Inference engine is a part of fuzzy system In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from t…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  30. Match List I with List II. List I: A. Expert system, B. Fuzzy system, C. Operator in genetic algorithm, D. Supervised technique. List II: I. Decision tree, II. Scramble, III. Inference engine, IV. Mycin.
    Answer: C. A-IV B-III C-II D-I Paper 2 CS · June 2023