All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following layers may be more than one in number?
    Answer: B. Hidden layer Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  2. What is the generic structure of a Multi-Agent System (MAS)?
    Answer: C. Multiple agents with diverse objectives and communication abilities Paper 2 CS · December 2023
  3. A point x ∈ X of a fuzzy set A at which μA(x) = 0.5 is called a:
    Answer: C. Crossover Paper 2 CS · December 2023
  4. In a genetic algorithm optimization problem, the fitness function is f(x) = x² − 4x + 4. Given a population of four individuals with x values {1.5, 2.0, 3.0, 4.5}, what is the fitness value of the individual that will b…
    Answer: D. 6.25 Paper 2 CS · December 2023
  5. In a feed-forward neural network, the input layer has 4 neurons, the hidden layer 3 neurons and the output layer 2 neurons, all using the sigmoid activation. Inputs: [0.5, 0.8, 0.2, 0.6]. Input→hidden weights: W1 = [0.1…
    Answer: A. [0.62, 0.68] Paper 2 CS · December 2023
  6. Which of the following are commonly used parsing techniques in NLP for syntactic analysis? (A) Top-down parsing (B) Bottom-up parsing (C) Dependency parsing (D) Statistical machine translation (E) Earley parsing Choose…
    Answer: C. (A), (B), (C), (E) Only Paper 2 CS · December 2023
  7. In the context of alpha-beta pruning in game trees, which of the following statements are correct regarding cut-off procedures? (A) Alpha-beta pruning can eliminate subtrees with certainty when the value of a node excee…
    Answer: C. (A), (B), (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  8. Match List I with List IIList I List II (a) Greedy best-first search (I) Space complexity is linear in the depth d of the deepest optimal solution (b) A* (II) Incomplete even if the search space is finite (c) Recursive…
    Answer: A. (a)-(II), (b)-(IV), (c)-(I), (d)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  9. Match List I with List II (space complexity)List I List II (a) Hill climbing (I) O(bd) (b) Best first search (II) O(bd) (c) A* search (III) O(1) (d) Depth first search (IV) O(bm)
    Answer: A. (a)-(III), (b)-(I), (c)-(IV), (d)-(II) Paper 2 CS · December 2023
  10. Arrange the following encoding strategies used in Genetic Algorithms (GAs) in the correct sequence, starting from the initial step and ending with the final representation of solutions: (a) Binary encoding (b) Real-valu…
    Answer: C. (c), (d), (a), (b) Paper 2 CS · December 2023
  11. Arrange the following steps in the correct sequence for applying K-means clustering to a data set: (a) Randomly initialise cluster centroids (b) Assign each data point to the nearest cluster centroid (c) Update the clus…
    Answer: A. (d), (a), (b), (c), (e) Paper 2 CS · December 2023
  12. Statement I: The fuzzifier is a part of a fuzzy system. Statement II: The inference engine is a part of a fuzzy system.
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  13. Which of the following is NOT a property of a good system for the representation of knowledge in a particular domain?
    Answer: A. Presentation adequacy Paper 2 CS · June 2023
  14. Which of the following is NOT a mutation operator in a genetic algorithm?
    Answer: D. Difference Paper 2 CS · June 2023
  15. Which is NOT a component of the natural language understanding process?
    Answer: D. Meaning analysis Paper 2 CS · June 2023
  16. Match List I with List IIList I List II A. Expert system I. Decision tree B. Fuzzy system II. Scramble C. Operator in genetic algorithm III. Inference engine D. Supervised technique IV. Mycin
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 2 CS · June 2023
  17. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: Dendral is an expert system. Reason R: The rationality of an agent is not related to its reaction to the…
    Answer: C. A is true but R is false Paper 2 CS · June 2023
  18. Which of the following is NOT a solution representation in a genetic algorithm?
    Answer: D. Combinations Paper 2 CS · June 2023
  19. Consider the following statements: A. C-fuzzy means clustering is a supervised method of learning. B. PCA is used for dimension reduction. C. Apriori is not a supervised technique. D. When a machine-learning model becom…
    Answer: B. B and C Paper 2 CS · June 2023
  20. Which is NOT a basic approach to the problem of conflict resolution in a production system?
    Answer: D. Assigning a preference based on the action that the matched object would perform Paper 2 CS · June 2023
  21. What is a perceptron in an ANN?
    Answer: D. A single-layer feed-forward neural network with pre-processing Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  22. Arrange the following examples of AI in order of increasing complexity: A. Spam e-mail detection using rule-based systems B. Handwritten digit recognition using shallow neural networks C. Image classification using conv…
    Answer: A. A, B, C, D Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  23. For the following parents (crossover point after the 5th bit): Figure (1): Parent₁ = 10110 | 010, Parent₂ = 10101 | 111 Figure (2): Parent₁ = 10110 | 111, Parent₂ = 10101 | 010 Which is correct?
    Answer: B. Figure (2) is a one-point crossover of figure (1) Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  24. For the fuzzy set A = {(x1, 0.3), (x2, 0.7), (x3, 0.4)}, the complement of A would be:
    Answer: C. {(x1, 0.7), (x2, 0.3), (x3, 0.6)} Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  25. Backpropagation is a learning technique that adjusts weights in a neural network by propagating weight changes:
    Answer: B. Backward from sink to source Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  26. The cardinality of a (finite-universe) fuzzy set is:
    Answer: B. finite Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  27. The parameter 'actual count' is used in a Genetic Algorithm (GA) for:
    Answer: C. Selecting population Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  28. Which of the following knowledge-representation structures are the most purely syntactic? A. Conceptual dependency B. Predicate logic C. Slot-and-filler D. Non-monotonic systems Choose the correct answer from the option…
    Answer: B. B and C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  29. In a Genetic Algorithm's crossover operation, a mask is used in:
    Answer: C. Uniform crossover Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  30. For the fuzzy sets A = {(x1, 0.3), (x2, 0.7), (x3, 0.4)} and B = {(x1, 0.5), (x2, 0.2), (x3, 0.5)}, A ∩ B would be:
    Answer: D. {(x1, 0.3), (x2, 0.2), (x3, 0.4)} Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)