All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Consider the following neural network: input x₁ = 0.5 is connected to node A with weight 0.5; input x₂ = 0.6 is connected to node A with weight −0.8; input x₃ = 0.8 is connected to node A with weight 1; node A also rece…
    Answer: C. y_in = 1.07, y = 1 Paper 2 CS · 22 June 2026
  2. A doctor knows that the disease Meningitis causes a patient to have a stiff neck say 70% of time. The doctor also knows some unconditional facts: the prior probability that any patient has Meningitis is 1/50,000 and the…
    Answer: B. .0014 Paper 2 CS · 22 June 2026
  3. Which of the following deals with the interaction between computers and humans using natural language?
    Answer: C. NLP Paper 2 CS · 22 June 2026
  4. Classifying email as spam, labeling web pages based on their context, voice recognition are examples of which of the following?
    Answer: C. Supervised learning Paper 2 CS · 22 June 2026
  5. Consider the following statements regarding Agent systems A. Agent system comprises of an agent and an environment on which it acts B. The controller part of an agent receives percepts from its body and sends commands t…
    Answer: A. A, B Only Paper 2 CS · June 2025
  6. Consider the following steps used by a knowledge base designer to represent a world A. Selects atoms to represent propositions B. Ask questions about intended interpretation C. Choose a task domain D. Axiomatizing the d…
    Answer: A. C → A → D → B Paper 2 CS · June 2025
  7. Match List I (GA termination criteria) with List II (description)List I List II A. Worst Individual I. At least half of the individuals will be better than or equal to the convergence value B. Best Individual II. Guaran…
    Answer: A. A → III, B → IV, C → II, D → I Paper 2 CS · June 2025
  8. Consider the following table defining the sample inputs and corresponding target values for a perceptron model. What shall be the value of the updated weights after applying all the samples S1 to S4 (in the order S1, S2…
    Answer: A. w1 = 0.1, w2 = 0.1 Paper 2 CS · June 2025
  9. Consider the following steps involved in the application of a Genetic algorithm for a problem A. Select a pair of parents from the population B. Apply mutation at each locus with probability pm C. Calculate fitness of e…
    Answer: B. C → A → D → B Paper 2 CS · June 2025
  10. Which of the following is NOT a parent selection technique used in genetic algorithm implementations?
    Answer: A. Radial Paper 2 CS · June 2025
  11. Match List I (Operations on Fuzzy Sets) with List II (Description)List I List II A. Intersection I. μA(x) + μB(x) − μA(x)·μB(x) B. Bounded Sum II. max(0, μA(x) − μB(x)) C. Bounded Difference III. min(1, μA(x) + μB(x)) D…
    Answer: C. A → IV, B → III, C → II, D → I Paper 2 CS · June 2025
  12. Which of the following is NOT a valid property over two fuzzy relations R̃ and S̃ which must be obeyed for performing λ-cut defuzzification?
    Answer: C. (complement of R̃)λ ≠ complement of (R̃λ) except when λ = 1 Paper 2 CS · June 2025
  13. Given that η refers to the learning rate and xᵢ refers to the iᵗʰ input to the neuron, which of the following most suitably describes the weight updation rule of a Kohonen SOM? (where 'j' refers to the jᵗʰ neuron in the…
    Answer: A. wij(new) = (1 − η) wij(old) + η · xi Paper 2 CS · June 2025
  14. Consider the following statements regarding the STRIPS representation of a Planning problem A. STRIPS is a Feature-centric representation B. The features describing the state of the world are divided into Primitive and…
    Answer: B. B, C Only Paper 2 CS · June 2025
  15. Match List I with List IIList I List II A. Decision Tree I. Delta Learning Rule B. Supervised Learning II. Self Organizing Map C. Artificial Neural Network III. C4.5 Algorithm D. Instance Based Learning IV. Non-linear R…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  16. Which of the following are correct for the neural network? A. The training time depends upon the size of the network. B. A neural network can be simulated on a conventional computer. C. Neural networks mimic the same wa…
    Answer: B. A, C and D only Paper 2 CS · December 2024
  17. What is the correct sequence of steps used in knowledge base design? A. Ask questions about the intended interpretation. B. Choose the task domain or world to represent. C. Select atoms to represent propositions of inte…
    Answer: B. B, C, D, A Paper 2 CS · December 2024
  18. The mathematical notation to describe logical entailment of a sentence, "α entails another sentence β", is
    Answer: A. α ⊨ β Paper 2 CS · December 2024
  19. The kinds of symbols for basic syntactic elements of first-order logic are A. Constant B. Domain C. Predicate D. Temporal E. Function Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, E only Paper 2 CS · December 2024
  20. Which of the following is NOT a component of the classic Planning Definition?
    Answer: B. Domain Paper 2 CS · December 2024
  21. Definitions of ______ are organized into the following four categories: Thinking Humanly, Thinking Rationally, Acting Humanly, Acting Rationally
    Answer: C. Artificial Intelligence Paper 2 CS · December 2024
  22. Which one of the following is NOT related to feed-forward networks trained with the Backpropagation algorithm (in terms of the functions they can represent)?
    Answer: D. Greedy function Paper 2 CS · December 2024
  23. Match List I with List IIList I List II (A) The activation (I) is called the delta function rule. (B) The learning method of perceptron (II) is one of the key components of the perceptron, as in the most common neural n…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  24. Arrange the following steps in proper sequence involved in a Genetic Algorithm: (A) Selection (B) Initialization (C) Crossover (D) Mutation (E) Evaluation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (B), (E), (A), (C), (D) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  25. Arrange the following steps in proper sequence for the process of training a neural network. (A) Weight initialization (B) Feed forward (C) Back Propagation (D) Loss Calculation (E) Weight Update Choose the correct answ…
    Answer: A. (A), (B), (D), (C), (E) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  26. Match List I with List IIList I List II (A) Natural language processing (I) A method of training an algorithm by rewarding desired behaviour and/or punishing undesired behaviour. (B) Reinforcement learning (II) System d…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  27. What is the role of the Back Propagation algorithm?
    Answer: A. To reduce error Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  28. What is the role of weights in an ANN?
    Answer: B. To adjust and improve network performance Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  29. Which of the following is/are application area(s) of ANN? (A) Natural Language Processing (B) Image Processing (C) Pattern Recognition (D) Speech Recognition Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  30. Artificial Neural Networks (ANNs) are inspired by:
    Answer: B. The human brain's neural network Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam