All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The value of the derivative of the Sigmoid function given by f(x) = 1 1+e−2x at x=0 is
    Answer: B. 1/2 Paper 2 CS · June 2019
  2. Reinforcement learning can be formalized in terms of _____ in which the agent initially only knows the set of possible ____ and the set of possible actions.
    Answer: C. Markov's decision process, states Paper 2 CS · June 2019
  3. An agent can improve its performance by
    Answer: C. Learning Paper 2 CS · December 2018
  4. Which of the following is true for semi-dynamic environment?
    Answer: B. The environment itself does not change with the passage of time but the agent's… Paper 2 CS · December 2018
  5. Consider the following terminology and match List I with List II and choose the correct answer from the code given below. b= branching factor d= depth of the shallowest solution m= Maximum depth of the search tree l = D…
    Answer: B. (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i) Paper 2 CS · December 2018
  6. Match List I with List II and choose the correct answer from the code given below.
    Answer: D. (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(ii) Paper 2 CS · December 2018
  7. Consider the following statements : S1: A heuristic is admissible if it never overestimates the cost to reach the goal. S2: A heuristic is monotonous if it follows the triangle inequality property. Which one of the foll…
    Answer: D. Both the statements S1 and S2 are true. Paper 2 CS · December 2018
  8. Consider the following statements related to AND-OR Search algorithm. S1 A solution is a subtree that has a goal node at every leaf. S2 OR nodes are analogous to the branching in a deterministic environment. S3 AND node…
    Answer: C. S1 - True, S2 - True, S3 - True Paper 2 CS · December 2018
  9. Consider the following minimax game tree search What will be the value propagated at the root?
    Answer: C. 5 Paper 2 CS · December 2018
  10. Consider a vocabulary with only four propositions A, B, C, and D. How many models are there for the following sentence? ¬A ∨ ¬B ∨ ¬C ∨ ¬D
    Answer: C. 15 Paper 2 CS · December 2018
  11. Consider the sentence below. "There is a country that borders both India and Nepal." Which of the following represents the above sentence correctly?
    Answer: A. ∃c Country(c) ∧ Border(c, India) ∧ Border(c, Nepal) Paper 2 CS · December 2018
  12. A full joint distribution for the Toothache, Cavity, and Catch is given in the table below: What is the probability of Cavity, given evidence of Toothache?
    Answer: D. <0.6,0.4> Paper 2 CS · December 2018
  13. In Artificial Intelligence (AI), an environment is uncertain if it is ________.
    Answer: B. Not fully observable or not deterministic Paper 2 CS · July 2018
  14. In Artificial Intelligence (AI), a simple reflex agent selects actions on the basis of_________.
    Answer: A. current percept, completely ignoring rest of the percept history. Paper 2 CS · July 2018
  15. In heuristic search algorithms in Artificial Intelligence (AI), if a collection of admissible h … … . h heuristics 1 m is available for a problem and none of them dominates any of the others, which should we choose?
    Answer: A. h(n) = max{h₁(n), …, hₘ(n)} Paper 2 CS · July 2018
  16. Consider the following sentences about A* search: (a) A* expands all nodes with f(n) < C*. (b) A* expands no nodes with f(n) ≥ C*. (c) Pruning is integral to A*. Here C* is the cost of the optimal solution path. Which i…
    Answer: A. Both statement (a) and statement (b) are true. Paper 2 CS · July 2018
  17. Consider a vocabulary with only four propositions A, B, C and D. How many models are there for the sentence B ∨ C?
    Answer: B. 12 Paper 2 CS · July 2018
  18. Consider the following statements: (a) False ⊨ True (b) If α ⊨ (β ∧ γ) then α ⊨ β and α ⊨ γ. Which of the following is correct?
    Answer: D. Both statement (a) and statement (b) are true. Paper 2 CS · July 2018
  19. Consider the following English sentence : “Agra and Gwalior are both in India”. A student has written a logical sentence for the above English sentence in First-Order Logic using predicate In(x, y), which means x is in…
    Answer: A. It is syntactically valid but does not express the meaning of the English sente… Paper 2 CS · July 2018
  20. Consider the following two sentences : (a) The planning graph data structure can be used to give a better heuristic for a planning problem. (b) Dropping negative effects from every action schema in a planning problem re…
    Answer: B. Both sentence (a) and sentence (b) are true. Paper 2 CS · July 2018
  21. A knowledge base contains just one sentence, ∃x AsHighAs (x, Everest). Consider the following two sentences obtained after applying existential instantiation. (a) AsHighAs (Everest, Everest) (b) AsHighAs (Kilimanjaro, E…
    Answer: D. Sentence (a) is unsound but sentence (b) is sound. Paper 2 CS · July 2018
  22. Consider the set of all possible five-card poker hands dealt fairly from a standard deck of fifty- two cards. How many atomic events are there in the joint probability distribution ?
    Answer: A. 2, 598, 960 Paper 2 CS · July 2018