All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following genetic-algorithm operations is computationally the most expensive?
    Answer: D. Reproduction to produce the next generation Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  2. If we convert a decision tree into a set of logical rules, then:
    Answer: C. The internal nodes in a branch are connected by AND and branches by OR Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  3. Which search technique is complete and optimal when h(n) is consistent?
    Answer: C. A* search Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  4. The process of capturing an inference process as a single inference rule is called:
    Answer: C. Generalized modus ponens Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  5. Fuzzy logic is a form of ____
    Answer: D. Many-valued logic Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  6. The 4Ws problem canvas helps in identifying the key elements related to the problem. The 4Ws problem canvas is a part of ____
    Answer: A. Problem scoping Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  7. Consider the following features of neural networks: A. It is essentially a machine-learning algorithm. B. It is useful for problems where the data set is very large. C. It can extract features without input from the pro…
    Answer: D. A, B, C & D Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  8. Consider the following drawbacks of the rule-based approach: A. The learning is static. B. Changes made to the original data are not considered. C. Once trained, the model cannot improve on the basis of feedback.
    Answer: A. All the above statements are correct Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  9. Match List I with List II (I. Unsupervised learning, II. Supervised learning): A. Regression, B. KNN, C. Clustering, D. Decision Tree
    Answer: B. A-II, B-II, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  10. Consider the weighted directed graph with edges A→C (2), A→F (7), C→B (10), C→F (3), B→D (1), B→Z (15), F→D (1), F→E (6), D→Z (7), D→E (2), E→Z (4). In what order are the nodes traversed to find the shortest path from A…
    Answer: A. A → C → F → D → E Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  11. Which of the following describes the flow through the layers of a neural network? A. Information → Input layer → Hidden layer B. Bias → Output layer → Hidden layer C. Hidden layer → Algorithm → Output layer D. Input lay…
    Answer: A. Only sequence A is correct. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  12. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other as Reason R. A: Artificial neural networks are the backbone of deep-learning algorithms. R: Back propagation is one of the techniques used to…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  13. Overfitting is expected when we observe that
    Answer: B. With training iterations, error on the training set decreases but on the test s… Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  14. The A* algorithm is optimal when
    Answer: A. it always finds the solution with the lowest total cost if the heuristic h is a… Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  15. Which artificial intelligence technique enables computers to understand the associations and relationships between objects and events?
    Answer: D. Pattern Matching Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  16. Where do the values of alpha–beta search get updated?
    Answer: A. Along the path of search Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  17. A 4-input neuron has weights 1, 2, 3, 4. The transfer function is linear with the constant of proportionality equal to 3. The inputs are 5, 7, 10, 30 respectively. Then the output will be
    Answer: D. 507 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  18. Which AI system mimics the evolutionary process to generate increasingly better solutions to a problem? I. Self-organising neural network II. Back-propagation neural network III. Genetic algorithm IV. Forward-propagatio…
    Answer: C. III only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  19. Consider the following learning algorithms: I. Logistic regression II. Back propagation III. Linear regression IV. Forward propagation Which options represent classification algorithms? Choose the correct answer from th…
    Answer: C. I and II only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  20. Which Boolean operations on two variables can be represented by a single perceptron layer? I. X1 AND X2 II. X1 OR X2 III. X1 NOR X2 IV. X1 XOR X2 Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. I, II and III only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  21. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II a. Text planning I. Natural language understanding b. Sentence planning II. Natural language generation c. Sentence genera…
    Answer: D. a-II, b-II, c-II, d-I Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  22. Choose the correct option describing the features of artificial neural networks. I. It is essentially a machine learning algorithm. II. It is useful for problems where the data set is very large. III. They are able to e…
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  23. In a knowledge base, a rule is defined as (P1 and P2) or P3 → R1 (0.8) and R2 (0.3), where P1, P2, P3 are premises and R1, R2 are conclusions of the rule with certainty factors (CF) 0.8 and 0.3 respectively. If a runnin…
    Answer: B. CF(R1) = 0.40, CF(R2) = 0.15 Paper 2 CS · September 2022
  24. In a game-playing search tree, up to which depth can α–β pruning be applied? (A) Root (0) level (B) 6 level (C) 8 level (D) Depends on utility value in a breadth-first order Choose the correct answer from the options gi…
    Answer: A. (B) and (C) only Paper 2 CS · September 2022
  25. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Ontological engineering I. Organizing subclass relations B. Taxonomy hierarchy II. Organizing knowledge into categories…
    Answer: D. A-IV, B-II, C-I, D-III Paper 2 CS · September 2022
  26. Given below are two statements: Statement I: "A grandparent is a parent of one's parent." Statement II: The first-order predicate logic (FOPL) representation of the above statement is ∀g, c grandparent(g, c) ⇔ ∃p parent…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · September 2022
  27. Match List I with List II Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A → III, B → IV , C → II, D → I Paper 2 CS · June 2025
  28. Consider the following table defining the sample inputs and corresponding target values for a perceptron model. What shall be the value of updated weights after applying all the samples S 1 to S 4 (in the order S 1, S 2…
    Answer: A. w1=0.1, w2=0.1 Paper 2 CS · June 2025
  29. Match List I with List II Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A → IV , B → III, C → II, D → I Paper 2 CS · June 2025
  30. Which of the followings is not a valid property R˜ S ˜ over two fuzzy relations and which must be λ obeyed for performing -cut defuzzifications?
    Answer: C. (complement of R̃)λ ≠ complement of R̃λ, except when λ = 1 Paper 2 CS · June 2025