All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The probability of a toothache, given evidence of a cavity, P(toothache | cavity) is __________.
    Answer: B. 0.600 Paper 2 CS · November 2021
  2. P(cavity ∨ toothache) is __________.
    Answer: C. 0.280 Paper 2 CS · November 2021
  3. The probability for Cavity, given that either Toothache or Catch is true, P(Cavity | toothache ∨ catch) is _______.
    Answer: D. 0.4615 Paper 2 CS · November 2021
  4. The process of removing details from a given state representation is called ______
    Answer: D. Abstraction Paper 2 CS · November 2020
  5. Which of the following is NOT true in problem solving in artificial intelligence?
    Answer: D. It works on or implements repetition mechanism Paper 2 CS · November 2020
  6. What kind of clauses are available in conjunctive normal form?
    Answer: A. Disjunction of literals Paper 2 CS · November 2020
  7. Which of the following statements are true? α β β (A) A sentence entails another sentence if α is true in few worlds where is true. (B) Forward chaining and backward chaining are very natural reasoning algorithms for kn…
    Answer: D. (B) and (D) only Paper 2 CS · November 2020
  8. Which of the following statements are true? (A) Minimax search is breadth-first; it processes all the nodes at a level before moving to a node in next level. (B) The effectiveness of the alpha-beta pruning is highly dep…
    Answer: C. (B) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  9. Match List I with List II. List I: A. Branch-and-bound, B. Steepest-ascent hill climbing, C. Constraint satisfaction, D. Means-end analysis. List II: I. Keeps track of all partial paths that can be candidates for furthe…
    Answer: A. A-I, B-IV, C-III, D-II Paper 2 CS · November 2020
  10. Match List I with List II. List I: A. Greedy best-first search, B. A*, C. Recursive best-first search, D. SMA*. List II: I. Space complexity is O(d), where d is the depth of the deepest optimal solution, II. Incomplete…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · November 2020
  11. Given below are two statements: V V If two variables 1 and 2 are used for clustering, then consider the following k k = 3 statements for means clustering with V V Statement I : If 1 and 2 have correlation of 1 the clust…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is false Paper 2 CS · November 2020
  12. Given below are two statements: Statement I: A genetic algorithm is a stochastic hill-climbing search in which a large population of states is maintained. Statement II: In nondeterministic environments, agents can apply…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2020
  13. According to Dempster-Shafer theory for uncertainty management, Bel(A) Where denotes Belief of event A.
    Answer: A. Bel(A) + Bel(¬A) ≤ 1 Paper 2 CS · December 2019
  14. Consider the game tree given below □ Here ○ and represent MIN and MAX nodes respectively. The value of the root node of the game tree is:
    Answer: B. 17 Paper 2 CS · December 2019
  15. Consider the following models: M1: Mamdani model M 2 : Takagi - Sugeno-Kang model M3: Kosko's additive model (SAM) Which of the following option contains examples of additive rule model? M M
    Answer: B. Only 2 and 3 M M Paper 2 CS · December 2019
  16. A fuzzy conjunction t(x, y) and disjunction s(x, y) form a pair if t(x, y) = 1 − s(1 − x, 1 − y). If t(x, y) = xy/(x + y − xy), then s(x, y) is
    Answer: B. (x + y − 2xy)/(1 − xy) Paper 2 CS · December 2019
  17. Let W_ij represent the weight between node i at layer k and node j at layer (k − 1) of a given multilayer perceptron. The weight updation using the gradient descent method is given by
    Answer: B. W(t+1) = W(t) − α ∂E/∂W Paper 2 CS · December 2019
  18. The order of schema ?10?101? and ???0??1 are---- ----------- and --------------respectively.
    Answer: B. 5,2 Paper 2 CS · December 2019
  19. Let the population of chromosomes in genetic algorithm is represented in terms of binary number. The strength of fitness of a chromosome x in decimal form, , is given by f(x) Sf(x) = where f(x) = x2 Σf(x) P The populati…
    Answer: D. 49.2 Paper 2 CS · December 2019
  20. Consider the following: (a) Trapping at local maxima (b) Reaching a plateau (c) Traversal along the ridge. Which of the following option represents shortcomings of the hill climbing algorithm?
    Answer: D. (a), (b) and (c) Paper 2 CS · December 2019
  21. Consider the following learning algorithms : (a) Logistic repression (b) Back propogation (c) Linear repression Which of the following option represents classification algorithms?
    Answer: A. (a) and (b) only Paper 2 CS · December 2019
  22. -mean clustering algorithm has clustered the 1st given 8 observations into 3 clusters after iteration as follows: C1 : {(3, 3), (5, 5), (7, 7)} C2 : {(0, 6), (6, 0), (3, 0)} C3 : {(8, 8), (4, 4)} What will be the Manhat…
    Answer: A. 2 Paper 2 CS · June 2019
  23. Consider the game tree given below : Here and represents MIN and MAX nodes respectively. The value of the root node of the game tree is
    Answer: B. 7 Paper 2 CS · June 2019
  24. Match List I with List II. List I: (a) Greedy best-first, (b) Lowest cost-first, (c) A* algorithm. List II: (i) Minimal cost(p) + h(p), (ii) Minimal h(p), (iii) Minimal cost(p).
    Answer: D. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(i) Paper 2 CS · June 2019
  25. The STRIPS representation is
    Answer: B. an action-centric representation Paper 2 CS · June 2019
  26. A fuzzy conjunction operator denoted as t(x,y) and a fuzzy disjunction operator denoted as s(x,y) form a dual pair if they satisfy the condition :
    Answer: C. t(x,y)= 1-s(1-x, 1-y) Paper 2 CS · June 2019
  27. Let α denotes the -cut of a fuzzy set A at 0 α α α 0 . If 1 < 2 , then
    Answer: A. A_α1 ⊇ A_α2 Paper 2 CS · June 2019
  28. Consider the following methods : M1: Mean of maximum M2: Centre of area M3: Height method Which of the following is/are defuzzification method(s)?
    Answer: D. M1, M2, and M3 Paper 2 CS · June 2019
  29. Consider the following : (a) Evolution (b) Selection (c) Reproduction (d) Mutation Which of the following are found in genetic algorithms?
    Answer: C. (a), (b), (c) and (d) Paper 2 CS · June 2019
  30. Which of the following is an example of unsupervised neural network?
    Answer: D. Self-organizing feature map Paper 2 CS · June 2019