All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 10

Artificial Intelligence (AI) – Previous Year Questions

202 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: Dendral is an expert system Reason R: The rationality of an agent is not related to its reaction to the…
    Answer: C. A is true but R is false Paper 2 CS · June 2023
  2. Which is not a basic approach to the problem of conflict resolution in a production system?
    Answer: D. Assigning a preference based on the action that the matched object would perform Paper 2 CS · June 2023
  3. If we convert a decision tree to a set of logical rules, then:
    Answer: C. The internal nodes in a branch are connected by AND and branches by OR Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  4. Which search technique is complete and optimal, h(n) when is consistent?
    Answer: C. Search Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  5. What is the process of capturing inference process as a single inference rule?
    Answer: C. Generalized modus ponens Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  6. Fuzzy logic is a form of ____
    Answer: D. Many valued logic 4 Ws Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  7. The problem canvas helps in identifying 4 Ws the key elements related to the problem. problem canvas is a part of ____
    Answer: A. Problem scoping Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  8. Consider the following features of Neural networks. A. It is essentially a machine learning algorithm. B. It is useful when solving the problems for which the data set is very large. C. They are able to extract features…
    Answer: D. A, B, C & D Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  9. Consider the following draw backs is/are of Rule based approach is/are: A. The learning is static. B. Any changes made to the original data will not be considered. C. Once trained the model cannot improve on the basis o…
    Answer: A. All the above statements are correct Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  10. Match List I with List II
    Answer: B. A-II, B-II, C-I, D- II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  11. Consider the graph given below. What is the order in which the nodes mentioned in the options are to be traversed to find the shortest path from A to Z using best first search? A. Node-A B. Node-B C. Node-C D. Node-D E.…
    Answer: A. A → C → F → D → E Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  12. Which of the following is related to function of layers in a neural network? → → A. Information Input layer Hidden layer → → B. Bias output layer hidden layer. → → C. Hidden layer algorithm output layer. → → D. Input la…
    Answer: A. Only sequence ' A ' is correct. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  13. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. A: Artificial Neural Networks are the backbone of deep learning algorithms. R. Back propagation is one of the techniq…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  14. Overfitting is expected when we observe that?
    Answer: B. With training iterations error on the training set decreases but the test set i… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  15. The A* algorithm is optimal when,
    Answer: A. It always finds the solution with the lowest total cost if the heuristic 'h' is… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  16. Which Artificial intelligence technique enables computers to understand the associations and relationships between objects & Events?
    Answer: D. Pattern Matching Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  17. Where does the values of alpha-beta search get updated?
    Answer: A. Along the path of search. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  18. Consider the following Learning algorithms. I. Logistic regression. II. Back propagation. III. Linear regression. IV. Forward propagation. Which of the following options represents classification algorithm? Q
    Answer: C. I and II only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  19. Which Boolean operation on two variables can be represented by a single perception layer? I. X1 AND X2 II.X1 OR X2 III. X1 NOR X2 IV. X1 XOR X2
    Answer: C. I, II, and III only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  20. Match List I with List II
    Answer: D. a-II, b-II, c-II, d-I Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  21. Choose the correct option describing the features of Artificial neural network I. It is essentially machine learning algorithm. II. It is useful when solving the problems for which the data set is very large. III. They…
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  22. Match List I with List II. List I: (A) Ontological engineering, (B) Taxonomy hierarchy, (C) Inheritance, (D) Probability models. List II: (I) Organizing subclass relations, (II) Organizing knowledge into categories and…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(II), (C)-(I), (D)-(III) Paper 2 CS · September 2022
  23. Statement I: "Grandparent is a parent of one's parent". Statement II: Its first-order predicate logic representation is ∀g, c grandparent(g, c) ⇔ ∃p parent(g, p) ∧ parent(p, c).
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · September 2022
  24. Which agent deals with the happy and unhappy state?
    Answer: A. Utility‐based agent Paper 2 CS · November 2021
  25. Given below are two statements Statement I: Breadth‐First Search is optimal when all the step costs are equal whereas uniform‐cost search is optimal with any step‐cost. Statement II: When all the step costs are same uni…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2021
  26. Consider the game tree shown (root A is MAX; B and C are MIN; D, E, F, G are MAX with leaves D: 3, 5; E: 6, 9; F: 1, 2; G: 0, −1). Calculate the value at the root using alpha-beta pruning.
    Answer: B. 5 Paper 2 CS · November 2021
  27. Which among the following statement(s) is(are) FALSE? A. Greedy best‐first search is not optimal but is often efficient. A* B. is complete and optimal provided h(n) is admissible or consistent. C. Recursive best‐first s…
    Answer: C. C only Paper 2 CS · November 2021
  28. Consider the sentence: There is a country that borders both India and Pakistan. Which expression is correct, where Country(x) means x is a country and Border(x, y) means x and y share a border?
    Answer: A. ∃c Country(c) ∧ Border(c, India) ∧ Border(c, Pakistan) Paper 2 CS · November 2021
  29. The marginal probability of cavity P(cavity) is __________.
    Answer: A. 0.200 Paper 2 CS · November 2021
  30. The probability of a cavity, given evidence of a toothache, P(cavity | toothache) is __________.
    Answer: B. 0.600 Paper 2 CS · November 2021