All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Identify the correct sequence of the following States of the Union of India in terms of increasing wind energy potential: a. Gujarat b. Rajasthan c. Madhya Pradesh d. Tamil Nadu Choose the correct answer from the option…
    Answer: C. c, b, d, a Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Dissolved Oxygen (DO), an important parameter of water quality, is essential for the survival of:
    Answer: C. Fish Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. Among the following elements, which is typically the most abundant in dried sewage sludge?
    Answer: C. Calcium Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. Identify the correct sequence of sectoral global CO₂ emissions in increasing order as per the IPCC (2014) report: a. Electricity and heat production b. Buildings c. Transportation d. Industry Choose the correct answer f…
    Answer: A. b, c, d, a Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. Under Goal 2 of the Millennium Development Goals, UN member countries were to ensure that by 2015, children everywhere, boys and girls alike, would be able to complete a full course of:
    Answer: A. Primary education Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. When did the United Nations Environment Programme (UNEP) and the International Environmental Education Programme (IEEP) come into existence?
    Answer: A. 1972 Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  7. Over the past 100 years, the estimated rise of global sea level is by 10 - 25 cm or more. Which one of the following has maximum contribution in it?
    Answer: A. Thermal expansion of ocean waters Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. Aeration process is efficiently used to remove
    Answer: B. Volatile Organic Compounds Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. What is the correct order of Risk assessment due to exposure of some chemicals to the humans A. Dose Response Assessment B. Exposure Assessment C. Risk Characterization D. Hazard Identification Choose the correct answer…
    Answer: D. D, A, B, C Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. National Disaster Management Authority (NDMA) works under the aegis of
    Answer: B. Ministry of Home Affairs (MHA) Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. Which of the following statements are correct in this context of energy crops? A. They are fast growing plants B. They require specific season to grow C. They necessarily require fertile land to grow D. They can be conv…
    Answer: A. A, D and E only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  12. Given below are two statements : One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Geothermal fluids are rich in salts and other contaminants such as hydrogen sulphide (H2S) and ox…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is NOT the correct explanation of (A) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Which one among the following is not a unit of measurement of surface ozone?
    Answer: C. Dobson unit Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. Match List I with List II:List I (Water Pollutant Type) List II (Example) (A) Toxic Pollutant (I) Chlorine (B) Nontoxic Pollutant (II) Protozoa (C) Macroscopic Pollutant (III) Benzene (D) Pathogenic Pollutant (IV) Food…
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. Match List I with List II:List I (Energy Source) List II (Environmental Impacts) (A) Wind Energy (I) Emission of Green House Gases (B) Thermal Energy (II) Loss of riparian vegetation (C) Hydroelectric Energy (III) Hazar…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(IV) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. Match List I with List II:List I (Hazardous Waste) List II (Explanation) (A) F-list (I) Hazardous wastes from specific industrial processes (B) K-list (II) Discarded chemicals exceeding 25 kilograms per month (C) P-list…
    Answer: A. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  17. Which of the following are true about Joint Forest Management (JFM)? (A) Its concept was introduced through the Environment (Protection) Act, 1986 (B) It involves both state forest department and local community (C) Wom…
    Answer: B. (B), (C) and (D) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Disaster management plan was launched by ministry of Home affair in
    Answer: C. 2016 Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Environmental problems associated with soils are (A) Nutrient leaching (B) Metal contamination (C) Salinity and Alkalinity (D) Ozone depletion (E) Fine aerosols in ambient air Choose the correct answer from the options…
    Answer: D. (A), (B), (C) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Geothermal energy is not a renewable source of energy. Reason (R): The processes for extracting an…
    Answer: D. (A) is false but (R) is true Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. What is the correct sequence of concentration of various components of producer gas? (A) CH4 (B) CO2 (C) CO (D) N2 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (D) > (C) > (B) > (A) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  22. 1 mm layer of pure ozone gas around earth at normal temperature and pressure is equivalent to:
    Answer: C. 100 DU Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. Match List I with List II:List I List II (A) Mist (I) Aerosols consisting of solid particles (B) Smoke (II) Aerosols produced by condensation of hot vapours of metals (C) Fume (III) Photochemical products of VOCs and NO…
    Answer: A. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Given below are two statements: One is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: Bottom ash generated into the boilers of the thermal power plants are major cause of nearby river pollutio…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. Given below are two statements: Statement I: Chronic toxicity caused due to hazardous wastes is not difficult to determine. Statement II: Chronic effects may be seen immediately after the exposure. In the light of the a…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. What is the correct sequence of preparing vermi-compost? (A) Introduction of culture of worms into the pit. (B) Lining up with straw or dried grass and leaves (C) Water the pit once or twice a week (D) Construction of p…
    Answer: D. (D), (B), (E), (A), (C) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  27. Hardness of water is caused by the presence of
    Answer: D. Cations in the water Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. Reducing the intensity of noise by a factor of 10 will mean a reduction in noise level by
    Answer: A. 10 dB Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. Given below are two statements Statement I: Photovoltaic cells are often made up of crystal silicon. Statement II: Photovoltaic cells are also made up of inexpensive amorphous silicon, which is like ordinary glass and h…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Biomass is considered as carbon neutral. Reason R: The amount of carbon they emit is equal to the amount…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 13 October 2022 Evening