All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. As per Noise Pollution (Regulation and control) Act (2000), the permissible noise level (Leq) during the day for silence zones is:
    Answer: B. 50 dB(A) Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  2. Which of the following pertains to Clean Development Mechanism (CDM) under Kyoto Protocol?
    Answer: A. Getting Certified Emission Reductions (CER) credits for industrialised countries Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  3. Arrange the phases of modern approach to disaster management in order (from initial to final): A. Recovery B. Preparedness C. Response D. Mitigation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D, B, C, A Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  4. Choose the correct statements regarding environmental incidents from the following: A. Bhopal accident was due to methyl isocyanate B. Hiroshima and Nagasaki incident was due to radioactivity C. Bhuj incident occurred d…
    Answer: B. A, B and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  5. Match List - I with List - II:List - I (Waste Disposal Method) List - II (Characteristics) A. Modern Landfilling I. Reduced waste volume B. Open land dumping II. Well engineered and managed facility C. Incineration III.…
    Answer: C. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  6. What is Eutrophication ?
    Answer: B. Enhanced plant growth and subsequent oxygen depletion of water Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  7. Among these, which is the outermost layer of atmosphere ?
    Answer: D. Thermosphere Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  8. Arrange Millennium Development Goals in increasing order according to their goal number. A. Reduce child mortality B. Ensure environmental sustainability C. Promote gender equality and empower women D. Improve maternal…
    Answer: B. E, C, A, D, B Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  9. Major philosophical approaches to environmental ethics are : A. Anthropocentrism B. Egocentrism C. Biocentrism D. Ecocentrism Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  10. Match List - I with List - II : List - I List - II A. Salim Ali I. Agriculture scientist B. Charles Darwin II. Ornithology C. M. S. Swaminathan III. Chipko movement D. Sunderlal Bahuguna IV. Origin of species Choose the…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  11. Which of the following are characteristics of sustainable development? A. Intergenerational equity regarding natural resources. B. Equitable distribution of natural resources in the society. C. Economic development at t…
    Answer: D. A, B and D only Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  12. Arrange the following in descending order of installed capacity of total solar power as of August, 2025: A. Gujarat B. Rajasthan C. Maharashtra D. Tamil Nadu Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, A, C, D Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  13. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Mission LiFE objectives) LIST-II (Action) A. Energy saved I. Use menstrual cups instead of sanitary napkins B. E-waste reduced II. Start biodiversity conservation at community level…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  14. Which of the following is a criteria air pollutant as well as a greenhouse gas?
    Answer: C. O3 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  15. Liquid that passes through the landfill, and that has extracted dissolved and suspended matter from it is called
    Answer: B. leachate Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  16. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Increase in average sea surface temperature will contribute towards enhancement of atmospheric CO2…
    Answer: C. (A) is correct but (R) is not correct Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  17. Suppose the water of a lake is contaminated by a pesticide. Arrange the following in the increasing order of accumulated concentration of the pesticide in the lake ecosystem. A. Water B. Zooplankton C. Phytoplankton D.…
    Answer: C. A, C, B, D, E Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  18. Match List - I with List - II.List - I (Disaster) List - II (Related Term) A. Tropical Cyclone I. Solifluction B. Landslides II. Shock waves C. Drought III. Storm surges D. Earthquake IV. Famine Choose the correct answe…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  19. The Blue-Baby Syndrome is caused by the contamination of ______ in drinking water.
    Answer: C. Nitrate Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  20. The biogas is a mixture of
    Answer: B. Methane and hydrogen Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  21. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Eutrophication leads to depletion of dissolved oxygen in a lake. Reason R: Dissolved oxygen in water decr…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  22. Arrange the following in ascending order of their moisture content. A. Trash B. Rubbish C. Refuse D. Garbage Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, B, C, D Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  23. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Convention/Protocol) LIST-II (Related With) A. Montreal Protocol I. Global Warming B. Stockholm Convention II. Transboundary movements of hazardous waste C. Kyoto Protocol III. Ozone…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  24. Which of the following renewable energy resources contributes highest proportion to the total installed power capacity in India?
    Answer: A. Solar Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  25. The Black-foot disease is caused by the contamination of ______ in drinking water.
    Answer: A. Arsenic Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  26. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Earth's atmosphere keeps the planet warm mainly by reflecting the incoming solar radiation. Reason R: Gre…
    Answer: D. A is not correct but R is correct Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  27. Arrange the following states of India in the increasing order of total installed capacity of renewable power as of August, 2025. A. Uttar Pradesh B. Gujrat C. Tamil Nadu D. Karnataka Choose the correct answer from the o…
    Answer: C. A, D, C, B Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  28. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Zone) LIST-II (Day time sound limits in dB as per Noise Pollution Rules, 2000) A. Industrial I. 50 B. Commercial II. 65 C. Residential III. 75 D. Silence IV. 55 Choose the correct an…
    Answer: A. A-III, B-II, C-IV, D-I Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  29. Which of the following are commonly responsible for acid rain?
    Answer: B. NO₂ and SO₂ Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  30. Which of the following is NOT a requirement for a proper sanitary landfill site?
    Answer: B. It should be located below the water table. Paper 1 · 3 January 2026 Evening