All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following pollutant causes aggravation of respiratory disease, and atmospheric discolouration?
    Answer: C. Nitrogen dioxide Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  2. Identify the correct sequence of average noise levels in increasing order of their magnitude from different sources. (A) City street corner (B) Conversational speech (C) Highway (D) Aircraft noise during take off (E) Ty…
    Answer: B. (E), (B), (A), (C), (D) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R). Assertion (A): Energy produced from biomass is considered 'carbon neutral'. Reason (R): Biomass does not add CO2 t…
    Answer: C. (A) is correct but (R) is not correct Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. What is the correct order of Global Warming Potential (GWP) of following atmospheric chemical species? (A) Chlorofluro Carbon (CFC) (B) Methane (CH4) (C) Carbon dioxide (CO2) (D) Nitrous oxide (N2O) Choose the correct a…
    Answer: B. C < B < D < A Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. Given below are two statements: Statement I: Classical smog is formed when oxides of nitrogen combine with particulate matter especially in summer season. Statement II: Classical smog reduces atmospheric visibility to a…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. Source of arsenic pollution in the ground water is
    Answer: D. Agricultural wastes Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  7. Given below are two statements: Statement I: Concentration of Volatile Organic Chemicals is generally 100–1000 times higher in surface water than underground water. Statement II: The most common method of treatment of V…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. Pyrolysis helps in addressing the problem of
    Answer: C. Municipal solid wastes Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. The period of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction is
    Answer: A. 2015 – 2030 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements: Statement I: To address problem of climate change it is essential for the world to have 'Net Zero' carbon emissions by the year 2050. Statement II: There is zero carbon emission associate…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. Given below are two statements: Statement I: Acute exposure to a chemical is a long term continuous exposure by that chemical. Statement II: Chronic exposure to a chemical is a short term exposure to that chemical. In l…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  12. In 2018, the Original Framework Agreement on establishment of International Solar Alliance was amended to extend the scope of its membership to
    Answer: A. All member states of United Nations Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. Given below are two statements: Statement (I): Atmospheric stability is important because it determines the ability of pollutants to disperse vertically in the atmosphere. Statement (II): In summer season in India, the…
    Answer: C. Statement (I) is true but Statement (II) is false Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. Arsenic pollution in ground water is due to
    Answer: C. Acids of arsenic Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. Identify the correct sequence of the following countries in respect of their ranking in Sustainable Development Index 2020. (A) China (B) USA (C) Brazil (D) Russia (E) India Choose the correct answer from the options gi…
    Answer: B. B > A > C > D > E Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. What is the correct sequence of various components of biogas in terms of their abundance? (A) Ammonia (NH₃) (B) Hydrogen Sulfide (H₂S) (C) Methane (CH₄) (D) Carbon dioxide (CO₂) Choose the correct answer from the option…
    Answer: D. C > D > B > A Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  17. Given below are two statements: Statement (I): Education for environment is a process of inquiry and action on real environmental issues. Statement (II): Children are educated about environmental problems, equality and…
    Answer: A. Both Statement (I) and Statement (II) are true Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  18. Lifecycle assessment of a product is done keeping in mind mainly
    Answer: C. Disposal Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. Stable atmospheric conditions help in
    Answer: A. Accumulation of the air pollutants Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. The contribution of energy efficiency enhancement measures could be significant in the realisation of the following Sustainable Development Goals (SDGs):
    Answer: A. SDGs 7, 11, 12, 13 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. Which of the following pairs of countries conceived the idea of the International Solar Alliance?
    Answer: C. India and France Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  22. Solar Water Still is a device used to
    Answer: A. Desalinate ocean water Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  23. A 20 dB increase in noise level represents an enhancement in intensity of sound by a factor of
    Answer: C. 100 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. An earthquake in magnitude on the Richter scale in the range 7-7.3, is termed as
    Answer: C. disastrous Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. Given below are two statements: Statement I: Dioxins are chlorinated compounds. Statement II: Dioxins cause deaths of birds and other stray animals due to their widespread use as herbicides and pesticides. In light of t…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. 'Joint Implementation' was one of the mechanisms suggested in meeting the objectives of
    Answer: C. Kyoto Protocol Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  27. Which of the following statements are true about the International Solar Alliance? A. It was founded in 2012. B. India is one of the founding countries. C. Its headquarters are in Geneva. D. It was signed by over 100 co…
    Answer: D. B, D and E only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  28. Ambient noise levels on a site located in vicinity of a busy road are expected to be in the range:
    Answer: C. 75 to 85 dB Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. Given below are two statements: Statement I: Ozone hole over the Antarctica was discovered in 1987 Statement II: The Montreal Protocol envisaged 50% reduction in the use of CFCs, in the developed countries by 1998 with…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. Which of the following statements about World's forests are correct? (A) Forests act as a huge carbon sink. (B) Most of the World's forests are concentrated in the subtropical belt in the northern and southern hemispher…
    Answer: C. (A), (C) and (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening