All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): A wind mill will be more effective if it is placed at a higher elevation above the ground than a l…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  2. Arrange the following greenhouse gases in the increasing order of their life time in the earth's atmosphere: A. SF6 B. N2O C. H2O vapor D. CH4 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. C, D, B, A Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  3. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Primary Air pollutant I. Peroxyacyl nitrate B. Secondary Air pollutant II. Carbon monoxide C. Ozone depleting substance III. Aerosols D. Cloud Condensation Nuclei IV.…
    Answer: B. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  4. The oxygen consumed in the oxidation of an organic compound by microorganisms in the aquatic system is called
    Answer: D. Biochemical oxygen demand Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  5. The issue related to 'traditional knowledge societies and their livelihood' is addressed in the National Mission for
    Answer: B. Sustaining the Himalayan Eco-system Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  6. Match the LIST-I (Fuel Alcohol) with LIST-II (Characteristic): LIST-I LIST-II A. Methanol I. Mixture of ethanol and gasoline B. Ethanol II. High energy content C. Gasohol III. Produced by bacterial anaerobic digestion D…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  7. Arrange the following industrial sources of noise in descending order as per their noise level (in dB): A. Steel plate riveting B. High speed drill C. Circular saw D. Farm tractor E. Milling machine Choose the correct a…
    Answer: B. A, C, D, E, B Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  8. The difference in sea-surface temperature between one location in the Western Indian Ocean and one in the Eastern Indian Ocean is called:
    Answer: A. Indian Ocean Dipole Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  9. Per and Polyfluorinated alkyl substances are called Forever Chemicals which are highly persistent. They can be found in: A. Paper and Cardboard food packaging B. Textiles C. DDT D. Cosmetics E. Nuclear Industry waste Ch…
    Answer: B. A, B, D only Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  10. Arrange the following in a meaningful order, from particular to general: A. Family B. Community C. Member D. Locality E. Country Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, A, B, D, E Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  11. Arrange the following United Nations Conferences/Conventions according to the year they were held: A. The Stockholm Conference B. The Kyoto Protocol C. Montreal Protocol D. Vienna Convention for the protection of ozone…
    Answer: C. A, D, C, E, B Paper 1 · 22 June 2026 Evening